Какво не се случи на протеста на 16 септември ?

Това май бе само "тренировка" за бъдещи действия

0
318
протести
Извън тази бутафория остана скритият, втори план. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Случайни“ съвпадения и втори план на митинга пред парламента

Стефан Ташев

Превратаджиите не дойдоха“, „Рехав протест пред парламента“, „Вместо 34 000 дойдоха 340“. Това са част от заглавията в медиите от вчера и днес по повод неделния протест, организиран от български емигранти за сваляне на правителството.

В събота написах какво се планираше за 16 септемри 2018 година под заглавие „Готвят ни два кървави сценария за протеста утре-румънски и солунски“. Информации за готвени провокации, включително и в президентството, се появиха и в други медии като „24 часа“, „Блиц“, „Дневник“ и т.н. Това стана повод за много шеги и закачки в социалните медии и обвинения как с фалшиви информации сме пазели властта.

Извън шегите обаче нещата са доста различни. Защо не се стигна до насилие, опити за нахлуване и сблъсъци по улиците на София вчера ?

Информация за подготвяни провокации до службите в страната, включително и с външна намеса, имаше достатъчно. И това го заявявам най-отговорно. Не се получи, защото нямаше необходимата масовка. Тоест нямаше достатъчно протестиращи, зад чийто гръб да тръгнат провокаторите и изпълнителите на приготвения сценарий.

А, че такива имаше, се видя на записите от телевизионните камери и снимките на фоторепортери на различни медии от протеста. Вицепрезидентът Илияна Йотова бе категорична, че информации за опити за нахлуване в президентството при тях няма, но Румен Радев се оказа с двойна охрана от НСО, когато излезе „пред народа“. Увеличена бе и охраната на самата сграда на „Дондуков“ 2.

Протеста имаше втори план и „случайни“ съвпадения на хора и групи. Сред протестиращите бяха маскирани с военни „маскировъчни“ дрехи от паравоенните формирования БНО „Шипка“ и Воински съюз „Васил Левски“, заснети от фоторепортери.

Това са същите хора, които в Бургас пребиха протестиращи срещу „нощните вълци“ на Путин, при официалната им визита в България през 2015 година. По-късно на делото срещу биячите маскираните „щурмоваци“ блокираха съда.

протести
Щурмоваци от БНО „Шипка“ бият протестиращи срещу „Нощни вълци“.

Камуфлажите“ се появиха за кратко вчера на протеста и се „покриха“. Видяха, че няма сили за сблъсъци и блокади. Силите на протестиращите стигнаха до един напън към празния парламент и кратка блокада на бул. „Цар Освободител“.

Пак във „втория план“ се появиха за кратко „Героите от Болярово“, които блокираха работата на ветеринарите срещу чумата по животните и защитаваха стопаните. Един от тези герои, Тодор Атанасов, стана известен с това как лидерът на БСП Корнелия Нинова му дава указания да организират протестите в Болярово. След разкритията Атанасов и неговата група изчезнаха от мястото и се покриха. Тази група също бе на протеста вчера.

протести
Атанасов с баба Дора и Корнелия Нинова

В първите редици на протестиращите, извън бутафорните герои като Йоло Денев, можеха да се видят лица от протестите през 2013 година. Надеждата бе да се копират точно кървавите сблъсъци на Орлов мост от 19 февруари 2013 година. Тогава тълпата нападна полицията с камъни и пиратки. В последвалите стълкновения над 14 души бяха ранени,имаше и много арестувани. Проля се кръв. На следващия ден Бойко Борисов подаде оставката на правителството в парламента.

протести
Десетки хора бяха ранени при сблъсъците с полицията на 19 януари 2013 година.

Вчера обаче това нямаше как да стане. Нямаше толкова хора, колкото на 19 февруари преди пет години. И нямаше как подготвените провокатори да влязат в действия. Между другото и тогава след нощните сблъсъци с полицията организаторите на протеста се оплакаха от „провокатори“ без да обяснят. А между другото видяхте ли как чевръсти мутроподобни на бърза ръка изтикаха репортерите и операторите на телевизиите от протеста ? С обвинението, че са „турски“ медии. Някои колеги почти бяха набити. Или това остана скрито, на втори план ?

Вторият план“ не сработи вчера, а и днес също. Но беше направен опит, по-скоро тренировка, за бъдещи протести. И бъдете сигурни, че пак ще се пробват чрез „народното недоволство“ да опитат. Вече пробваха няколко пъти-чрез „животновъди“ с дебели вратове и ланци, чрез защитници на животните и т.н. Не са се отказали.