Как всички вкупом станахме палачи

Как оглупяхме и озверяхме толкова ?

0
222
палачи
Много близо до уличното правосъдие сме.

Или още малко за манипулацията „Майка плаче пред камера“

Стефан Ташев

Пала́ч е онзи който привежда в изпълнение смъртно наказание, телесно (физическо) наказание или извършва изтезания. Така пише в речниците.

Пиша това по повод „кръвожадните“ постове в социалните мрежи заради убийството в Пловдив. Нормални хора се оказват първи „палачи“, обещавайки смърт за всеки влязъл в дома им. Лесно и удобно нали ?

Вижте лицата на хората от митинга в подкрепа на д-р Димитров, застрелял крадеца Плъха в двора на къщата си. Те са там „Не“ за подкрепа, а „срещу циганите и бандитите“. Искат разстрели, едва ли не бесилки по улиците. И всичко това заради една мащабна манипулация, най-вече медийна. Всеки втори настоява за „неизбежна самоотбрана“, да може с оръжие в ръка да защитава дома си. Иска кръв и възмездие, око за око зъб за зъб. Между другото същото поиска и семейството на убития циганин-крадец.

Как озверяхме толкова ? И как оглупяхме толкова, че една елементарна медийна манипулация изкара хората на улицата.

Първо беше грешката на властите-прокуратура и полиция, които мълчаха три дни и подпалиха огъня на недоволството.

Мълчанието им роди сценарий-докторът е нападнат в дома си, докато в съседната стая кротко спят съпругата и децата му. Той се хвърлил с голи гърди да ги брани, но бил намушкан с нож, а единият от крадците се уплашил, изхвърлил пистолета си и избягал. И Димитров го взел, гръмнал другия крадец и си легнал да спи. Но забравил да се обади в полицията.

Това бе пуснато в пловдивските медии и светкавично тиражирано в националните. С надеждата една лъжа, повторена стотици пъти, да се превърне в истина.

Прокуратурата обясни историята по събраните към момента доказателства. Но не е лошо, ако й стиска разбира се, да провери и издири авторите на тази манипулация и пускането й в медиите.

Защото авторите стават съучастници, както и съучастниците на доктора, с които той заличавал следи, мил кръв и местил доказателства за деянието си. Не съм чул още някой от тях да е обвинен.

Ако това не стане, ще излезе, че прокуратурата в Пловдив лъже..Или пък отбива номера, докато недоволството стихне.

Вторият елемент в активното мероприятие покрай доктора бе ролята на съпругата му. Разиграва се сценка „майка плаче пред камерите“. Съпругата, която оказа се, че не е била там въобще, а в Крумово, се появи пред камерите на всички възможни телевизии и със сълзи на очи обясни колко добър човек е съпругът и колко пъти са обирани..Но за случилото се в нощта на убийството нито дума.

Медиите отразяваха всяка стъпка на семейството и протеста, даже нещо повече, те го „подгряваха“. И в момента продължават да го правят. Пускат се фалшиви новини, че „Столипиново се готви на протест срещу доктора“..Някой иска етнически конфликт или какво ?

Този мач е игран вече няколко пъти с участието на едни и същи „актьори“-пловдивски агитки..в Катуница, в Асеновград и т.н.

Вярно ли е, че на протеста в защита на д-р Димитров са присъствали силоваци от 90-те години на миналия век, а също така ученици от спортното училище, които тренират бойни спортове ?

Нека пловдивската полиция отговори на тези въпроси, а не да се крие зад гърба на прокуратурата. Съмнявам се, че това ще стане. Шеф на ОДМВР-Пловдив е Атанас Илков, станал известен като „Героят от Лясковец“, автор на плана за „ювелирната операция“ по задържането на Петко Стрелеца, който с незаконни оръжия разпердушини отряда на баретите..

Кандидат -„палачите“ искат промяна в Наказателния кодекс за „неизбежната самоотбрана“. Всеки „по преценка“ да стреля по някой, който ТОЙ е решил, че е крадец..Да се въоръжи населението и т.н.

Всеки втори се оказа юрист, специалист по неизбежна отбрана и обещаващ да разстрелва бандитите. За озверяването на хората са виновни институциите, които не си вършат работата.

Нисък, нулев, процент почти на разкриваемост на кражбите в домове от страна на полицията. Те се завеждат като преписки и потъват по чекмеджетата. Затова хората не вярват в институциите и не подават жалби за кражби.

И затова идват призивите за „улично правосъдие“, линч и бесилки по улиците. Случаят в Пловдив показа, че хората могат лесно да бъдат манипулирани. А оттам до беззаконието има само една тънка граница. Току виж „палачите“ от Фейсбук, решат наистина да станат такива..И утре да решат, че вие сте крадец и бандит и да ви гръмнат на улицата.

При „неизбежна самоотбрана“. Обработката в тази посока тече като море..Погледнете социалните мрежи-видеокадри от публични разстрели на „бандити“ в Китай, снимки на прокурора по делото сочен с пръст като виновник, натиск д-р Димитров да не бъде съден… Петиции, подписки, заплахи..

Пуснат бе в ход един стар мит-как при социалзма ген. Чочоолу изпратил армията в Столипиново да размаже циганите, отвлекли семейство българи..Този мит има две разклонения-другото, което прочетох вчера как през 1991 г Арлин Антонов, тогава директор на РДВР-Пазарджик пратил полицията да…размаже циганите в градското гето, отвлекли семейство българи..едно и също..

Евтината пропаганда дава обилни плодове-всички вкупом станахме палачи..