Притча за червените самаряни

0
269
самаряни
Самаряни помагат на болен човек. КОЛАЖ: ФЕЙСБУК

В БСП са като политджендъри-социално отговорни милионери

Стефан Ташев

„Много от тези хора като Бенчо Бенев са преминали през редиците на БСП. Тази партия не е по-различна от всички останали. Ръководителите на соцпартията – не само тази жена, която е в момента, а и в годините назад, никога не са защитавали работниците. Винаги са сядали на едни маси с банкери примерно, защото не обичат работниците, смятат трапезите им за постни, пък те обичат по-богати софри“. Това каза вчера в интервю за Novini.bg бившият депутат от БСП Страхил Ангелов, който доброволно напусна партията.

На Ангелов може да се вярва, все пак бе човек „от кухнята“ в столетната партия. Ексдепутатът взе отношение по скандала с Митьо Очите и неговият приятел и ортак червеният общински съветник в Бургас Бенчо Бенчев. От неделя ръководството на партията-столетница, в отсъствието на нейния лидер, прави отчаяни опити да минимизира щетите от скандала, но засега на другарите не им се получава. Те сякаш са попаднали в блато, където всяко по-рязко движение ги тласка надолу към дъното, политическото дъно.

Отговорни другари като депутата Атанас Зафиров и Кирил Добрев опитаха да замажат нещата, но се оплетоха като пилета в кълчища.

Самият Бенчо Бенчев с две думи им събори защитните тези-заяви, че е дал хиляди левове за кампаниите на БСП, които не са записани в регистрите и не са отчетени. И че в партията вероятно има черна каса. След което изчезна…

Звучи мафиотско някак си проговорилият свидетел изчезва безследно. Но в това ние не вярваме, все пак БСП не е мафия или ?

Според друг ляв хардлайнер журналистът Румен Петков, да не бърка с шефа на АБВ, във всеки голям град в столетницата има по един Бенчо..а сега де.

Другарите на Бенчев от БСП-Бургас лицемерно го изключиха, знаейки че режат клона на който седят. Защото без парите на Бенчо Бенчев животът на социалистите в морския град ще бъде труден.

А Бенчо е такъв червен самарянин, по неговите думи..Помагал на толкова много хора..Видял Митьо Очите на пътя край Солун и си казал: Този човек е болен, изморен, гладен и жаден, я да му помогна..И речено сторено. Даже в хотел в Истанбул го настанил в стаи на свое име, пък после го арестували.

Колко ли са червените самаряни като него? Хора с неустановен и неразгадан политически пол, политджендъри, които хем са милионери, хем са за социална справедливост, социализъм, комунизъм, свобода, братство и равенство.

Милионерите Добрев, Гергов, Узунов, Дъбов, Банев и още и още..и те се борят за социална справедливост.. Кой знае на колко хора в нужда като Очите са помогнали.

Според Тълковния речник самарянин е: Човек, който според морала си е склонен да помага на другите, без да търси изгода. Дали е така в червената партия ?

Парите в партията оказаха много пагубно влияние. И при най-елементарно възлагане на член на партията на каквато и да било работа той чакаше възнаграждение. Партийни членове гледаха на партията като на сиропиталище. Комунистическата партия не можа да създаде свой морал, с който да се опълчи на буржоазния. Ето защо досега следваният път от Партията е пагубен за работничеството и нацията“. 

Това са част от показанията на комунистическата функционерка Цола Драгойчева след ареста и през 1925 година в полицията.

Почти 100 години по-късно истината за същата партия е същата. Парите погубиха БСП..Защото не върви да си милионер, да се качваш на Бузлуджа с лимузини и охрана и оттам да проповядваш социално равенство и братство. И да страдаш за бедните. Това е като дървено желязо.

Още от 1990 година номенклатурата на БКП започна да гради българския капитализъм. Тогава бяха назначени бг капиталистите, които придобиха държавни активи и впоследствие някои продадоха за скрап и изиграха на рулетка. Политическа воля за стопирането на тези вредни процеси нямаше, защото участниците в него не желаеха да спират. Те не искат и сега. Сегашният „герой” Митьо Очите вероятно също е човек със солидни финансови възможности и кой знае колко политици е оплел в мрежите си през годините, казва Ангелов. И сегашните лидери на столетницата, начело с Корнелия Нинова, приватизаторката, никак, ама никак не подхождат на самаряни. А за самаряните от ДПС като бившия депутат Несрин Узун трябва да се напишат цели томове..