Общината маха арката пред храма „Александър Невски“

0
115
Арката остана без килимче.

Първоначалният и замисъл било „тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта – пешеходната зона и осветения храм

Столичната община ще премахне временната арка пред „Св. Александър Невски“ и ще организира „публична дискусия за създаване на модел за намеса в градското пространство“, съобщиха от „Московска“ 33.

Арката била част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада. Тя била част от „цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма “Св. Александър Невски” в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото “Светлината в нас”, включваща цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти.

Дизайнът на златната арка бил дело на екип от градски артисти, обявени във фейсбук събитието за старт на кампанията, съобщават от СО.

„Кампанията „Светлината в нас“ се реализира от Столичната община с подкрепата на Mastercard и Kaufland. Дизайнът и реализацията са дело на Фондация „Колективът“, креативния директор Владимир Герасимов и сценографите Ева Вентова и Заря Врабчева“, пише във въпросната фейсбук страница на събитието.

Първоначалният замисъл за присъствието на арката било „тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта – пешеходната зона и осветения храм“.

За поставянето й били взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента.

„През януари ще организираме и отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти“, заявяват от СО.

Одобрението на проекта е било дадено от дирекция „Култура“ на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация.