Кадрува ли ВМРО във Великотърновския университет ?

Намесата на политическа партия в избор на ректор е нарушение на академичната автономия на университета

0
1852
университет
Плакат на протест на студенти от 22 април срещу намесата на ВМРО във ВТУ. СНИМКА: САЙТЪТ НА ОБЩИНСКО РАДИО ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Казвал ли е един политически лидер: Ако ВУЗ-ът не е наш, по-добре да го няма ?

Стефан Ташев*

ВМРО има десетки сигнали срещу ректора на Великотърновския университет-ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Това заяви пред Нова телевизия миналият петък народният представител от патриотичната партия Александър Сиди (Бивш председател на Студентския съвет на ВТУ).

От партията искат спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят с проблема. Според сигналите ръководителят на образователната институция се държи авторитарно и погазва академичната автономия.

„Това не е атака на ВМРО. Това е атака по-скоро на академичната общност и на хората от този университет. Те се свързаха с нас с десетки сигнали“, коментира Сиди като не уточни каква информация се съдържа в тях. Депутатът забрави да каже, че тези, които подават сигналите, също са от ВМРО – проф. Мирослав Гълъбов например, декан на факултета по математика и информатика и кандидат за ректор.

От партията на Красимир Каракачанов са категорични, че се налага промяна в Закона за висшето образование в посока възможност за намеса от страна на държавата в подобни скандални ситуации.

Това бяха изявленията на партия ВМРО от петък. Какво се случва във Великотърновския университет и нормално ли е една политическа партия да се намесва пряко в предстоящите избори за ректор и ръководни органи на висшето учебно заведение ? Не е ли това нарушение на академичната автономия, гарантирана със Закона за висшето образование ?

Досега в най-новата ни история нито една партия не си е позволявала да „кадрува“ във висшите учебни заведения. Единствено ВМРО, която е и управляваща. Може би пък там се корени проблемът. „Фронтмен“ на атаката срещу сегашното ръководство на ВТУ и ректора проф. Христо Бонджолов, е депутатът от Обединени патриоти доц. Милен Михов. Преди да стане народен представител, доцентът бе помощник-ректор на университета, в двата мандата на проф. Пламен Лекгоступ като ректор.

университет
Пресконференцията на Сиди и Милен Михов срещу ВТУ в парламента.

Благодарение на атаките от страна на ВМРО има опасност изборите във ВТУ да бъдат отложени от предварително обявената дата-20 май за 10 юни.

Какви са интересите на партията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов във Великотърновския университет ?

За да разберем това, трябва да се насочим към кратка предистория на битката за ВТУ, която започва да прилича на Сталинградската.

До 2015 г. ,два мандата, ректор е проф. Пламен Легкоступ. След неговото управление Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ изпада в реален фалит с над 6 млн. лева дългове. В началото на 2016 година новият ректор проф. Христо Бонджолов иска финансова помощ от държавата, за да може университетът да работи нормално. Финансовата инжекция бе получена срещу оздравителен план, свързан с оптимизиране на разходи и съкращения. В резултат на което сега ВТУ дължи около половин милион лева, за които се водят дела. Реално университетът бе във валутен борд.

На 19 юли 2016 г. ректорът проф. Бонджолов освобождава първо проф. Николай Проданов, също виден деец на ВМРО, до тогава, зам.-ректор по въпросите на научната дейност, от висшето училище с мотив оптимизиране броя на заместник-ректорите от четирима на трима.

След това освобождава доц. Милен Михов като помощник-ректор, защото е депутат, в неплатен отпуск, но идва редовно във ВТУ за да участва в Академичните съвети и да дирижира студентите да се противопоставят на ръководството на висшето училище. Като преподавател не е освободен, прекратен му е вторият договор. Така новото ръководство на ВТУ си „отвори фронт“.

университет
Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.

Срещу него уволненият депутат ангажира партия ВМРО. През юли м.г. Върховният касационен съд, като трета инстанция, призна уволнението на Михов като незаконно. Противниците на политическата намеса във ВТУ обвиняват Милен Михов, че като помощник-ректор два мандата е източвал университета чрез обществени поръчки. Има се предвид мащабното строителство Пети корпус, Спортната зала и други, което е фалирало университета. Само за ремонт на Спортната зала на ВТУ са дадени 2 млн. лева, но въпреки това покривът й продължава да тече. И от над 4 милиона лева плюс, оставени от ректора проф. Иван Харалампиев, след управлението на предишното ръководство на ВУЗ-а останаха повече от 6 млн. лева минус.

университет
Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Твърди се, че Михов е имал политическа подкрепа да лобира за определена строителна фирма от Русе, която е под крилото на ръководството на партията. Случайно или не русенската фирма „Скални материали“ ООД запорира сметките на ВТУ точно преди Коледните празници в края на 2018 г. От фирмата претендираха за извършени, но неплатени ремонти от времето на предишното ректорско ръководство. Това щеше да остави преподаватели без заплати и студенти без стипендии.

Втори фронт“ пак срещу същият противник ръководството на ВУЗ-а си отваря с уволнението на зам.-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов през ноември 2018 година. Проданов е уволнен дисциплинарно от ВТУ заради неизпълнение на задълженията му. Професорът е бивш историк, после преминал в правото, като защитил дисертация на тема „История на правния факултет във ВТУ“. Той е зам.-министър на правосъдието от квотата на патриотите. Уволнен е заради неизпълнение на задълженията си като преподавател. Оказа се, че той работи по 4 трудови договора, по 8 часа, в Министерството на правосъдието, във ВТУ, в Русенския университет, в Шуменския университет и взема часове по магистърски програми във Враца. Работи над 32 часа в денонощието! Уволнен е от ВТУ, но от останалите места не е!

От 1999 г ВМРО и по-точно младежката организация на партията на Каракачанов контролира напълно Студентският съвет на ВТУ. Разбира се неофициално. Избират се студенти само от тази „квота“, другомислещи не се допускат в съвета или са малцинство.

Сегашният председател на съвета Иван Маринов заявява пред медиите във Велико Търново, че не е член на ВМРО и плаши със съд всеки, който твърди противното. Но посещава митинги и събрания на партията и развява нейните байраци.

На 22 април студенти организираха протест в сградата на ректората с лозунги: „ВТУ не е ВМРО“ и „Не на политиката в университета!“. Според протестиращите студентският съвет е защитен от „цялото ВМРО в хор – от парламентарната трибуна, от евродепутата им – всички защитават Студентския съвет”. И попитаха – ако студентският съвет е независим, защо е защитаван само от ВМРО ? Младежите определиха ситуацията като цинична и бяха категорични, че оценки се изкарват със студентски книжки, а не с партийни.

Щабът за разправа с ВТУ се намира….в Министерство на образованието

Властта, депутатска и министерска опиянява явно противниците на сегашното ръководство на ВТУ. Защото се оказва, че щабът за разправа с университета се намира в…. Министерство на образованието. Според запознати основното острие на атаката е зам.-министърът от квотата на Обединените патриоти Петър Николов, наричан неофициално „Вожда“ и неговият секретар Калин Костов. Работещи във ВТУ изпратиха до Breaking.bg снимка на смущаващ чат в социалните мрежи, в който Костов обявява, че „Вожда“ е с опозицията в университета и „сегашните управници са настъпили тежко мотиката“.

университет
Вожда е с опозицията. Скандален чат разговор.

На 18 април трябваше да се състоят избори за Студентски съвет, с които да се допълни студентската квота за Общото събрание на 20 май. Решението на ръководството на ВТУ е те да  се състоят само в Аулата на университета, а не по корпусите, за да няма машинации. Това разгневи Студентския съвет, който ги бойкотира и дори попречи на дошлите да гласуват стотина техни колеги. След което на пресконференция обвиниха ректора и ръководството на ВТУ, че провалили гласуването и тормозели студентите. Последва искането на ВМРО за намеса на премиера Борисов и образователния министър Красимир Вълчев.

Според запознати целта на опозицията, подкрепяна от ВМРО, е да се провалят изборите за ръководни органи на ВТУ. По този сценарий ректорът проф. Бонджолов може да управлява още два месеца „административно“, след което министърът на образованието ще назначи служебно ръководство на университета.

университет
Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Според Бонджолов това означа пълен крах на ВТУ. Говори се за „свищовски сценарий“. Става дума за подобно отстраняване на ръководството на Стопанската академия „Димитър Ценов“, начело с прочулия се ректор Величко Адамов, преди години. В това активно участваше именно секретарят на зам.-министъра Калин Костов.

И това е напълно вероятен сценарий. При споровете за избор на Студентски съвет от Министерство на образованието идват…напълно разнопосочни сигнали от Петър Николов и министър Вълчев, с които сайтът разполага.

университет
Писмото на зам.-министър Петър Николов до ВТУ от 11 април 2019 г.

На 11 април зам.-министър Петър Николов изпраща писмо до ректора проф. Бонджолов, с копие до депутата Милен Михов и „опозицията“ във ВТУ, в което твърди, че Студентският съвет може да участва в Общото събрание на университета със старите квоти (тоест с избраните от ВМРО б.р.). На 17 април 2019 година до ректора проф. Бонджолов пристига писмо от министъра на образованието Красимир Вълчев с точно обратното указание. „Изборът е проведен за конкретното Общо събрание и Законът не предвижда възможност „да се прехвърлят“ членове на едно Общо събрание в друго“, пише министър Вълчев.

университет
Писмото на министър Вълчев от 15 април 2019 година.

университет

А сега де? Министърът явно не знае с какво се занимава заместникът му. Николов-Вожда е с любопитна биография.

Започнал като главен експерт по политически анализи на СДС, след разцеплението през 2004 г. минава към ДСБ. Четири години по-късно става член на нейното софийско ръководство. През 2009 г водач на синята листа на изборите в Ловеч, не влиза в парламента. Но е приет в Националното ръководство на ДСБ, ръководи кампанията на Прошко Прошков за кмет на София.

През 2012 година напуска партията на Иван Костов и отива в тази на Меглена Кунева-ДБГ. През 2013 година е водач на листата на партията във Велико Търново, но получава едва 3,68% от гласовете на парламентарните избори.

За да се окаже през 2017 година в листите на Обединени патриоти за изборите през същата година. Но пак не влиза в парламента и става зам.-министър на образованието. Петър Николов през 2012 г. е в Академичния съвет на Нов български университет, доцент политически науки в същия.

След всичко казано дотук следват няколко въпроса.

Защо политическа партия се намесва така грубо в работата на уж деполитизирана институция като Великотърновския университет ?

Нарушава ли се академичната автономия и Закона за висшето образование с намесата на ВМРО в изборите за ръководство на ВТУ ?

Депутатът Александър Сиди твърди, че имал „компромати“ за ректора. Защо не ги е предал в прокуратурата ? Не става ли така съучастник в укриване на престъпления ?

Вярно ли е, че един партиен лидер е заявил следното: Ако ВТУ не е наш, по-добре е да го няма ?

Че щял да прехвърля студентите в Русе.

А за какво му е университетът ?

Не е лошо някой да отговори на тези въпроси, а прокуратурата да се огледа затова какво се върши във ВТУ и около него.

*Авторът е завършил ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 1993 г. Специалност „Българска филология“. Факултетен номер 4139.