Летни кьорфишеци-ще съборят „Какао бийч“, колкото събориха хотела на Георги Илиев на плажа

Битката е предварително обречена

0
1797
плажове
Радо Слънцето /напреден план/ до боса си Таки (ограден с кръгчето).

По-добре Валери Симеонов да вдигне паметник на избитите за Слънчев бряг мутри

Стефан Ташев

Усетихме, че вече е лято, не само по скока на живака в термометъра, а по изпълненията на вицепремиера Валери Симеонов край морето. След нощните му акции в Слънчев бряг днес той обяви, че ще иска събарянето на заведенията на южния плаж в курорта, добили популярност като „Какао бийч“.

Нямали строителни разрешителни и проекти и представлявали опасност за посетителите. Всичко това звучи чудесно, но първо е тотално закъсняло и второ няма да стане. И самият Симеонов като бургазлия и собственик на телевизия го знае. Но прави летни кьорфишеци (Дано не ме четат общинарите-пуристи от Стара Загора).

Защото мутрите и мафията отдавна налапаха курорта и го превърнаха в нещо като град от Дивия Запад в САЩ.

За Слънчев бряг се проля толкова кръв и паднаха толкова „свидни жертви“, че мафията няма да го даде по никакъв начин.

Симеонов знае отлично, че „Какао бийч“ и заведенията му са притежание на групировката ВИС-2 от години. Управлява ги наследникът на застреляния от снайперист край „Буда бар“ Георги Илиев-Радостин Барзанов-Радо Слънцето.

Симеонов не помни или не иска да си спомни, че този мач вече е игран-през 2007 г главният прокурор Борис Велчев се закани, че ще събори хотела-бижу на Георги Илиев „Дюн“, построен гордо направо на плажа в Слънчев бряг.

Същата година след близо седеммесечна битка с изпълнителната власт Върховната административна прокуратура (ВАП) успя да убеди контролните органи в държавата, че в Слънчев бряг има незаконно построени сгради и те трябва да бъдат премахнати.

В резултат от проверка на държавното обвинение Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде заповед за премахването на три сгради в курорта, разположени буквално на плажната ивица. Това бяха „Дюн“, хотелоподобната постройка „Апартаменти „Хевън“ на Георги Славов-Главата (син на взривения сикаджия Стоил Славов-Телето) и „Оазис ВИП домове“ на пловдивския холдинг „Галакси пропърти груп“ или на т.нар. „Пещаци“ или „Пещерняци“.

Въпреки яростната съпротива на всякакви „контролни органи“ проверката на прокуратурата установи, че „Ел Би Джи“ – фирмата, собственик на хотел „Дюн“, е получила разрешение да построи на три етажа „ресторант, жилища, постройки с обслужващи функции и паркинг“. Проверка показала, че вместо това е изграден хотел със 155 легла, без паркинг и на 3+1 етажа, като категорично се отбелязва, че в устройствения план въобще не е предвидено изграждането на хотел. Но хотела си е там, даже съпругата на убития Илиев Мая Илиева опита да го продаде за 12 млн. евро, но не успя.

хотел
Хотел „Дюн“ си стои гордо и до днес на плажа.

Дюн“ и сега си е там след 11 години. Адвокатите на собствениците успяха да спечелят делата във ВАС и прокуратурата пи една студена вода.

Същото ще се случи и с намеренията на Валери Симеонов. Висаджиите отдавна контролират това място, те са се слели с местната и държавната власт в едно неделимо цяло. Накрая ако евентуално се тръгне към събаряне на любимите мутренски заведения, като „Бедрум“ например, собствениците им сигурно ще извадят документи и свидетели, че те са били на прабаба им още от турско време.

По принцип вицепремиерът има право, но не знае с кой се захваща. Те са по-силни от държавата. Доказаха го преди две години когато в кървава престрелка в заведение хората на Митьо Очите и Божо Кравата си мереха терените в комплекса. Резултатът един убит и няколко тежко ранени. Плюс незабравими спомени за норвежки туристи, принудени да залягат под масите докато над тях хвърчат куршуми.

Няма летен сезон, в който да няма побоища във висаджийската дискотека „Бедрум“, която Симеонов се кани да я събаря. Последният як пердах беше между гардовете на заведението от фирма „Аркус“, която край морето се представлява от Димитър Желязков-Очите и софийска охранителна бригада на Митко Каратиста. В свирепата схватка пострадаха над 20 души.

Пак пред „Бедрум“ злодеи сложиха бомба под колата на Радо Слънцето, но поради некадърност тя не избухна. В дискотеката на другия кримигерой Божо Кравата пък бяха бити полицаи.

Вицепремиерът сигурно знае, че съдът отмени и повечето глоби на заведения, наложени от него при шумните пиар проверки през миналото лято.

По-изпълнимо за Симеонов ще бъде ако предложи в центъра на Слънчев бряг, ако е останало незастроено петно, да се изгради паметник на загиналите в битката за преразпределение на курорта.

Могат там да бъдат изписани имената освен на братя Илиеви, на Георги Николов-Мечката застрелян през 1995 г, на убития шеф на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков, на съпругата на Митьо Очите, брат й и техен охранител, взривени в кола през 2001 година, на надупчения със седем куршума през 2016 година в София Веселин Стоименов, управител на повечето хотели на „ВИС“ в Слънчев бряг и още и още знайни и незнайни кримигерои.

Така, че лято е, време за море и летни кьорфишеци.