Съветниците от БСП и „Възраждане“ внасят искане за референдум за паметника на съветската армия

0
36
СНИМКА: архив/БНТ

Мая Манолова дава на съд демонтажа

„Възраждане“ и БСП внасят  СОС предложение за референдум за Паметника на съветската армия“. Това заяви в интервю Деян Николов – председател на групата на „Възраждане“ в Столичния общински съвет.

“Цял ден вчера се опитвамхе да разберем по чия заповед се случва демонтажа на Паметника на Съветската армия  и от кого е издадена.  Аз имам съмнението, че ставаме свидетели на един вандалски акт, с любезното съдействие на МВР“, каза още Николов.

„Стартираме съвместна инициатива с общинските съветни на БСП, ще внесем доклад в Столична община, с искане за провеждане на референдум, защото стигнахме до състояние, в което обществото е разделено по темата и за да се избегне тази ситуация, в която има риск да се стигне до гражданска война, защото центърът на София, в момента прилича на военна зона, най-естественото нещо е хората да кажат, какво смятат, че трябва да се случи с паметника. Защото ако болшинството от столичани кажат, че не искат там да има паметник, аз ще уважа тяхното решение и е нормално и другата страна да направи същото. Това е нормалният и демократичен подход, всичко останало е налагане на сила и, под някаква форма – възстановяване на фашизма”, заяви още в ефира на “Safenews”, Деян Николов от “Възраждане”.

В същото време стана ясно, че още днес преседателят на гражданската платформа Мая Манолова завежда дело в Административен съд София-град (АССГ). От пресцентъра ѝ казват, че делото ще е „с искане за незабавно прекратяване на самоуправните действия на областната управа по вандалското унищожаване на паметника на съветската армия“.