Само в Breaking.bg: Защо вицепремиерът Пеканов покри далаверата на Бойко Рашков с парите от ЕК?

0
671
Решението на МС за Информационно обслужване.

Експресни действия за замазване на скандала, с опасността да загубим 2,6 млрд. лева от Плана за възстановяване

Стефан Ташев

Защо вицепремиерът Атанас Пеканов покри далаверата на ексвътрешния министър Бойко Рашков и опита да се измами Европейската комисия при скандала „ТЕТРА“ ?

Припомняме, че заради некадърността на вътрешния министър Бойко Рашков, премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев, България бе на косъм да загуби 2,6 милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост. Заради провала на обществените поръчки за доизграждане на ТЕТРА-системата на МВР. На 17 август пред медиите Пеканов призна, че може да загубим 2,6 млрд. лева от плана именно заради този скандал. Както Breaking.bg съобщи още на 12 август в последните дни на управлението на „промяната“ избухва скандал между Асен Василев и Бойко Рашков заради пусната от МВР и спряна експресно обществена поръчка за довършване на системата „ТЕТРА“ на МВР, която е залегнала в Плана за възстановяване. След което по предложение на Божидар Божанов, тогава министър на електронното управление поръчката е възложена спешно на държавната фирма „Информационно обслужване“ с уж омразната на „промяната“  „Ин Хаус“ процедура. Това става с решение на МС, неприсъствено, на подпис, от 27 юли т.г. Номерът обаче не минава пред Европейската комисия и тя ги отрязва. Едно от първите действия на служебното правителство бе да отмени това решение на кабинета на Кирил Петков и да обяви спешно нова поръчка. С обещанието на Пеканов, че в МВР много ще работят и ще бързат, за да може да вземем парите от Плана за възстановяване. Служебният вицепремиер замаза гафа на Рашков с обяснението, че на обявената от МВР обществена поръчка не се е явил нито един кандидат. Това обаче не отговаря на истината, твърдя източници от вътрешното министерство. Поръчката е обявена от МВР, но скоропостижно е свалена и прекратена, така, че няма как да са се явили кандидати.

Всъщност поръчките са две, пуснати от Дирекция „Комуникационни и информационни системи“-КИС-МВР. Те са със срок – края на 2022 г., които ако не бъдат приключени, това може да попречи България да загуби цялото първоначално плащане от над 2 милиарда лева по Механизма за възстановяване и устойчивост според договорката с ЕК.

Те са прекратени изненадващо няколко дни след обявяването им от МВР. Не е имало време да се явяват кандидати. Защо и как, това е решил Бойко Рашков като вътрешен министър, но няма кой да го попита. Заради това в средата на месец юли в кабинета на Асен Василев избухва страшен скандал между него и Кирил Петков от една страна и Бойко Рашков заради опасността да се загубят пари. Василев иска оставки в МВР, а Рашков мълчи.

По идея на министъра на електронното управление Божидар Божанов от ДБ, който също присъства на срещата, е решено по спешност поръчката за доизграждане на системата ТЕТРА-МВР да се възложи на държавната фирма „Информационно обслужване“АД.

Чрез така омразната на КироКокорчовците „ин хаус“ процедура. Те бяха уж разследвани от Бойко Рашков като много корупционни. Това е закрепено с решение на Министерски съвет от 27 юли, дни преди „промяната“ окончателно да падне от власт.

На всичкото отгоре това решение не е фигурирало в дневния ред на кабинета. И не е съгласувано с други ведомства и министерства. Според нашите източници министрите на Киро дори не са разбрали какво са подписали.

„ЕК обаче не е съгласна на този подход, тъй като не отговаря на критериите за прозрачно възлагане, затова МВР спешно ще проведе нова, оптимизирана обществена поръчка. Пеканов не казва пред обществото, че единствената фирма, която може да изпълни поръчката за доизграждане на ТЕТРА-системата няма представителство в България. А само дилър на нейни продукти. Колкото и „усилено“ да работят в МВР, няма как да успеят до есента, твърдят запознати. Угрозата да загубим много пари е реална. И то благодарение на Бойко Рашков, Кирил Петков, Асен Василев и Божидар Божанов. Тях служебният вицепремиер Пеканов не ги споменава и разказва за този невероятен скандал някак свенливо, срамежливо, сякаш става дума 2 лева, а не за 2,6 милиарда лева. Защо ли?