За пореден път ДПС употребява Народното събрание за лични цели

Хората на Мустафа Хаджи дължат на държавата над 8 млн. лева от неплатени данъци и осигуровки

0
386
мюфтийство
Главното мюфтийство

Конституционно мнозинство ще спасява от фалит Мустафа Хаджи

Николай Панков

Безпрецедентно мнозинство породено, като чели напук на патриотите, се формира в Народното събрание с внесения Законопроект за вероизповеданията. Такова звучно единодушие народните представители са имали само когато се е отнасяло за привилегиите и заплатите им, когато са спасявали хазарта от високи налози и сега когато американският избраник Мустафа Хаджи е принуден да обяви фалит.

ДПС не за първи път се опитва да обясни как на православната ни църква техните промени в закона за вероизповеданията им пасват като кашмирена ръкавица и после се оказва , че преследват тясно партийни цели. И сегашния сговор не подминава тази максима.

ДПС има проблем с главния мюфтия Мустафа Хаджи, самият той има проблем с данъчните, но и доскорошните му турски партньори искат сметка за похарчените през годините милиони и… ето ти възможност всичко да се реши с един законопроект.

Четем из редовете на този проект скрепен с подписите на Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и автора Мустафа Карадайъ, че държавата ще се намесва при избора на ръководство на изповеданието, че ще дава пари , но тя ще определя обществените поръчки, че ограничава субсидиите от чужбина и най-вече ще прави всичко това само за това изповедание преброило над 1% от населението.

Дори проста аритметика ще покаже, че това са Православната ни църква и Мюсюлманското изповедание, а за другите традиционни вероизповедания една молитва в повече. Та свещеници и имами ще се облажат, а пастори, равини и протестантски свещеници да се самозадоволяват. Католическата общност ще угасне съвсем, защото никакви средства от чужбина не се полагат на вероизповеданията в България ако бъде приет конституционно закрепения законопроект. Обикновено ДПС правеше тези опити, когато проф. Генджев беше спечелил поредния рунд в съда и беше отстранил поредното протеже на партията в мюфтийството, но сега залога е техен. Те искат да приватизират мюфтийството с противоконституционна намеса на държавата в дейността на изповеданието.

Редно е да си зададем въпроса какво обедини непримирими политически опоненти в такова безпринципно творение ?

Може би дългата ръка на американската администрация е турила ред в гората, като горския от приказката. Мустафа Хаджи беше избраник на администрацията на Обама, помним негово превъзходителство Уорлик как го настани в мюфтийството буквално чрез изнасилването на Темида, но така Мустафата стана техен човек.

Веднага главния му секретар Хюсейн Хафъзов направи бърза обиколка на САЩ и прескочи за инструктаж при Гюлен. Сега отношенията с Вашингтон са колебливи и е много сгоден случай докато Ердоган е зает с избори да му приберат мюфтийството, което той си мислеше, че управлява.

Ще стане ли факт договореното с министър Горанов обогатяване на вероизповеданията с по 15 милиона на калпак ? Отново Цонев и Пеевски ще са на софрата и на мюсюлмани и на християни, а свещеници, имами и миряни ще гледат как се рушат техните свети места – молитвените домове.

Редно е да се запитаме и какви въпроси решава така триумфално, а не, пардон тайно, внасяне на законопроекта в 17 без пет в края на работната седмица , преди гергьовденските празници на законопроекта ? Точно като Истанбулската конвенция , ама нея поне я тупнаха на масата след новогодишния махмурлук.

Та кой видял видял . От консултативния съвет при президента Радев се понесе мълвата , че се внася законопроект за вероизповеданията и вицепремиера Каракачанов припозна своя в тази заявка. Той отговаря на всички нововъзникнали предизвикателства за националната ни сигурност и грижа на държавата за нея.

Но, изненада, някой в гръб на патриотите се е сговарял и хоп тройна коалиция с неразбиваемо статукво отново поведено от ДПС калугерско-мюфтийско хоро. Браво!

Така се прави. Идва червенобузест либерал от Брюксел, нахоква патриотите и след две седмици се ражда неолиберален комплот между управляващи и опозиция. Законопроектът трябва да го кръстим „Мустафа Хаджи“ защо са тези витиевати фарази за защита на националната сигурност, за мерки срещу тероризма и овладяването на някаква заплаха, щом всичко се свежда до спасяването от фалит на Мустафа Хаджи с по един 580 000 лв. до края на годината Логично е да се запитаме защо мюфтийството е във фалит ? Та те са богати колкото православната ни църква, че и по –богати защото от турският Дианет ги дарува с по 2 милиона евра всяка година.

Мюфтийството обаче не внася данъци и осигуровки и в момента дължи на държавата над 8 млн. Лева. Задълженията се трупат от години или по точно от 2010 година , но държавата така и не си събира вземането само го индексира, докато частни съдебни изпълнители не присъединяват дълга и не го събират в полза на хазната. Министъра на финансите ,с когото е съгласуван този законопроект на констуционното мнозинство с охота обаче е готов да даде на държавния длъжник щедра сума до края на годината.

В действителност маските паднаха – има топла връзка между Цветанов, Карадайъ и Корнелия и тя се казва Мустафа Хаджи, покрай тази топла връзка се фиксира безотговорността на тези политици към собствените им партии и отново се възцарява ръководната роля на ДПС в българската политика. Помните ли въпроса на прохождащия Карадайъ в публичното пространство към една водеща: „Вие не сте ли ДПС? Скоро ще станете!“ Та така в българския политически живот и при уреждането на Мустафа Хаджи с конституционно мнозинство. Всички са Де Пе Се.