Престоят на Румен Радев в президентството върви към своя печален край

0
22024
нсо
Вече четири години Радева е с охрана от НСО.

Деси“ потопи човекът на Леонид Решетников

Тодор Александров

Безконтролността на управлението генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки. Тези мъдри слова изрече на 12 май 2019 година президентът на България Румен Радев в поредна атака срещу правителството.

Както винаги държавният глава не посочи никаква конкретика. След публикуваните от прокуратурата СРС-та днес става ясно, че Румен Радев не е част от решението на проблема, а е част от него. От записаните разговори се разбира, че заради „Деси“, одиозната съпруга на президента, Радев нарушава законите, като опитва да провали разследване за конфликт на интереси и корупция, извършени от него като командващ ВВС.

Нещо повече, държавният глава притиска бивши свои подчинени, в случая неговия наследник на поста ген. Цанко Стойков да крият документи по назначаването на любовницата му тогава Десислава Генчева на втори щат като пиар и допълнително възнаграждение от 400 лева.

Документът с подписа на Радев се публикува в медиите още при избирането му за президент, но борецът с корупцията гордо отминаваше това с мълчание. След тези СРС-та престоят на Льотчика на „Дондуков“ №2 върви към своя неизбежен и печален край. Няма досега случай в новата ни, демократична история, в който държавен глава да е уличен в корупция по този начин. Резилът на Румен Радев е пълен, защото, когато президент на страната говори едно, а върши точно обратното си, отива безславно. Всички опити на негови съветници да замазват с кризисен пиар скандала няма да успеят.

Просто „Деси“ потопи окончателно бившия летец, както предполагаха и повечето политически анализатори. Като се почне с назначената й по спешност охрана от НСО от първия ден на встъпването на мъжа й в длъжност. И досега никой не е обяснил кой пък е заплашвал толкова никому неизвестната „пиар-финансистка“ от ВВС и любовница на командира на военно-въздушните сили. Явно заплахата трябва да е била много сериозна, след като вече три години бившата секретарка на Слави Трифонов продължава да е с държавна охрана, без да има право на това.

Да не забравяме, че покрай това Радева се сдоби с кабинет в президентството като в конституцията няма функция „първа дама“. Да припомним скандалите с коли на НСО, в които Радева се забърка, докато пазаруваше скъпи роклички в бутици около НДК.

Или пък безумните й постове в социалните мрежи.

Скандалните СРС-та с Румен Радев.

Опитът на Радев да „смачка“ разследването около назначаването на любовницата му на два щата във ВВС се обърна като бумеранг срещу него. Не че Радев няма за какво да бъде разследван. За „даренията“ на социално слаби за неговата предизборна кампания, за връзката му с руските разузнавателни служби и твърденията, че е проект на генерал Решетников, според изявленията на самия кагебист.

За „грипените“ и откровения лобизъм около сделката за купуването на самолети за българските ВВС. Случайно попадналият на „Дондуков“ №2 бивш летец, парашутиран там от Решетников и Корнелия Нинова с уговорките да извади България от НАТО и ЕС, просто се издъни. Защото е лесно да плюеш и да говориш помпозни слова за борба с корупцията, докато ти се занимаваш точно с това. На Радев няма да помогне и свитата от бивши векерейци от ДС, военни и други ченгета, докарани като съветници в президентството.

Едно е да назначаваш любовницата си на два щата във ВВС, друго е да управляваш държава.