„Българският Новичок“-повече неясноти, отколкото факти

Дали логистикът от ГРУ не е ползвал България като база за операции в съседни държави ?

0
250
ГРУ

Медийната истерия по случая „Гебрев“ напомня тази за Виктория Маринова

Стефан Ташев

Българската следа“ по случая „Скрипал“ и отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев е тема номер 1 едно в момента както за родните, така и за чуждите медии. По случая днес премиерът Борисов, МВР и ДАНС се срещнаха с британския посланик у нас Ема Хопкинс.

Но и след нея по случая има повече неясноти, отколкото факти в подкрепа на тезата, че агент или агенти на руското ГРУ са опитали да отровят Гебрев през 2015 година. Откъде тръгва информацията за „Българския Новичок“ ? Нека проследим хронологията.

На 15 януари 2019 г. Емилиян Гебрев, собственик на оръжейния завод „Дунарит“-Русе, дава интервю пред Би Ти Ви. Поводът е повдигнатото му обвинение от прокуратурата за пране на пари и участие в организирана престъпна група.  „Първо се опитаха да ме отстранят физически, после юридически, а от миналата година и икономически“, заявява Гебрев. Там той подхвърля тезата, че е правен опит той да бъде отровен като бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

На 25 януари вестник „Капитал“ публикува свое разследване по темата със заглавие „Емилян Гебрев отровен с вещество, подобно на „Новичок“.

Причината той да стане враг номер едно за държавата е прозаична – с една търговска сделка той успява да обърка интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски, свързани с вторичното разграбване на КТБ и в частност собствеността на завода „Дунарит“.

След затварянето на банката през не един и два казуса пролича нагледно как прокуратурата, синдиците, данъчните, Комисията за отнемане на незаконно имущество, ДАНС, МВР и дори парламентът могат да работят в синхрон, за да задоволят интересите на кръговете около Пеевски.

Историята на Гебрев обаче е далеч по-стряскаща. Тя показва, че за тази добре смазана машина няма никакви граници. Неприятното в неговия случай е, че органите, които трябва да разследват съмненията, че това е един от първите случаи на отравяне с вещество от семейството на „новичок“ в Европа – МВР, ДАНС и прокуратурата, всъщност са заети да го атакуват по линия на придобитата от него оръжейна компания „Дунарит“.

В началото на май 2015 г. полицаи от първи сектор на СДВР „Престъпления срещу личността“ буквално разкостват ресторант „Панорама“ на последния етаж на японския хотел в София. Те са там, защото разследват троен опит за убийство – на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор в завода Валентин Тахчиев.

Няколко дни рано, по време на вечеря в ресторантa, на Гебрев му прилошава до степен, че е откаран по спешност във Военна болница. Симптомите карат лекарите първоначално да решат, че става дума за инсулт. Когато излизат първите резултати от изследванията, за специалистите от ВМА се появява друго съмнение – че става дума за тежко отравяне.

Емилиян Гебрев

След като в същата болница с подобни симптоми постъпва и синът на Гебрев, лекарите вече са почти напълно сигурни, а след като първо в „Токуда“ а после в „Пирогов“ със същите оплаквания влиза и техническият директор на оръжейната компания ЕМКО – Валентин Тахчиев, съмненията изчезват. Вече е ясно, че тримата са станали жертва на отравяне с неизвестно към онзи момент вещество“, пише „Капитал“.

В текста се съобщава, че пробите във ВМА, а и направените по-късно изследвания по искане на самия Гебрев във финландска лаборатория показват, че той, синът му и техническият директор на фирмата му „Емко“ са отровени с пестицид или органофосфорно вещество, което засяга изключително силно нервната система. Гебрев е бил в кома, но оцелял.

По темата с отравянето на бизнесмена обаче първо пише „24 часа“ през юни 2015 г. В материала се посочва, че това може да е дело на руските специални служби заради сделките на Гебрев с Украйна.

На 7 февруари за връзката със случая „Скрипал“ и участието на предполагаем „трети агент на ГРУ“ под името Сергей Федотов излизат едновременно два материала. На разследващия сайт Bellingcat.com и техният партньор The Insider. ru.

В тях се твърди, че българският бизнесмен Емилиян Гебрев може да е станал жертва на отравяне от агенти на ГРУ подобно на Сергей Скрипал през пролетта на 2015 г. Двата сайта посочват пътуванията на човек с името Сергей Федотов до България, които съвпадат с отравянето на Гебрев.

Същият ден новината е пусната и от британския The Telegraf.

На 11 февруари новината за „Българския Новичок“е поместена и в Newsweek. Изданието цитира Атанас Чобанов от сайта Биволъ. Чобанов твърди, че негови разследвания сочат, че български медиен магнат Делян Пеевски, който има връзки с руски разузнавателни агенти, иска да поеме ръководството на компанията „Дунарит“, за да може да контролира продажбите на оръжие в България.

Адвокатът на местния олигарх Делян Пеевски е крайният бенефициент на офшорна компания, която оспорва собствеността на Гебрев върху военното производство на “Дунарит“, който изнася оръжия за Украйна ”, каза Чобанов пред Newsweek.

Към момента информациите за „трети агент на ГРУ, участвал в отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания“ не са потвърдени от властите в Лондон. Както и „българската следа“ в този случай. Дотук с хронологията.

Какво съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след срещата с британския посланик в кабинета на премиера Борисов?

През последните две седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с инцидент с г-н Гебрев. Част от тези информации бяха с факти, други имаха внушения според редакционната политика на медиите.

На 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори в хотел „Кемпински Зографски“, Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През следващите два дни в такова състояние изпада директорът на „Емко“ и негов партньор. Той е лекуван в „Токуда“ и „Пирогов“.

На 1 май СГП е образувала дело за опит за убийство. На 4 май във ВМА с подобни симптоми е приет и синът на Гебрев.

След образуване на разследването, са взети различни проби, химически експертизи, автомобили, назначени са експертизи, като са иззети и документации от лечебните заведения.

Заключенията от токсико-химичните експертизи са показали, че в кафе в дома на Гебрев, както и в органична материя – повърната храна от сина на Гебрев, има хлор пирифос, който е инсектицид.

Проверена е и храната в хотел „Кемпински Зографски“, където в салатата е имало ниско количество хлор пирифос. Проверен е и производителят на салатата, но е установено, че инсектицидът е бил в много малко количество и не може да предизвика никакви подобни симптоми. От медицинските експертизи е установено, че има отравяне с фосфоро-органични съединения. 4 април 2016 г. наказателното производство е спряно, поради неразкрит извършител. На 12 октомври 2018 г. постъпва писмо до мен от Гебрев на бланка на „Емко“, обяви Цацаров и поясни, че в него се заявява, че през март във Великобритяния е извършено покушение срещу Скрипал.

Имам основание да считам, че отровата, използвана срещу нас, е от семейството на Новичок“, е написал Гебрев в писмото и предлага да се възобнови разследването и да се информират британските и други служби.

На 12 октомври СДВР е изискано спряното производство, а на 15 октомври е възобновено. Подписахме споразумение за общо разследване с ДАНС. Това е първият случай, в който подписваме споразумение между всички служби за едно конкретно дело. Направени са 13 разпита, а на 16 октомври г-н Гебрев дава данни, че е поръчал изследване във финландска лаборатория на кръв и урина и до нас до този момент не е представено подобна информация. Оказва се, че изследване е частно, заплатено от г-н Емилиян Гебрев.

Цацаров потвърждава информацията, че Сергей Федотов е идвал два пъти в България.

Той е кацнал в Бургас на 24 април 2015 г. от Москва. Федотов е имал билет за полет от българската за руската столица за 30 април същата година, но неговото място е останало празно. Вместо това Федотов се е появил на международното летище „Мустафа Кемал Ататюрк“ в Истанбул и е излетял от най-големия турски град за Москва на 28 април с билет, купен в последната минута.

Федотов е пристигнал отново в България на 24 май 2015 г., но отново не е използвал билета си за връщане от София. Вместо на 30 май да излети от българската столица, той е отпътувал за родината си от Белград два дни по-рано, съобщи главният прокурор.

Това е официалната информация.

Остават обаче сериозни неясноти по темата с „Българския Новичок“. Как Федотов или човекът пристигнал у нас под това име, се е добрал до Емилиян Гебрев, за да го отрови ? След като отровата, пестицид който може да се купи от всеки магазин, е открита и в кафе в дома на Гебрев, освен в салата в ресторанта, където е вечерял бизнесменът ?

На тези въпроси трябва да отговори самият Гебрев, но той мълчи. Познавал ли е руснак с такова име ? Ако да, кой го е довел при него има ли са среща двамата ? Кой е поканил Федотов в България ?

Иначе версията доста олеква към момента. Още повече, че самият Гебрев е подал сигнал в полицията миналата есен, че е отровен с вещество „подобно на Новичок“.

Според британските разследващи журналисти и техните руски колеги Федотов е кацнал във Великобритания почти заедно с разкритите и осветени вече агенти Александър Петров, с истинското име Александър Мишкин и Руслан Боширов, истинско име Анатолий Чепига и си е тръгнал като от България. Случаите „Скрипал“ и „Гебрев“ съвпадат, но каква е истинската роля на Федотов към момента не се съобщава. Според едни публикации бил „логистик“ на операцията във Великобритания, която тотално компрометира Русия, Путин и ГРУ.

И в края на краищата бе провал, защото Скрипал и дъщеря му оцеляха. Оцелял, три години по-рано, е и Гебрев. Интересно как агент, ако приемем Федотов като наблюдател-логистик на ГРУ, вече провалил една мисия, условно отравянето на шефа на „Дунарит“, се праща на много по-сложна втора мисия като тази с отравянето на Скрипал ? Свършиха ли офицерите на ГРУ за „мръсни операции“ и толкова ли е закъсала руската военна разведка за кадри ? Съмнявам се.

Според публикациите Федотов е посещавал за десет години много държави в Азия, Близкия Изток, в Европа, бил е дълго време в Чехия. Това според запознати навежда на мисълта, че агентът Сергей Федотов, вероятно псевдоним, е наистина логистик, но е ползвал България по-скоро като резидентура и база за действия в съседни страни.

Към това насочват и двете му излизания от страната през 2015 г. Той каца в Бургас на 24 април и вместо да хване самолета за Москва на 30 април, се оказва два дни по-рано на летището в Истанбул с купен билет в последния момент за руската столица. Кога е напуснал България и как ? С кола, пеша или ? Колко време е бил у нас, вероятно не повече от два дни, ако броим и пътя до Истанбул през сухопътната граница ?

И защо в Турция, а не на летище София ? Дали има връзка пътуването на един агент-логистик на ГРУ с извършващите се тогава в южната ни съседка активни дипломатически и разузнавателни операции по темата „Сирия“ ?

Федотов се връща у нас почти месец по-късно, на 24 май. Каца в София, има билет за връщане пак за 30, но не април, а май. Вместо да се върне със самолет за Москва, на 28 май той се оказва в Белград, откъдето взима полет за руската столица. Действията на Федотов и при двете влизания и престой у нас са абсолютно идентични, огледални.

И малките деца знаят, че Сърбия е последният „руски бастион“ в Европа и на Балканите. Дали пък визитата на Федотов не е свързана с опита за преврат в съседната Черна гора, извършен от агенти на ГРУ през следващата 2016 г.? Пак Bellingcat и „The Insider“ идентифицираха двамата офицери от ГРУ, обвинени официално от прокуратурата в Подгорица в опита за преврат и сваляне на пронатовското правителство.

Двамата се оказаха офицерите от ГРУ Владимир Мойсеев, подвизавал се като Владимир Попов и Едуард Шишмаков, с псевдонима Едуард Широков. И двамата са подготвяли преврата в Белград от 2105 г., като преди това са били многократно на Балканите, в Кавказ, Молдова и…Турция. Съвпадения….

И накрая за „българската следа“. Набутването на България в аферата „Новичок“ много прилича на трагичната история и истерия, която се разигра с убийството на журналистката Виктория Маринова.

Информацията, че Маринова е убита „за разследванията си срещу корупцията в управлението“ бе подадена от България и всички големи и сериозни медии в света я преповториха без никаква проверка….Истината се оказа съвсем друга. Нищо чудно „Българският Новичок“ да се окаже същият балон, използван във войната Цветан Василев-Дилян Пеевски, която се води предимно на медийния фронт с променлив успех. Според мен в тази война добри и лоши няма. Да не забравяме, че двамата бяха „дупе и гащи“ в бизнеса до 2014 г. После гръмнаха КТБ и единият се укри в Сърбия..защо ли ?