Николай Банев-стругарят милиардер

Качи се на Бузлуджа с "Майбах"

0
1738
Николай Банев

Той сбъдна „българската мечта“ стана от комсомолец богаташ

Стефан Ташев

Лично аз започнах натрупването на капитала с 2,40 лв. в джоба през 1988 г. Това са думи на арестувания днес във Франция бизнесмен Николай Банев в интервю пред „24 часа“. Между другото там олигархът се оплака, че кризата го свалила от самолета и го накарала да се вози на „Майбах“.

Капиталът от 2,40 лв в джоба е част от легендата на червените милионери, предимно бивши ръководни фактори от комсомола, с родители партийни величия. Така например братя Домусчиеви твърдяха,че са почнали от една сергия на пазар, а Огнян Донев от внос на близалки от Турция. Банев не прави изключение.

И едва ли е имал 2,40 лв в джоба си през 1988 г. Защото баща му е признат за „най-младия активен борец против фашизма и капитализма“ като 14-годишен ятак преди 9 септември 1944 г.

Доста преди 1988 г Николай Банев е на щатна работа в Димитровския комунистически младежки съюз-ДКМС или по-точно като инструктор в орготдела на Окръжния комитет на ДКМС в Хасково. Такъв е и през 1988 г.

Преди това започнал кариерата си като стругар в завод за релета в Харманли. Но това е за кратко, после се прехвърля в комсомола.

След „Демокрацията“ разбира се започва с охранителна фирма. Съдружници на Банев са Росен Араклиев, син на командира на партизанския отряд „Асен Златаров“ Иван Араклиев и полк. Костадинов. Както се казва все „наши, проверени хора“ от партията и комсомола, бъдещи капиталисти.

През 1996 г. взема заем от 3,5 милиона щатски долара от чешката „Форестинвест“ и участва с масовата приватизация посредством фирмата си „АКБ Форес“. Голямата рекламна кампания на дружеството изкушава инвеститори от цялата страна с големи лихви (до 40% годишно според рекламата), а десетки хиляди са гражданите, желаещи да вложат боновите си книжки. Набраният капитал е 2,7 милиона лева. АКБ печели дялове в над 30 предприятия, но лихви не се дават, инвеститорите не получават парите си обратно, а чехите от „Форестинвест“, които дават част от името и авторитета на приватизатора, не си връщат дадения заем. И пият една студена вода.

милиардер
Това остава след приватизатора Николай Банев.

Въпреки че получава лиценз само за един от учредените три приватизационни фонда, Банев през 1997 г. успява да привлече доверието на 124 хиляди българи, които поверяват на АКБ ФОРЕС СОЦИАЛЕН боновите си книжки.

През 2000 г. купува за 70 хил. щатски долара комплекс „Каваци“ и къмпингите „Градина“, „Каваци“, „Златна рибка“, „Веселие“ и „Черноморец“, резиденция Созопол и ресторантите „Винарска изба“ ,„Механа“ и „Хоризонт“ в Созопол.

През 2003 г. Банев придобива вестник „Кеш

Към 2016 г. Николай Банев е мажоритарен собственик на ФИК „АКБ Форес“ ХАД. Холдинговото акционерно дружество към този момент притежава акции в около 100 компании от целия спектър на икономиката – тежка промишленост, лека промишленост, услуги, обслужващ сектор и др.

Николай Банев участва като собственик в: АКБ Форес, Химинвест, АКБ Индустрия и АКБ Консорциум. В управлението е на Голф-хотели Иракли, Форест грийн ХАД, Блясък, Елматех, Елма Електромотори, Сдружение „Тенис клуб Русалка“, туристически холдинг Русалка Холидейз, Ер Слайд, Хелио-турс, Сдружение „Голф клуб Иракли“, Костенец – ХХИ, Полимери, Топлофикация Ямбол, Топлофикация Казанлък, Европейска корпорация за ефективно развитие, Полихим България и Тежка механизация.

Почти всички предприятия и курорти, до които се е докоснал Банев са ликвидирани и нарязани на скрап.

Той е подсъдим в десетки дела за умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия. Срещу Банев са заведени и десетки граждански искове от жители на Созопол за узурпиране на частно имущество и неправомерното му използване. Съдебни дела се водят и за неизплатени заплати на работници и служители в многобройните му фирми.

Това не пречи състоянието му да възлиза на повече от 1 млрд. лв., разпределено в ценни книжа, акции, съучастия, недвижими имоти и т.н

Банев стана известен със сватбата си с третата си жена Евгения Банева. Тогава олигархът докара с частен самолет известния певец Джо Кокър да пее на празненството.

По ирония на съдбата семейство Баневи бе особено близко с издирваните олигарси семейство Арабаджиеви. Но двамата бизнесмени се скараха за един самолет, който Ветко Арабаджиев успя да отмъкне от Николай Банев.

Комсомолецът-милионер е известен с пристрастията си към БСП.

Той дори се качи с майбаха си на Бузлуджа, което предизвика скандал в червените редици.

Станах член на БКП още през 1980 г. в завода за релета в Харманли. Бях убеден в програмата на тази партия – тогава тя кореспондираше с практиката й, а за един млад човек единството на думи и дела е много важно”, казва в едно интервю Банев.

През 2016 година той бе кандидат за президент, но получи на първия тур само 4 196 гласа или 0,11% от вота на избирателите.

Семейство Баневи председателства хибридната организация „Евразийски клуб“, която лобира в полза на Русия, окупирания Крим и различни „инвестиции“ на Москва у нас.