Ще научим ли истината за Хитрино някога ?

Седмица след трагедията въпросите са повече от отговорите

0
396
Хитрино
Разрушенията в селото бяха като при война

Тече масирана дезинформация-показване на дирижирана храброст, мъжество и смелост, съчетана с масирано наливане на пари

СТЕФАН ТАШЕВ

Петолъчката, Мизия, Бисер, Горни Лом, Челопечене, Езерово, Перник, Аспарухово….това не са само имена и топоними на населени места в България. Зад всяко име се крие смърт, семейни трагедии, драма и….далавера. Да, далавера, държавна  и законна.

Пиша тези редове заради драмата с Хитрино. Вече седмица всякакви „отговорни“ фактори в държавата, воглаве с премиера в оставка Борисов, предъвкват от пусто в празно, само и само да не ни кажат истината за смърта на 7 души и 29 ранени в почти опустошеното от експлозия село.

Обясненията са елементарни-машинистите карали влака на смъртта с висока скорост май или пък не са. Искри имало, експлозия от облак, имало пропан-бутан, пропилен, полипропилен, цистерната се скъсала май.

За обществото тече масирана дезинформация-показване на дирижирана храброст, мъжество и смелост, съчетана с масирано наливане на пари. Към селото с 800 жители по документи, а реално малко над 500, са изсипани вече над 30 млн. лв, държавни пари. Без да броим даренията с есемеси, които са над 1,5 млн. лв. С тези демонстрации обаче се прикриват истинските факти. Остават въпросите.

А те са много. Кой най-сетне ще обясни какво точно се случило в трагичната сутрин на 10 декември 2016 г. ? Какво предизвиква такава голяма експлозия, помела 26 къщи, общината и държавни сгради?

Защо цистерните са цели, а има мощен взрив, при положение, че тогава температурите са били минусови, което предполага, че газът избухнал на гара Хитрино е тежък и би трябвало не да се образува облак, а да слегне ниско на земята?

Какво са превозвали цистерните-пропан, пропен или нещо друго, по-опасно?

Имало ли е хидранти на гара Хитрино, правени ли са редовни проверки на пожарната там, имало ли е планове за действия при кризисна ситуация като тази ?

Ремонтирана ли е железопътната линия край Хитрино и ако да-от кого ? Дали пък не са били „дежурните“ дружества случайно печелещи всички обществени поръчки в жп транспорта-„Водстрой“ на Пеевски и „Хидрострой“ на ГЕРБ, или пък двете заедно ?

Как началник гарата и служителите в нея са обявени за мъртви, а сградата на самата гара е непокътната?

Държавата отказва външна помощ и абсолютно категорично отказва външни експерти! Защо? Нашите експерти ли са най-опитните световни специалисти във влакови катастрофи или просто на външни експерти, особено ако са висококвалифицирани не би могло да се влияе? Какво за скриване има?

Защо се изливат толкова много пари в Хитрино за толкова кратко време след като бедстващите хора в Бисер, Мизия, Аспарухово и други места още живеят във фургони, а даренията за тях са потънали в съмнителни фондации? Дали пък  тази щедрост на управляващите не е свързана с политически ангажименти към контролираното от ДПС население в района ?

Застрахован ли е бил товарът със смъртоносните цистерни както се изисква и защо държавата си прави кървав пиар с парите на данъкоплатците, след като фирмата собственик и нейният застраховател ще трябва да платят щетите на хората?

След като премиерът, вътрешният министър и останалите началници в МВР твърдят, че има голяма опасност от нов взрив пожарникарите се мотаят в отцепения района по обикновени униформи и с каски от времето на Тодор Живков, а не са облечени в защини облеклак с кислородни бутилки и противогази?

Къде са били спасителните отряди веднага след взрива? Ще има ли куража някой да провери записите от разговорите в дежурния оперативен център на пожарната, за да се види каква е била реакцията на службите за защита при бедствия ? Вместо това ни заливат казионни информации от пресцентъра на МВР за масов пожарникарски героизъм.

Защо вече седмица оцелелите от Хитрино не се допускат до селото, нали опасността за тях вече е отминала и цистерните са вдигнати?

Как е избухнал този взрив след като експертите твърдят, че цистерните-вагони са двойно обезопасени и издържат дори при падане от 20 метров мост без да се взривят какъвто случай е имало преди години?

Все въпроси, на които едва ли ще научим отговора. Защо ли? Ми вижте предишните трагедии като Бисер, Петолъчката, Мизия, Горни Лом, Езерово. Има ли осъдени за загиналите, за огромните материални щети, за почернените семейства и разрушени къщи ? Няма. И няма да има. Бъдете сигурни. След толкова мащабен кризисен пиар има съмнения, че и за Хитрино ще е същото.