Няма СИК, няма ВИС, има само БКП-БСП

Шаш-Шошо от СИК ще сваля правителството

0
3571
БСП
СИК не си е отивала.

В столетницата явно няма мъже-пращат Елена Йончева да им върши работата

Стефан Ташев

Върнаха се времената на СИК и ВИС, заяви тази сутрин по Нова телевизия депутатът от БСП Елена Йончева по повод предстоящите дебати по искания от социалистите вот на недоверие към правителството заради сигурността.

В столетницата явно няма мъже щом са пратили журналист, макар и депутат, да им вади горещите въглени от огъня. Йончева го стори доколкото можа-забърка един миш-маш от данни на митници, МВР и ДАНС, за да докаже колко зле е положението със сигурността в страната.

Елена Йончева е блестящ журналист, но като депутат темата за сигурността не е най-силната й страна. Това си пролича във филма й за оградата на границата.

Но това е минало. Защо Йончева е на първа линия за внесения от партията й вот на недоверие ? Къде са експертите на БСП по национална сигурност ? В соцпартията е бившият министър на вътрешните работи по време на Тройната коалиция Михаил Миков.

По времето му като министър той не подписа нито един официален документ от страх да не го разследва прокуратурата. Това се знае и помни в МВР. Миков не парафира дори правилника за приложение на поредния нов Закон за МВР приет от Тройната коалиция. От страх.

По времето на същия човек на власт в МВР, избран като компромисен вариант от различните лобита в БСП- Станишев, Петков и сие, ГДБОП бе сведена до отдел в Националната полиция с абревиатурата-ПОТЪП.

В БСП е и друг „експерт“-Атанас Мерджанов. По образование социолог. Като шеф на вътрешната комисия в парламента при управлението на БСП-ДПС през 2013-2014 година и кабинета „Орешарски“ по негов и на Миков натиск ГДБОП бе извадена от МВР и пратена в ДАНС.

За да бъде източен оперативният и агентурен отчет на службата. След сътресенията с отиване и връщане в ДАНС антимафиотската служба бе почти съсипана.

И после социалистите питат защо властта не се бори с престъпността.

Виден „специалист“ по национална сигурност е и червеният депутат Иван Иванов, известен в Шуменско като Малък Шошо. Прозвището идва от баща му-Голям Шошо. Големият Шошо е Валентин Иванов служител на Държавна сигурност, сега строителен бизнесмен.

Никому неизвестният Малък Шошо се прочу по време на правителството на Пламен Орешарски като беше зам.-министър на вътрешните работи всичко на всичко два часа. И после го махнаха, щото гръмна скандал със сикаджийското му минало.

Оказа се, че Шошовците, баща и син, ръководели офиса на компанията на мутрите в Шумен и района. Нещо повече старият Шошо бил партньор с Младен Михалев-Маджо. През 2000 г. Иванов-старши е арестуван за рекет и отвличане. Според полицейски разработки Шошо се занимавал с източване на ДДС чрез износ на зърно…

Депутатът Малък Шошо не разбира нищо от МВР и национална сигурност, но пък се ползва със солидни протекции в партията-столетница. Оказа се, че е предложен за поста лично от Димитър Дъбов, дългогодишен депутат от Шумен, известен с връзките си със СИК с прозвището Чичо Митко. Дъбов излизаше в разработки на ГДБОП за контрабанда на алкохол в огромни количества. В тях той фигурираше с прозвището „Дъбчето“.

Та Чичо Митко обясни, че предложил Иванов за зам.-министър защото знаел английски.

Дъбчето“ и друг виден началник в столетницата Евгений Узунов, бивш шеф на митниците, бяха шефове в банката на СИК „Първа източна международна банка“. Преди това Узунов ръководеше фалиралата „Комсолбанк“. Той е последният шеф на комсомола и като всички останали водещи комсомолци е скромен български милионер.

Права е Елена Йончева-времената на СИК се върнаха май. Ми те никога не са си отивали. Кой създаде СИК, ВИС и останалите групировки-БКП-БСП. Архивите на МВР са достъпни и всеки може да прочете изказванията и действията на Партията, ДС и милиционерските шефове след 10 ноември 1989 година.

Как бе изнесен целият оперативен архив на министерството и къде отиде-на „Позитано“ 20. Кой изкара „осиротелите“ борци и други спортисти на улицата да бият, рекетират и убиват.

По телевизията ги няма и други двама „спецове“ от БСП. Депутатите Красимир Янков и „антитерористът“ Славчо Велков.

Първият, завършил финанси, е бивш счетоводител на РПУ-Добрич, което го прави направо незаменим експерт по национална сигурност. Янков се стягаше за вътрешен министър след изборите през 2017 година, но сметките му излязоха криви.

Антитерористът“ Славчо Велков е бивш служител на Управление „Отбранително-мобилизационна подготовка“ в МВР преди 1989 година, тоест тиловак. Терористи е виждал само на снимки или по телевизията. Уволнен дисциплинарно от системата заради отказа да бъде прехвърлен във Вътрешни войски по време на Възродителния процес. От страх. Това не му попречи по време на предизборната кампания да фалшифицира биографията си и да напише, че е бил главен секретар на МВР.

Експерт до експерта мила моя майно льо.

Сега същите хора си късат ризите за застрашената национална сигурност.

Елена Йончева иска 6 000 полицаи да бъдат назначени. Някой от посочените по-горе „експерти“ на столетницата трябваше да и обясни, че не е важно количеството, а качеството в МВР. И 50 000 полицаи да назначиш пак ще е същото, ако не си вършат работата. И без това МВР е горе-долу толкова.

Министерството обаче е в плен на Системата. Тя си работи по свои правила, зададени именно от тези, които пуснаха мутрите по улиците през 90-те години на миналия век. И всеки опит за реформа е посрещнат „на нож“.

А министъра, независимо кой, е просто заложник на същата тази Система.

И без сериозна воля на политиците от всички бои тя няма как да започне да работи.

Това е като напъните на лидерката на БСП Нинова по темата с мигрантите. Някой пък на нея трябваше да и каже, че още преди три години България и Турция подписаха спогодбата за реадмисия и връщане на заловени нелегални мигранти у нас. И тя се изпълнява.

Ама Нинова няма откъде да знае. Затова няма СИК, няма ВИС има само БСП-БКП.