ВМРО блокира Кресненското дефиле: Не предавай Македония!

0
57
Снимка: БНР

Протестът е заради позицията на България за присъединяването на РСМ към ЕС

Повсеместен и безсрочен национален протест обявиха в Кресна от ВМРО. Причината е темата Македония и нейното членство в Европейския съюз. Протестът е под наслов „Не предавай Македония“.

Всеки момент се очаква те да блокират движението по главен път Е-79 в района на град Кресна, а след това през целия ден ще се движат с автомобили с 20 км/ч в посока Кресна – Благоевград и обратно.

Причината за протеста е по думите им колебливата позиция на правителството на премиера Кирил Петков по отношение на Северна Македония и членството ѝ в ЕС, предаде БНТ.

Вчера премиерът призова президента Радев да свика КСНС по темата РСМ. Именно срещу това искане се обявяват от ВМРО.

„Ще се опитат да променят позицията в посока „нека да ги пуснем да започнат да преговарят, после, ако такова, ще ги спрем“. Това ние няма как да допуснем и няма как да се случи. Затова днес ние блокираме Кресна, предупредително към правителството. Съжалявам за затрудненията, които ще се получат, но в края на краищата Македония е национална кауза и за нея трябва да се правят някакви жертви, включително неудобства на пътя“, заяви съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

От партията казаха, че през следващите дни планират протести по възлови пътища в страната и на граничните пунктове. Целта е България да не отстъпва от исканията си по спорните въпроси със Северна Македония, заради които страната ни е наложила вето на преговорите на западната ни съседка за членство в ЕС./Dnes.bg