Столичната община се обяви срещу събарянето на хотел „Рила“

0
48
Хотел "Рила" Снимка: Дневник

Сградата има голяма културно-историческа стойност е мотивът на кметството

Хотел „Рила“ да не се събаря е становището на Столичната община, което е изпратено до главния архитект на София Здравко Здравков. То е подготвено от специалисти на Регионалния исторически музей и от експерти по опазване на културното наследство.

„Ние възразяваме категорично на намеренията да се изградят нови агресивни обеми в историческия център на града и събарянето на хотел „Рила“ с рисковете за съществуващата сграда“, изрази позицията на общината зам.-кметът по културата и образованието доц. Тодор Чобанов пред Би Ти Ви. Философията на кмета Йорданка Фандъкова също била да се щади и опазва историческото ядро на града в автентичния му вид, посочи той.

Реакцията бе предизвикана от писмо на главния архитект на София за започнала процедура за изменение на подробния устройствен план (ПУП) на района на хотела. С нея се подготвя разрешаването на новия 42-метров строеж в историко-археологическия резерват „Сердика-Средец“, който е със статут на недвижима културна ценност с национално значение, пише „Дневник“.

Сградата на хотел „Рила“ е паметник на модерната българска архитектура, е мотивът на Съюза на архитектите в България (САБ) срещу събарянето му. Неговият председател арх. Тодор Булев смята, че сградата няма законова защита срещу тази опасност, тъй като е строена през 1962 г. и няма статут на недвижима културна ценност.

В подземните нива на сегашния хотел бил съхранен античен дворец от епохата на император Константин Велики – IV в. сл.Хр., твърди Чобанов, който е археолог по специалност. „Много представителна сграда с огромни структури“, убедено описа той каква находка вероятно се крие в земните недра между ул. „Цар Калоян“ и ул. „Леге“.

Зам.-кметът смята, че общината ще успее да отстои обществения интерес и да спре събарянето на хотел „Рила“, чието построяване преди половин век той определя като голяма грешка.

Инвеститорът на новата сграда – фирма „Пропърти груп България“, в момента има действащо разрешение от 2018 г. за вдигане на пристройка на хотела от страната на ул. „Леге“, без да се бута основната сграда.

През 2019 г. Яна Хадам и Георги Велев, официални собственици на „Пропърти груп България“, са внесли искане в общинското Направление „Архитектура и градоустройство“ за изменение на ПУП-а на зоната на хотел „Рила“ с цел построяването на изцяло нова сграда на негово място. Тази фирма чрез дъщерното дружество „Рила център“ притежава хотела, свързван с наркотрафиканта Евелин Банев-Брендо. През 2017 г. сградата е продадена от Васил Божков за 9.8 млн.евро на това дружество.