„Третият отровител на Скрипал“ в Лондон за Брекзит и в Барселона преди опита за отделяне от Испания

Какво е правил той в Турция ?

0
185
Офицерите от ГРУ от ляво на дясно-Чепига, Сергеев и Мишкин. СНИМКА: THE INSAIDER

Сергей Федотов-Денис Сергеев от ГРУ е участвал и в опита за преврат в Черна гора

Стефан Ташев

Третият отровител на Скрипал“ високопоставеният офицер от руското военно разузнаване Денис Сергеев, обикалял света с паспорт на Сергей Федотов, „случайно“ се е оказвал на мястото на всички „горещи точки“ в Европа през последните години.

Това съобщава в своето разследване руският сайт The Insider, който съвместно с британския Bellingcat разкри самоличността на агента на ГРУ, за който има съмнения, че е участвал в отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г.

Двете разследващи медии показват пътуванията на Федотов-Сергеев през последните шест години. Очертават се много интересни „съвпадения“.

скрипал
Пътуванията на „Федотов“ през последните 6 години. СНИМКА: THE INSADER

Така например офицерът от ГРУ пристига в Лондон точно в навечерието на референдума за Брекзит-23 март 2016 година, а година по-късно-септември 2017 година е в Барселона точно преди референдума за отделянето на Каталуния от Испания.

През 2015 г. Федотов-Сергеев идва три пъти в България, заради което са и съмненията, че е участвал в опита за отравяне на Гебрев, но два пъти визитите му са свързани със Сърбия. Според данните на двата разследващи сайта за първи път офицерът от ГРУ пристига в София от Белград на 15 февруари 2015 г и пребивава у нас до 22 февруари, което е потвърдено и от МВР, ДАНС и прокуратурата.

След което Федотов-Сергеев каца в Бургас на 24 април с полет от Москва. Има резервиран билет за връщане на 30 април, но на 28 се озовава на летището в Истанбул, откъдето лети за Москва. Същото се повтаря и в третата визита на „Федотов“ в България. Той пристига с полет от Москва на 23 май 2015 г,. Има резервиран билет за връщане на 30 май 2015 г., но не го ползва, а пътува за Белград с кола, съпровождан от други двама руски граждани и оттам на 28 май излита за Москва, пише The Insider.

Според справката на изданието офицерът от ГРУ е отново в Турция на 28 август 2015 г. Преди няколко дни написах, че визитите на „Федотов“ не са свързани с Гебрев, а с резидентурата на ГРУ у нас и на Балканите. Според двете разследващи медии Денис Сергеев е високопоставен офицер от ГРУ. The Insider обещава в следваща част да разкаже неговата връзка с нашумялата Частна военна компания „Вагнер“ и…опита за преврат в Черна гора през 2016 година.

Това и написах онзи ден като вероятна версия за визитите на офицера от ГРУ у нас.

През 2015 г. Заради бушуващата с пълна сила война в Сирия, съседна Турция е арена на много активни дипломатически и разузнавателни операции. И може би това обяснява присъствието на високопоставения офицер от ГРУ там през април и август същата година.

Колкото до Белград там е била базата на ГРУ за подготовката на преврат в Черна гора и сваляне на проевропейското правителство в Подгорица, разкрит от местните спецслужби.

Прокуратурата на Черна гора обвини двама офицери от ГРУ за него-Владимир Мойсеев, подвизавал се като Владимир Попов и Едуард Шишмаков, с псевдонима Едуард Широков. И двамата са подготвяли преврата в Белград от 2105 г., като преди това са били многократно на Балканите, в Кавказ, Молдова и Турция. На 16 октомври 2016 година в Черна гора се провеждат парламентарни избори. В деня на вота излиза потресаваща новина: службите за сигурност на Черна гора арестуват около 20 сръбски граждани, заподозрени за подготовка на атака срещу няколко държавни институции непосредствено след приключването на изборния ден.

Сред арестуваните лица е пенсиониран сръбски генерал, който е ръководител на дясно националистическо движение от Нови Сад – който се намира на около 500 км разстояние в автономната област Войводина.

Незабавната реакция от страна на Сърбия е отрицание, придружено с едва прикрито презрение.

Два дни по-късно специализираният прокурор на Черна гора Миливойе Катнич заявява, че няма нищо против да разкрие доказателствата, събрани от екипа му, и че арестите са предотвратили „безпрецедентно клане“.

Той разкрива още подробности от заговора: Планът е бил няколко лица да нахлуят в сградата на парламента в столицата Подгорица, облечени с униформи на елитните спецчасти на Черна гора, и да обезоръжат вътрешната охрана.

Впоследствие е трябвало да започнат да стрелят по групата от невъоръжени поддръжници на опозицията, които чакат резултатите от изборите пред сградата на парламента.

Последната стъпка в плана е да отвлекат премиера и или да обявят изборите за невалидни, или по някакъв начин да ги манипулират в полза на опозицията. На 24 октомври сръбският премиер свиква нова пресконференция. Вучич потвърждава, че действително е имало заговор за убийството на Мило Джуканович. В Сърбия са открити още няколко комплекта униформи на спецслужбите на Черна гора и 120 000 евро кеш, казва Вучич. Арестувани са още няколко сръбски граждани.

Три дни по-късно гръмва нова бомба: ежедневникът „Данас“ съобщава, че Сърбия е екстрадирала тихомълком няколко руски граждани, свързани с черногорския заговор. Вестникът се позовава на висшестоящи източници от правителството в Белград.

Освен това в статията се твърди, че у арестуваните по-рано сърби са открити няколко устройства, които позволяват криптирана комуникация, включително технология, използвана за постоянното следене на местоположението на премиера Джуканович. Част от задържаните сърби, съобщава изданието, са се били на руската страна в Донбас, Източна Украйна.

Междувременно бившият ръководител на руската ФСБ и настоящ председател на Съвета за сигурност на Русия – Николай Патрушев – пристига в Белград. По-късно сръбската преса ще съобщи, че заради натиска на Патрушев офицерите от ГРУ, маскирани като граждани са изведени тихомълком от Сърбия.

Сега остава да видим дали „Федотов“ не е бил и в Македония или визитите му у нас са били и с тази цел. Скопие е пред приемане в НАТО, което силно раздразни Москва, която си позволи да заплашва Македония.

Да не се окаже, че и там е правен опит за преврат ?