Кой ще пази гражданите от частните пазачи и гардове ?

Секторът е на едно от първите места по най-ниско платени служители и на едно от първите места с най-ниски критерии за образователен ценз

1
222
гардове
Некадърните частни гардове са опасни и за себе си и за околните

Как подсъдим за рекет има охранителна фирма ?

Стефан Ташев

Вчера населението вероятно много се е смяло на един клип, който обиколи медиите, социалните мрежи и сайтовете.

Не на някой скеч от известен комик, а на записи от охранителните камери на касовия център на БНБ в столчния кв. „Овча купел”. На кадрите се вижда как за две минути двама гардове от частна фирма лежерно подариха на маскирани бандити почти половин милиона лева.

С абсолютно непрофесионалното си поведение, в нарушение на всички наредби на МВР и БНБ. Казано накратко двамата пазачи, наричани частни гардове, станаха за смях.

Между другото точно преди една година неизвестни, и към момента, бандити обраха по идентичен начин 200 000 лв от инкасов автомобил в Плевен.

И пак парите бяха пренасяни само от двама пазванти, единият от които на 66 г., през нощта.

След всеки въоръжен грабеж на инкасов автомобил полицията се оплаква, че частните охранителни фирми не спазват законите и наредбите и затова ги грабят.

И вчера зам.главният секретар Арабаджиев се оплака.

И какво от това ? Според Закона за частната охранителна дейност МВР трябва да изгради, забележете още през 2004 г. единен централизиран регистър на частните охранителни фирми.

В него трябваше да има списъка на фирмите с лиценз, тези с отнет лиценз, тези с отказ за лиценз, броя на обектите, които охраняват, охранителите им, какво оръжие и коли имат и още и още.

Такъв регистър още няма. Не е ясно и колко са охранителните фирми в България.

Според Индустриален клъстер „Сигурност” у нас има 2867 лицензирани охранителни фирми. От тях 1000 имат национален лиценз, а останалите регионален.

По данни на полицията обаче охранителните фирми са между 800 и 1000. Броят на частните гардове е над 150 000 души, като те надвишават числеността на МВР и армията взети заедно.

За ефективността на тази „охранителна армия” ще говорим малко по-късно.

Ако имаше такъв регистър може би на някого в полицията щеше да му светне, че няма как подсъдим за рекет, побоища и отвличания в Специализирания наказателен съд да има охранителна фирма. Но я има. Става дума за Цветомир Ценов-Квиц от Козлодуй. За разбиването на неговата банда онзи ден се хвалиха ГДБОП и спецпрокуратурата.

Според тях именно чрез охранителната си фирма-„Марс” Квиц рекетирал собственици на заведения да му плащат „такса”. Да, фирмата се водела на жена му, ще се оправдаят от МВР. И това никой не го знае от полицията във Враца, Козлодуй или Видин ? Кой е дал лиценз на тази рекетьорска фирма ? На подсъдим за отвличания, рекет, побои и палежи ? Мъгла, забутана в бюрократичните дебри на МВР.

Та зам.главният секретар няма какво да се оплаква. Защото МВР не е направило нищо да контролира този бизнес, който някак си се развива от само себе си.

Всевъзможни охранителни фирми се борят за всяка обществена поръчка за охрана на обекти от училища, през обществени сгради до големи магазини.

Цакат се помежду си с по-ниски оферти. А за да „избият” парите после назначават хора от „кол и въже”, предпочитани са пенсионери от МВР и МО срещу жълти стотинки.

Като човечеца в Плевен, който на 66 години ще се опълчи на маскирани, въоръжени и добре подготвени млади мъже.

Според сегашния Закон за частната охранителна дейност МВР може само да проверява дали частните гардове имат трудови договори, а фирмата им лиценз. Толкова.

Преди година и половина когато мутри, които се оказаха частни охранители, пребиха семейство на Околовръстното шосе в София, от МВР обявиха, че ще изготвят нов закон.

И наистина през април 2016 г. бе качен за обсъждане и съгласуване такъв проект. Но след оставката на правителството през ноември, изборите и новият парламент, той отиде в небитието.

И охранителните фирми си работят на „самотек” и затова ги обират до шушка. Но на кой му дреме от това ? Парите са застраховани.

Докато някъде не убият някой „гард”, тръгнал на „разходка” да разнася по нощите половин милион лева като пратка рекламни материали.

Тогава държавата ще се сети за какъв сериозен проблем става дума. И кой ще пази гражданите от частните пазачи и гардове ? С подбирането на калпави кадри и неспазването на законите шефовете на частните пазачи ги правят опасни и за себе си и за околните.

Преди няколко години млади и яки „охранители” на мол във Варна пребиха до смърт един човечец само защото  преценили, че е клошар.

Секторът е на едно от първите места по най-ниско платени служители и на едно от първите места с най-ниски критерии за образователен ценз, възможности за обучения и специализация и кариерно развитие. Това е официално становище на Българската камара за охрана и сигурност, Индустриален клъстер „Сигурност” и Съюза на фирмите за охрана и сигурност в мотивите си срещу проектозакона за частната охранителна дейност.

Вие си правете изводите.