Президентът функционира като Мис България: Радев раздава кристални статуетки на бляскава церемония

0
453
Румен Радев

Обикновената кукувица снася яйцата си в гнездата на други птици, коментират от бизнессредите изявата на президента

Tribune.bg

Какво направи президентът Румен Радев за българския бизнес, че използва всяка възможност да се отърка в бизнесмените, които успяха да се съхранят в условия на тежка пандемия? Този въпрос си задават част от присъстващите на церемонията „Мениджър на годината“, която и тази година беше употребена за словоблудство от Радев.

Само броени часове след изтичането на карантината му и то без да предостави на обществото негативен тест за коронавирус Румен Радев наплю правителството, че не се справя с кризата, хвана жена си под ръка и отиде да раздава стъклени статуетки на бизнеса. „Президентът Румен Радев е патрон на конкурса и заедно със съпругата си г-жа Десислава Радева ще присъстват на бляскавия спектакъл в Софийската опера. Президентът ще връчи кристалната статуетка на победителя“, съобщиха организаторите. Статичната роля на президентската институция приравнява функцията на Румен Радев в обществения живот до това да е лице на конкурси, да раздава статуетки и да говори празни приказки – нещо, което може да свърши всяка обикновена миска.

Но какво всъщност е направил Румен Радев за бизнеса в България, особено в сложната икономическа ситуация от началото на годината? Нищо. Не е инициирал дори едно обществено обсъждане по темата със засегнатите отрасли, не е предложил нито една идея за подкрепа на малките и средните предприятия в страната.

„Обикновена кукувица – това е птица, която снася яйцата си в гнездата на други птици“, коментираха пред Tribune.bg недоволни представители на бизнеса, които потърсихме за коментар.

Виждаме, че дори и под карантина в дома си Бойко Борисов ежедневно мисли стратегия за подкрепа на редица отрасли, като с предимство са сектори като ресторантьорство и хотелиерство, където са заети около 30 000 българи. Затварянето на тези бизнеси за втори път би обрекло всички тези хора на глад и мизерия. Борисов и министрите му знаят това, защото са на „първа линия“ в комуникацията си с бизнеса. „Ежедневно се провеждат срещи и обсъждания с представители на правителството и местната власт как да се подходи в тази ситуация. Готови сме на всякакви затягания на мерките в наши обекти, само да продължим да работим“, коментираха от сектора. Както всички признаха мярката в подкрепа на бизнеса 60/40 и 80/20 е работеща и дава своя ефект. Както и намаленото ДДС за редица услуги – все мерки ЗА бизнеса.

Хубаво е, че Румен Радев вчера намери повод първата дама да разходи поредния си прескъп вечерен тоалет и връчи няколко грамоти и кристални награди на успешни компании. Но той няма никаква заслуга за какъвто и да е напредък в тази държава.

Справка показва, че част от наградените от президента фирми са получили подкрепа от страна правителството за развитието си през годините, а голяма част от тях са подпомогнати да запазят работни места и да получат безвъзмездни средства по редица оперативните програми.

Една от компаниите, обслужваща строителството, осигурявайки поддръжка и ремонт на багери, има спечелен проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) през 2013 г. за 5,7 млн. лв. По мярката 60/40 тази година правителството е осигурило на това предприятие близо 3,7 млн. лв., за да имат 1080 работници и служители доходи.

Друга наградена вчера фирма, която се занимава с информационни технологии и телекомуникации, е получила 183 435 лв. през 2018/2019 г. за осигуровки на служителите си съгласно Закона за насърчаване на инвестициите. Преди месец са заявили 1,78 млн. лв. за възстановяване на осигуровките, като договорът ще се сключи през 2021 г. По ОПИК тази фирма е бенефициент по четири процедури на обща стойност над 3,2 млн. лв. По 60/40 правителството е помогнало на компанията да запази 111 работни места, за което са платени 137 216 лв.

Компания, произвеждаща системи за сигурност, която Румен Радев награди, е кандидатствала по две процедури за над 1,5 млн. лв., които предстои да бъдат разгледани.

Една от отличените транспортни компании вчера е получила над 60 000 лв. по Мярката 60/40 с цел запазване на 44 работни места.

Е, и какво е направил толкова кабинетът на Бойко Борисов за бизнеса от началото на годината, питат се мнозина? Засега запазени са над 300 000 работни места, осигурени са средства за ликвидност на фирмите и безвъзмездна помощ с пари от държавния бюджет и европейските фондове. Бяха намалени ДДС на 9% за храните в заведенията и за книгите, предстои да се направи същото и за храната за вкъщи. Това на практика спасява около 70% от заведенията от фалит.

Какво направи Румен Радев за бизнеса? Връчи кристални статуетки на успешни бизнесмени, подкрепени от правителството