Обвиняеми за милиони лева набутани в листите на Слави Трифонов

1
11351
Христо Кръстев

Плащат ли бизнесмени на шоумена за депутатски имунитет ? Или защо намазаха „Има такъв народ“ с лютеница „Олинеза“

Богати бизнесмени дават мило и драго, за да се сдобият с депутатски имунитет на предстоящите парламентарни избори. Листите на партии, на които социолозите дават реални шансове да прекрачат 4-процентовата граница и да вкарат свои представители в бъдещото Народното събрание, бъкат от хора с криминални прояви, разследани за укриване на крупни суми от ДДС, купуване на гласове, длъжностно присвояване в особено големи размери за милиони лева. Така в българската политическа култура става традиция богаташите да плащат щедро, за да избегнат съдебното преследване и гледката от неугледните и малки прозорчета с решетки на Софийския затвор.

Сега модерният тренд е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Той представи в петък само „избрани“ кандидати, но пък спести имената на публично интересни „обекти“ с криминално минало.

В листите изведнъж се пръкнаха две имена, срещу които има обвинителен акт още от юли 2018 г. в Софийска градска прокуратура. Не е ясно тези бизнесмени колко са платили, за да не може обвинителния акт да влезе в съда вече 4-та година, но пък се оказва, че е по-лесно да платиш за избираемо място в листата на партия с бъдещи потенциални възможности да те вкара в парламента.

Синът на собственика на фирма „Олинеза“ Христо Кръстев – Никола Христов Кръстев е на трето място в листата на Слави Трифонов за София-област. Управителят на производственото предприятие на „Олинеза“ – Костинброд Иван Янков също е поставен на потенциално избираемо място.

Така Слави мултиплицира практиката на друг политически мастодонт БСП, където имената на кандидат-депутатите са също толкова любопитни. Сред водачите на листите на „столетницата“ има депутат със свален имунитет, два пъти арестуван, разследван. В Благоевград, например водач е проф. Георги Михайлов, депутат със свален имунитет за източване на Хематологичната болница в София. Бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му и втори път за укриване на данъци.

Във Варна – Борислав Гуцанов, който арестуван два пъти по подозрение в криминални престъпления. С две обвинения за източване на банка и общински фирми. Със свалено доверие от Изпълнителното бюро на БСП. Листата във Велико Търново се води от Явор Божанков, разследван за купуване на гласове.

Дори на този фон деянията на Христо Кръстев, чийто син е „внедрен“ в партията на Слави Трифонов, изпъкват значимо. Собственикът на „Олинеза“ е подсъдим по 4 члена на Наказателния кодекс – чл. 212 за използване на документи с невярно съдържание, чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, при което лишаването от свобода е до 30 години, чл. 220 за сключени неизгодни сделки и чл. 255 за укриване на данъци.

Слави Трифонов

Едно от ключовите действия по превземането на завода „Олинеза“е фалшиво общо събрание проведено уж на 14 август 2015 г., за което Breaking.bg писа. На него Христо Кръстев и Иван Янков взимат решение за изключване на „КИЛТ“ АД на Александър Найденов като съдружник и пускат искане за действия спрямо Найденов по чл. 145 от Търговския закон – т.е. да отговаря с имуществото си за вреди, причинени на дружеството, като основанието за това е залог на търговските марки въз основа на договора с дружеството „Аносеп“.

От записите на охранителните камери става ясно, че заседание не е имало. Около 8 часа за няколко минути Кръстев и Янков са заседавали в зала, охранявана от хора, които не допускат никого вътре.

Още същия ден започва криминалното източване на сметките на „Олинеза“ от Иван Кръстев. На 17 август той превежда 180 000 лв. на свързаната с него фирма „Кокони“ ООД с основание за плащане по договор от 14 август и фактура без да има реална доставка на стоки и услуги.

врага
Заводът „Олинеза“

Същия ден превежда още 185 000 лв. на свързаната с него фирма „Хриси 99“ ЕАД, собственост на майка му, по договор от 14 август и без фактура. На 18 август превежда още 300 000 лв. отново по договор и без доставка. На 28 септември прави особен залог в полза на „Хриси 99“ ЕАД на финансови средства и вещи на обща стойност 2 922 434 лв. Парите са 2 385 000 лв., а цялото офис оборудване и производствени съоръжения са за 537 434 лв. по амортизационна стойност.

Следват поредица от неизгодни сделки с цел източване на завода на обща стойност 26 119 618 лв. На 20 септември Кръстев заедно с Иван Янков, изпълнителен директор на завода продават общо 29 броя търговски марки и 6 броя промишлен дизайн на „Тритон“ ООД за сумата от едва 170 000 лв. при пазарна стойност на същите от 24 987 000 лв.

След това на 15 октомври продава 8 имота на дружеството на от 1 200 00 лв. при пазарна цена от 1 509 200 лв. На 8 декември с подписа на Иван Янков, но подбуден от Христо Кръстев са продадени още 15 имота, собственост на „Партньори“ АД. Купувач е „Олинеза Премиум“, представлявано от Иван Кръстев. Продажбата е за 548 588 в. при пазарна оценка 1 542 006 лв.

В обвинителния акт подробно са записани проведените от Христо Кръстев, Иван Янков и майка му Лилия Христова поредица от фалшиви общи събрания на акционерите на „Партньори“ АД – общо 6 в периода от 7 октомври 2014 г. до 31 декември 2015 г. С тях е увеличен капитала на „Партньори“ АД от 77 240 лв. на 1 724 000 лв. с апорт на 5 недвижими имота като се издават 1647 250 поименни акции с право на глас с номинал 1 лев.

Така Христо Кръстев получава без правно основание 47,963 на сто от собствеността на Красимир Генов, равняващо се на 1 021 718 лв. от неразпределен дивидент в „Партньори“ АД и 739 599 лв. от недвижимо имущество, собственост на „Партньори“ АД, както и 28 на сто от дяловете на Красимир Генов в „Олинеза“ ООД, равняващо се на 7 958 576 лв. от стойността на „Олинеза“ като предприятие и 3 592 996 лв. приходи от съучастия.

Освен това е придобил и 28 на сто от дяловото участие на Красимир Генов в „Партньори 2011“ АД на стойност 345 337 лв. Всички тези незаконни действия по прехвърляния на дялове носят носят на Генов вреда на обща стойност 13 658 226 лв., според обвинителния акт на СГП.

Последното обвинение срещу Христо Кръстев е неплащането на данъчни задължения в особено големи размери – за 47 000 лв. отново с ползването на документ с невярно съдържание в годишната си декларация от 2015 г. Той не е декларирал приходи за 487 000 лв. и разходи за 15 000 лв.

Ако в съда тези обвинения бъдат доказани Христо Кръстев е заплашен със затвор до 30 години, твърдят юристи по наказателно право.

Смачкването“ на делото вече четвърта година вероятно струва стотици хиляди. Затова Христо Кръстев е постъпил като бизнесмен – сметнал е 2 и 200 и е решил, че е по-лесно да плати по-малко за сигурно място в българския парламент. Сега очакваме да видим дали българския гласоподавател ще „дари“ доверие на кандидат-измамниците.

Едва ли Слави Трифонов е наясно с тъмните криминални петна в биографиите на двамата кандидати и чии родствени издънки са. Но като умен човек, който иска да поведе народа и да е различен от досегашните властимащи, той все още има възможност да коригира листите си и да не става за резил като другите „системни“ играчи на политическата сцена.

Иначе старото име на формацията му „Няма такава държава“ би отивало повече на партия с депутати, които се напъват да сменят 30 годишен зандан с поне 4 години в парламента. Но смисълът все пак е да се върви напред към „Има такава държава“ вместо да се реанимират щенията на провалени бизнесмени за бягство от правосъдието чрез политически индулгенции.