Забрана за БНС, а за БНО „Шипка“,„Русофили“ и „Че Гевара“ кога ?

0
3312
протести
Щурмоваци от БНО "Шипка" бият протестиращи срещу "Нощни вълци".

Дано прокуратурата научи, че фашизмът и комунизмът са двете лица на една и съща монета

Иван Михайлов

Софийска градска прокуратура поиска от съда да бъде забранена организацията „Български национален съюз-Еделвайс“. Това е структурата, която организира т.нар. Луковмарш в София. Около почитането на убития от комунистите генерал всяка година се вихрят скандали, заплахи и политическа какафония. Но това е друга тема.

Та поводът на прокуратурата за искането за забрана на БНС-Еделвайс е че съюзът „е организатор на прояви, които противоречат на чл. 44, ал.2 от Конституцията на Република България, който забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие“.

Похвално е, че прокуратурата се заела с това. Обаче остава усещането за двоен стандарт. Досега не сме чули или прочели държавното обвинение да е започнало проверка на проруската, паравоенна организация БНО „Шипка“ и производният й Български воински съюз „Васил Левски“. Да припомним, че членовете на тази организация, предимно бивши военни, се появяват с армейски униформи с руски отличителни знаци, а на сайта им стои стария руски имперски флаг.

В разгара на мигрантската криза у нас екип на немска телевизия засне „тренировки“ и „акции“ на БНО „Шипка“ край границата по лов на мигранти, ръководени от руски военни инструктори, които дори даваха охотно интервюта. През 2016 година членове на тази паравоенна структура пребиха в Бургас обикновени български граждани, които протестираха срещу визитата на путинистите от „Нощни вълци“ в България.

Сред участниците в БНО „Шипка“ се оказаха българи, участвали като „доброволци“ във войната в Украйна на страната на прорурските паравоенни организации. Ще се поинтересува ли прокуратурата как с обяви във варненски медии същата организация търсеше срещу отлично заплащане „доброволци“ да се бият в Украйна?

Информирани източници разказаха пред Breaking.bg, че „Шипка“ е организирала нелегални военни лагери в Габровския балкан, на които руски инструктори са обучавали чуждестранни наемници-екстремисти, сред които и новозеландецът Брентън Тарант, застрелял 50 души в различни джамии в град Крайсчърч през март 2019 година.

Всичко описано по-горе напълно отговаря на параграфите и алинеите по които държавното обвинение иска забраната на БНС-Еделвайс. Но БНО „Шипка“ никой не ги закача. Това им позволява да организират мероприятия срещу държавното управление, заплахи срещу Конституционния съд и други държавни органи. Но те са недосегаеми.

Същото важи и за нашумялото напоследък Движение „Русофили“, чийто шеф Николай Малинов е обвиняем за шпионаж в полза на Москва. Всяко лято Малинов и компания организират русофилско-сталинистко сборище на язовир „Копринка“. Те са проводника на действията на руски агенти и разузнавачи, участващи в хибридна война срещу България. Какъв по-хубав повод от това и те да бъдат забранени ?

Не би. Същите „русофили“ организират поклонения на 23 февруари, Ден на съветската армия и 9 май-Ден на т.нар. Победа пред паметника с шмайзера в центъра на столицата. С руски и съветски знамена. В услуга на държава, която води неофициална война срещу нас. Това не е ли заплаха за Конституцията и националната сигурност на страната ? Същото важи за болшевишките организации като „Че Гевара“, носеща името на масов убиец.

Но прокуратурата мълчи. Да припомним на държавното обвинение, че комунистическият режим е обявен за престъпен от Народното събрание през 2000 г. Но вече 20 години прокуратурта не си е мръднала пръста срещу комунистически организации като описаните по-горе. Това си е двоен стандарт. Дано някога в прокуратурата научат, че комунизмът и фашизмът са две лица на една и съща монета.