Маршът на фалшивите новини – всеки трол меч е, всяка лъжа – бомба

0
1603
Каталуня, Независимост, съветски флагове..сърп и чук.

Нормалната журналистика загуби хибридната война в социалните мрежи

Иван Михайлов

Всеки трол меч е, всяка лъжа – бомба. Интерпретацията на Дядо Вазов и „Опълченците на Шипка“ охарактеризира с пълна сила маршът на фалшивите новини, които се разпространяват масово и масово манипулират българите през последните години. Този тип манипулация е толкова мощен, че хората вече не различават истината от лъжата и новината от пропагандата. Щом го пише във Фейсбук…Социалните мрежи отдавна са в плен на мощните центрове за манипулация, в които срещу дребно заплащане стотици „интернет-тролове“ лъжат с фалшиви информации.

А нормалната журналистика отдавна е в ъгъла, изместена от сайтове тип „Една жена каза“. Важното е да се оплюва, лъже и манипулира, в полза на този, който плаща. Щом го пише във Фейсбук…Всъщност журналистика, от типа, който я познаваме досега, вече няма. Тя загуби безвъзвратно битката с хибридните операции в социалните мрежи. За дереджето й говори фактът, че уважавани журналисти, със солиден стаж зад гърба си, също паднаха жертва на откровените фейкове в социалните мрежи.

Така стана и с историята с публикациите в каталунския вестник „Ел Периодико“, свързани с евентуално разследване на премиера Борисов. Казвам евентуално, защото фактологията куца на каталунските колеги.

Какви са фактите ?

Според публикациите, с източник Георги Георгиев от БОЕЦ и евродепутатът от БСП Елена Йончева, специализираната антикорупционна прокуратура разследва в Испания евентуално участие на премиера Бойко Борисов в пране на пари в закупуване на луксозна къща в Барселона.

Това обаче са само твърдения, в силно съмнителния откъм политически пристрастия и обективност „Ел Периодико“. До момента писанията, че „Испанската прокуратура разследва Бойко Борисов за пране на пари“ не са потвърдени официално от никой. Тази новина лансира агентът на Държавна сигурност Георги Готев, който живее и твори в Брюксел. И чийто клиент е бившият началник на кабинета на Румен Радев Иво Христов, сега евродепутат от БСП.

Но запитвания на родни медии-големите телевизии, сайтове и вестници, към каталунските правораздавателни органи не получиха такъв отговор. Властите ги препратиха към….“Ел Периодико“. Вие представяте ли си испански медии да бяха попитали прокуратурата на България дали се води разследване срещу техния премиер заради купена къща на родното Черноморие и прокуратурата беше отговорила така ? Какъв вой, рев и фейк помия щеше да се изсипе по родните прокурори..

И сега не е ясно имали разследване, няма ли..това вече е без значение..Пуснато е във Фейсбук и точка..Само да уточним, че пращането на сигнал, писмо и т.н. до прокуратурата не значи разследване…Така навремето депутата Яне Янев позираше пред медиите в сградата на ДАНС или прокуратурата почти всяка седмица с твърденията, че е разследван еди кой си министър или депутат…защото той пратил папки еди къде си. Нищо не излезе от тези кьорфишеци..

Друг факт. До момента публикациите на „Ел Периодико“ не се публикувани никъде другаде, няма голяма медия в Европа, която да им е обърнала внимание. Единствените пуснали „новината“ са другарите от „ТАСС“. За по-младите колеги ще припомня какво значи абревиатурата „ТАСС“-телеграфна агенция на Съветския съюз..Мисля, че коментарът е излишен.

Нито българската прокуратура, нито МВР са получили някаква макар и бегла информация, че „Испания разследва“ Борисов. Последваха откровени манипулации със снимка на „любовницата на Борисов“, разпространявани „случайно“ в пропрезидентски групи във Фейсбук. Любовницата се оказа депутат от ГЕРБ, снимката, открадната от профила на дамата.

Всичко това е опаковано с фалшификата „Разследваща журналистика“. Един колега от Париж пусна „страхотното разследване“ как някакъв бутик в Барселона бил свързан с някаква жена, която пък се снимала във Фейсбук с манекенката Цеци Красимирова, а тя пък била приятелка с жената на Христо Стоичков. Какво пък общо има Стоичков с Барселона..човек да се смее ли, да плаче ли..Това ли е разследващата журналистика, със снимки от Фейсбук ?

За съжаление не е за смях, а за плач е работата

Между другото, същият колега от Париж пусна на световни медии като CNN откровената лъжа, че русенската журналистка Виктория Маринова е убита заради остри критики срещу премиера Борисов. И това излезе като „топ новина“ по цял свят. Без никаква проверка. Същият този човек се подиграваше на българските журналисти, които отразяваха разследването за убийството на Маринова, колко некадърни били, какви слуги на властта са и т.н.

Който не е с нас е против нас, знае си човека. Между другото дали в някой нюзрум на голяма световна медия някой се е запитал: Абе какъв източник е този български журналист от Париж, който ни даде абсолютно фалшива новина и колко струват тогава неговите велики „разследвания“?

Ако преди 10 години в някой български вестник, някой беше пуснал такъв фалшификат, не само щеше да бъде съден и осъден, но и щеше да „излети“ с шут от медията. И едва ли щеше да си намери работно място в друга редакция.

Сега такива неща няма, преписваш от Фейсбук и всичко е шест. Между другото в „Ел Периодико“ дали са проверили източниците си-например Георги Георгиев от БОЕЦ, който е подсъдим за побой….над журналисти…Както го изискваше занаятът навремето. Явно не.

Известният журналист-международник Веселин Желев, дългогодишен кореспондент в Брюксел на различни медии, описа в блога си механизма на публикуване на подобни „бомби“ в медии като „Ел Периодико“. Наемаш консултант, тоест лобист, който ти презентира публикациите в определена медия.

Не безплатно, разбира се. След което тези, „които са платили музиката“, я разпространяват в социалните мрежи. Това не е „разследваща журналистика“, това е нещо средно между платена рекламна публикация и пропаганда. Но с друга опаковка. Никой не обърна внимание на Желев. Няма „бомба“, не е интересно.

Важното е, че го пише в европейска медия. Другото няма значение. Колко е вярно, дали, как…Ако съм на прокуратурата, която обяви, че ще прави проверка на публикацията в „Ел Периодико“, бих разследвал дали някой не е платил за седем публикации в изданието.И кой ?

Това е точно хибридна операция от сериозен калибър, маскирана като „разследваща журналистика“. Като източването на данните от НАП. Плащаш на хакер от една фирма, специализирана в кражба на тайни от конкуренти, да измъкне личните данни на хиляди българи. Публикуваш като „журналистическо разследване“ и искаш оставката на правителството.

Бързата работа на ГДБОП и прокуратурата обаче попречи мероприятието да бъде доведено до край. Затова дойде реда на платени публикации.

Матрицата е една и съща. Да припомним историята с убийството на Виктория Маринова, „козичките на Баба Дора“ , „Бежанци от Сирия колят животните на българите“, „Лиляна Павлова: На България не и трябват пенсионери“…Повечето автори на такива глупости са откровено неграмотни. Но щом ги.. пише във Фейсбук.