Президент или марионетка ?

За първи път от създаването на президентската институция има толкова неподготвен човек на „Дондуков“№2

0
2390
президент
Иво Христов

Гласуваш за Румен Радев, получаваш Иво Христов

Стефан Ташев

За какво президентът свика Консултативният съвет по национална сигурност ? Този въпрос остана незададен след вчерашното заседание на „Дондуков“№2.

По принцип тези съвети са напълно безсмислени и се превръщат в говорилня и начесване на партийно его.

Но вчера президентът демонстрира мускули-в разгара на „Апартаментгейт“ поиска да се говори за корупцията по високите етажи на властта. До тук добре. Но ден преди заседанието на съвета го издадоха. Социалистът Красимир Янков заяви пред Канал 3, че той се свиква по искане на Нинова.

Така поискали социалистите, така решил президентът. Веднага. Една година не го е свиквал, съветът, но щом Нинова иска, няма как да откаже. Защото госпожата е решила, че там ще пробута „революционните идеи“ за промяна на закона срещу корупцията и за „съдебен контрол над съдебните решения“. А и най-важното, шефът на антикорупционната комисия да бъде назначен от президента.

Елементарна пиеска в стил „добро и лошо ченге“. Президентът „бърка в раната“, а добрата Корнелия Нинова носи лек за нея.

Поради своята завидна неподготвеност за ролята на президент на България, втора година се учи на наш гръб, обаче Румен Радев не се усеща, че пада в капана на БСП и Нинова. Защото изглежда като някаква марионетка на социалистите, вместо като държавен глава.

Какво имам предвид ? След заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност на Радев му трябваха два часа, за да излезе пред медиите и да си прочете каквото има да казва. Злите езици твърдят, че президентът наизустява постулатите, написани от началника на кабинета му Иво Христов (не онзи с дебилите). Премиерът Борисов в изявлението си снощи директно обвини Нинова и Христов като организатори на масовката „Консултативен съвет“.

Е тогава чия воля изпълнява президента Радев ? И най-важното има ли своя собствена или е обикновена марионетка ?

В предизборната кампания за президент Румен Радев бе представян като „неопетнен военен, смел летец, честен човек и народен генерал, който със замах ще спре мигрантите по границата (не се смейте имаше и такива тезиси). Тези опорки се оказаха част от плана „Решетников“, но да не издребняваме.

И Румен Радев се озова на „Дондуков“ №2. Вместо обединител на нацията той се превърна в изпълнител на партийната воля на Корнелия Нинова, която явно е по-силният пол в двойката. Така бе и вчера на съвета. Според участниците от всички парламентарно представени партии, без БСП, Радев е предложил за одобрение в началото готов документ, написан от Иво Христов. Без никой да го е чел.

Радев и Нинова останаха сами, а съветът приключи за първи път в историята на президентската институция у нас без консенсус.

Писал съм многократно, че борбата с корупцията у нас се води предимно виртуално, с приказки. Възмутеният до дъното на душата си българин дава без и да се замисли подкупи и рушвети и после плюе властта, независимо коя.

Та и президентът вчера направи изявление по този начин- с общи приказки, втренчен поглед и бавно изговаряне на думите (и тук е играла обработката на Христов). Той каза нещо като: Да се борим с корупцията, ежеминутно, ежечасно, ежедневно, ежеседмично. Да се борим, докато грам корупция не остане.

Държавният глава говори пред медиите, но те бяха предупредени предварително, че той няма да отговаря на въпроси. Свобода на словото, какво да правиш. Ако Тръмп си позволи това, либералната преса ще го смаже.

А въпроси има. За някакви евтини имоти, апартаменти почти без пари, купувани от Радев като шеф на авиобазата в Граф Игнатиево, после като шеф на ВВС според публикации в медиите.

На такива въпроси обаче президентът не отговаря, въпреки, че има мнение по всякакви теми, което изказва когато му е удобно. На него.

Румен Радев прави впечатление на все по-зависим човек, който не взема самостоятелни решения. А на контролиран, къде от фамозната си съпруга Десислава Радева, къде от началника на кабинета му Иво Христов, свързан дълбоко с Държавна сигурност и Русия. Вероятно Христов му е подсказал гениалната идея да е в постоянна конфронтация с властта, за да вдига рейтинга си и да обслужва БСП. Шефът на кабинета стои и зад идеята за създаване на Стратегически съвет към президента, на който естествено той стана шеф.

Влиянието на началника на кабинета се засили още повече след като на Десислава Радева и бе наложено „радиомълчание“ след изпълненията с колата на НСО и пазаруването на тоалети и изцепките в социалните мрежи.

И какво излиза? Гласуваш за Румен Радев-получаваш Иво Христов. Последният дава повече интервюта от самия държавен глава. Радев досега официално е говорил във фризирано, напудрено и предварително договорено интервю само пред БНТ. А Христов мина през почти всички телевизии и вестници, нищо, че заема протоколната функция „началник на кабинета“. И никой не е гласувал за него. Но се държи като президент или поне като командващ президента.