Знае ли президентът Радев кой предлага за шеф на НСО ?

Благодарение на бъдещия шеф на службата за охрана държавата бе осъдена, но ще плащаме ние данъкоплатците

0
2010
нсо
Тодор Гребенаров

Тодор Гребенаров бе наказан и понижен заради незаконното подслушване на Касим Дал

Стефан Ташев

Заедно с президента Румен Радев водим борба с корупцията по високите етажи на властта. Това каза на вчерашния конгрес лидерът на БСП Корнелия Нинова, громейки опонентите си в партията.

Похвално..Но има малко катран в кацата с мед. Когато си оцапан до ушите в кал и се опитваш да се изкараш целият в бяло обикновено се получава комичен ефект. Какво имам предвид ?

Според информация на „24 часа“ от преди седмица борецът срещу корупцията, заедно с БСП, Румен Радев готви смяна на директора на Националната служба за охрана- НСО Ангел Антонов. Като желанието на държавния глава е службата да бъде оглавена от сегашния зам.-директор на Националната полиция Тодор Гребенаров. Дотук всичко е ок. Службата е подчинена на президента той може да иска смяна на ръководството на службата.

Надяваме се президентът, като борец с корупцията, сериозно да е премислил кандидатурата на Гребенаров, ако не му е сервирана наготово от БСП. Защото около кандидата за нов шеф на НСО има доста скандали, свързани с управлението на кабинета „Орешарски“, командван от ДПС и социалистите.

Знае ли Радев, че бъдещият шеф на държавните гардове бе наказан и понижен от директор на полицията в зам.-директор заради незаконното подслушване на лидера на Националната партия „Свобода и достойнство“-НПСД Касим Дал, а покрай него и на цялата опозиция на управляващите от ДПС и БСП през периода 2013-2014 г. ?

Кариерата на Тодор Гребенаров, сочен като отличен професионалист в охранителна полиция, тръгва рязко нагоре при кабинета на Пламен Орешарски и неговият вътрешен министър Цветлин Йовчев. Още в началото на управлението на същия кабинет Гребенаров става шеф на областната полицейска дирекция в Пловдив, а няколко месеца по-късно е назначен за директор на Националната полиция. Според неофициална информация с протекциите на отлюспения от БСП Георги Гергов, лидер на областната партийна организация в Пловдив.

Под негово управление обаче полицията се „обезсмъртява“ в безумни, поръчкови операции срещу невинни хора.

На 2 октомври 2013 г. В Националната полиция се получава анонимен сигнал, че на среща в Турция е обсъдено и решено да бъдат физически ликвидирани тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан и депутатът от движението Делян Пеевски. За поръчител е посочен Касим Дал, който поръчал това на негов много доверен човек, според анонимният сигнал.

Довереният човек“ бил ходжата на Сърница Саид Мутлу, тогава подсъдим в Пазарджик по делото за радикален ислям.

Вътрешният министър Йовчев разпорежда проверка. Тя е възложена на „Криминална полиция“, ръководена тогава от Атанас Илков, влязъл в историята с „ювелирната операция“ в Лясковец с опита за арест на Петко Петков, при която загина командосът Емил Шарков, а други петима негови колеги бяха ранени.

Малцина знаят, че след преместването на ГДБОП в ДАНС, в „Криминална полиция“ се създава специален отдел „Борба срещу престъпленията с висока обществена опасност”. Както ще стане ясно по-късно това е отдел на модела „КОЙ” за изпълнение на политически поръчки. Негов шеф става Борислав Александров, известен като Боби Г…, бивш служител на отделите „Терор” и „Трафик на хора” в ГДБОП. Александров откровено парадира с връзките си с Делян Пеевски. Отделът е от четирима души, които нямат никакъв опит в разкриването на атентати, убийства и тежки престъпления. Единият от служителите няма нито един ден оперативен стаж, друг е с четири месеца оперативна практика, а третият е със стаж от три години в „Охранителна полиция”. Началникът Александров е спец по проститутките.

С подписа на директора Гребенаров в националната полиция въпросният отдел започва оперативно-издирвателни мероприятия срещу „убийците на Местан и Пеевски“. Те не водят до нищо, затова е решено да се иска подслушване на Касим Дал.

СРС-тата срещу него са разрешени на 21 ноември 2013 г от тогавашната шефка на Софийски градски съд Владимира Янева. Подслушването на Дал е със срок от 60 дни. Подслушван е и телефонът на Мутлу.

За резултатите от него са изготвяни месечни отчети, в които няма никакви събрани доказателства за готвено убийство на Пеевски и Местан.

Докато подслушват Дал, той участва в сформирането на Реформаторския блок като партия учредител. Тогавашната опозиция с право предполага, че покрай него са били следени и подслушвани и лидерите на блока, а по този начин се „контролирани“ и протестиращите срещу кабинета Орешарски.

На 21 януари 2014 г. Шефът на Криминална полиция Илков разпорежда да се използват останалите оперативни способи-следене и подслушване с технически средства с цел установяване на допълнителни телефони използвани от Касим Дал.

До Софийски градски съд е пуснато ново искане за използване на СРС срещу Дал, като в него е написано, че за разрешените първоначално 60 дни не е събрано нищо. Поради липса на регистър за специалните разузнавателни средства в СГС, Янева дава ново разрешение за още 60 дни.

Реално Касим Дал е подслушван и следен 4 месеца, без да бъде събрано и едно доказателство, че е поръчител на убийството на Местан и Пеевски.

Колко е струвало това на държавата ? Нека бъдещият шеф на НСО каже.

По-късно директорът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков лично информира Касим Дал, че е подслушван незаконно. Същите са мотивите на Софийския районен съд, който в средата на септември тази година осъди държавата по жалба на Касим Дал. Съдиите са посочили, че в първите 60 дни той е бил подслушван законно, но второто разрешение за още 60 дни е напълно незаконно. Дал осъди държавата за 3500 лв, но ще ги плащаме ние.

След падането на кабинета „Орешарски“ о.р. ген. Атанас Атанасов от ДСБ пуска сигнал в МВР за подслушването на Дал. Служебният вътрешен министър Йордан Бакалов започва проверка, която по-късно ще установи куп нарушения в Националната полиция по случая. Тя е на дирекция „Инспекторат“. По времето на Веселин Вучков като министър Тодор Гребенаров е наказан по случая, заедно с още трима свои подчинени. Понижен е в зам.-директор на полицията. По случая имаше прокурорска проверка на спецотдела в Софийска градска прокуратура, която обаче случайно или не потъна в задънена улица. И резултат от нея няма.

Скалъпената история с опита за убийство на Местан и Пеевски доведе до опаковането на тогавашния лидер на ДПС с охрана от НСО, която да контролира всяка негова крачка, а Пеевски тогава отказа охрана предвидливо.

Под ръководството на Гребенаров националната полиция проведе още една операция срещу „убийци на Пеевски“, с която меко казано стана за смях.

На 11 юни 2014 г. служители на „Криминална полиция” и по-точно на отдел „Борба срещу престъпленията с висока обществена опасност” задържат трима души, заподозрени, че подготвят атентат срещу депутата от ДПС Делян Пеевски.

Решението за ареста е дадено от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и шефа на „Криминална полиция” Атанас Илков. Задържани са Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев. Прокуратурата и МВР мълчат за ареста на „убийците” на Пеевски два дни. На 13 юни 2014 г., петък, в офисите на КТБ нахлуват полицаи и прокурори, което по-късно става причина банката да бъде разсипана. В същия ден се пуска и официално съобщение, че са задържани „убийците” на Пеевски.

 Мярката им се гледа в МВР болница, където един от задържаните, Красимир Методиев, едва не умира от инфаркт. По време на делото става ясно, че няма никакви доказателства срещу тримата и те са освободени без мярка от Софийски  градски съд.

Според медиите на Пеевски един от задържаните опитал през май „да пробие охраната”  и да вербува гард, който да сложи бомба в колата на депутата от ДПС и медиен олигарх. Медиите му неистово тиражират версията, че поръчител е банкера Цветан Василев.

 Наколко дни по-късно и Софийският апелативен съд пуска на свобода „убийците”, а на 18 юни 2014 г. главният прокурор Сотир Цацаров заявява следното: „Няма убити, няма убийство, няма убийци“, а прокуратурата се отказва от обвинението срещу тримата. Цацаров се извинява и добавя, че е бил подведен от МВР. Става скандал, защото вътрешният министър Йовчев твърди обратното.

Затова няма нито проверка, нито наказание за виновните.

 Акцията срещу нас бе „пилотна, авансова сделка, авансова атака преди голямата затварянето на КТБ”, заявява пред медиите един от „убийците” Георги Христов.

Спорд него той бил избран, защото бил близък с Цветан Василев повече от 10 години – от самия старт на КТБ. И всичките сметки на фирмата му били само в затворената банка.

 Ударът е „2 в 1“ – преди да ме арестуват, дадох 432 хил. долара на „фирма, близка до „Булгартабак“, за покупка на цигари. Това са чисти, бели пари, с платени акцизи и данъци, добавя Христов. Парите му обаче изчезнали след ареста. Сега и тримата „убийци” съдят прокуратурата, но ще плащаме всички ние.

Най-абсурдното е, че същият отдел в „Криминална полиция“ поема и разследването за фалита на КТБ, без служителите му да имат какъвто и да било опит. То им е възложено от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Въпреки, че в дирекцията има специален отдел „Престъпления против финансовата и кредитната система“, който обаче умишлено е игнориран. След идването на власт на служебния кабинет и на вътрешния министър в него Йордан Бакалов 10 оперативни работници подават жалба срещу Борислав Александров, че събира нерегламентирано секретна информация в сейфа си, без да е ясно за какво всъщност я използва. Бакалов разпорежда светкавична проверка. Служебната каса на Александров е запечатана и в кабинета му влиза комисия.

Тя се натъква на десетки разпечатки от СРС-та, с гриф „Строго секретно”, които Боби Г.. няма право да държи там.

След разкритията Александров е отстранен. Когато, обаче дошло време да бъде уволнен, Боби Г.за приложил класически номер за да се спаси – излязъл в отпуск. Заповедта му за уволнение била връчена едва на 25 март 2015 г. Тя е разписана от новия шеф на МВР Румяна Бъчварова.

Сега ще очакваме дали г-жа Нинова, а и президента Радев, ще поискат и огласят информация колко пари на българските данъкоплатци са били изхарчени за безсмисленото четиримесечно подслушване на Касим Дал.

И да поискат сметка от виновните. В противен случай твърденията за борба с корупцията са само на книга.

Очакваме отговор от „Позитано“20, и от президентството.