Експертът Румен Гълъбинов: Европейската централна банка има последната дума за приемането ни в банковия съюз и чакалнята на еврозоната

Така трябва да бъде тълкувано взетото решение вчера

0
131
реформи
Румен Гълъбинов

България е добре да се присъедини към съюза и ERM2 едновременно

Румен Гълъбинов, специално за Breaking.bg

България е добре да се присъедини едновременно към Банковия съюз и към ERM2 (т.нар. чакалня на общата валута б.р.).Това става ясно от писмото на България към Еврогрупата и Европейската централна банка-ЕЦБ.: “We hereby state our firm intention to apply to ERM II by July 2019.“

Тоест реално от юли 2019г. можем да влезем в ERM II.

Остават ни 11 месеца. Отбелязва се, че България ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.

Де факто България трябва да кандидатства незабавно за влизане в Банковия съюз.

На базата на анализа, който ще бъде извършен от страна на ЕЦБ в рамките на една година, България ще може да влезе в чакалнята.

Така трябва да бъде тълкувано взетото решение вчера. България ще влезе в чакалнята само при положителен резултат от ЕЦБ. ЕЦБ има последната дума. Но има принципно одобрение.Освен това ЕЦБ ще иска пълна проверка на фискалния резерв в БНБ. Дадена е зелена светлина за влизане на България в ERM II от страна на Еврогрупата.

А последната дума е на ЕЦБ. За България е важно да не стане с Еврозоната, така както стана с Шенген. Да изпълняваме формално критериите, но да не ни искат.