На „Позитано“№20: Облачно с кюфтета

0
1103
Корнелия Нинова като Раймонда Диен.

Нинова като Раймонда Диен и Павлик Морозов едновременно

Стефан Ташев

Облачно с кюфтета (Имаше такъв филм). Така може да се определи положението на „Позитано“ №20 след ефектните сценични изпълнения на Корнелия Нинова. Делегатите на конгреса на столетницата дойдоха до София, хапнаха безплатен сандвич с кюфтета, гласуваха да отпадне точката в дневния ред с оставката на Нинова и си тръгнаха. Дано им е останало време за шопинг в столичните молове.

Въпреки, че обслужващите Нинова медии обявиха конгреса за победа на лидерката, на „Позитано“№20 тъмните облаците се сгъстяват. И предстои буря.

Апаратните хватки и обработката на делегати предварително, извършени от Кирил Добрев и компания, дадоха резултат и лидерката се закрепи на поста. Докога, остава да видим.

Опомнила се от двуседмичното „тричане“ по изпълнителни бюра и национални съвети другарката Нинова заяви днес по Би Ти Ви, че жертвала себе си, егото си, за да спаси партията.

Саможертвата“ на Нинова я оприличава на френската комунистка Раймонда Диен, която през февруари 1950 по призив на партията ляга на железопътните релси, за да спре влак, натоварен с танкове и оръжия за войната в Индокитай.

После се оказва, че смелият акт на френската другарка е добре подплатен финансово; от съветски другари, но това няма значение.

Освен в образа на Раймонда Диен на конгреса Нинова се превъплати и в образа на Павлик Морозов. Съветското момче предало семейството си „кулаци“ на властта. Която ги застреляла разбира се.

Как иначе да обясним яростната реч на другарката срещу мижавата й опозиция в партията. „Приберете портфейлите“, провикна се Нинова към посочените другари. Във „фундаменталното“ интервю на Стефан Данаилов, което подготви почвата за изтеглянето на оставката на лидерката, заместникът й в опит да заклейми опозицията се изпусна и „издаде четата“.

Данаилов обясни, че за да бъде избрана преди три години на поста другарката обещала на разни отговорни другари облаги, кой посланик, кой друго нещо. И понеже не си изпълнила обещанията, те сега и били сърдити.

Всъщност същите тези другари-Дъбов, Гергов и останалите помогнаха за избирането й. Сега обаче Нинова ги хвърли на „вълците“ като врагове с партиен билет. Нещо като „лявосектантската опозиция“ в БКП от средата на 30-те години на миналия век. Тогава левосектантите-опоненти на другарите Георги Димитров и Васил Коларов се отзовават или в Сибир, или с куршум в тила с помощта на другарят Сталин .

Да видим сега с тези другари-„портфейли“ какво ще се случи. Но все пак малко е странно Нинова да говори за „портфейли“ след нейната шеметна кариера в партията. Станала член през 2003 г, като бивша синя приватизаторка на „Техноимпекс“ и „бордистка“ в друга апетитна фирма, след две години Нинова става зам.-министър в икономиката с най-сладките ресори-спецпродукция и акцизни стоки.

Какво да кажем за „портфейла“ на дясната й ръка Кирил Добрев, милионер, собственик на над 50 фирми, които продават на държавата ток и горива, както показаха няколко разследвания на Breaking.bg. Има и други от нейното обкръжение с дебели портфейли. Но това ще се разбере когато от „Позитано“№20 изчезнат облаците.

Засега кюфтета има само за приближените на Корнелия Нинова. Да видим ще стигнат ли, ако партийната субсидия стане 1 лев. Да не се обърнат и тези другари, останали без кюфтета, срещу лидерката. Която както стана известно вчера, лъже здраво и по много.

Между другото Раймонда Диен е още жива и здрава, гони 90 години.