Смъртта лети към вас на крилете на турските камиони

Над 20 шофьори на турски камиони избягаха от българското правосъдие заради причинена смърт на пътя

0
7643
смърт
Поредният пиян турски тираджия, заловен от полицията преди да стане най-страшното. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Само бързото въвеждане на тол система ще озапти каращите като камикадзе турски шофьори по нашите пътища

Стефан Ташев

Няма седмица без тежка катастрофа причинена от турски ТИР по нашите пътища. Миналата камион удари автобус на градския транспорт и рани 15 души, днес друг турски ТИР помете и уби на място двама души в кола на «Тракия» и то в челен удар на магистрала с мантинела.

А лятото още не е започнало. Ако карат с такива темпове турските шофьори са на път да избият половината пътуващи по родните пътища.

Какво се случва всъщност ? Факт е, че България е транзит за турски камиони към и от Западна Европа. Тежките камиони претоварват сериозно и без това натовареното движение по нашите шосета. Но има една «дребна подробност» турските шофьори правят неща по българските пътища, които не биха си и помисляли да правят по тези в Западна Европа или пък в родината си.

Карат пияни или преуморени и заспиват на волана. Следват тежки катастрофи с фатален край. Обясненията на шефовете на нашите организации на превозвачите, че турците чакали с дни по граничните пунктове и затова се напивали, не издържат.

Първо защото съседите знаят, че ако си позволят това в родината си и бъдат хванати, отиват в затвора. В Гърция, Германия или Франция също. Но тук си правят каквото искат. Защото знаят, че първо ще отърват наказанието, я като си платят на ДАИ или КАТ, я на адвокат. И второ затова ще им се размине.

Според статистиката над 21 чужди тираджии, убили българи на пътя от 2014 г насам са изчезнали от родното правосъдие. Издирен и върнат тук е само един.

От 47 000 издадени фиша на турски шофьори, едва 4000 са платени, показва проверка на бТВ през 2017 г. Последният нашумял случай бе с Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи край Драгоман, но българският съд го пусна от ареста и турчинът избяга. Обявен е за издирване чрез Интерпол, но по-вероятно българи да кацнат на Луната, отколкото той да бъде заловен и пратен у нас. Съдът пуска по делото виновните чужденци, ако нямат предишни нарушения като шофьори и нямат криминални прояви. Е какъв респект ще имат тогава турските шофьори от българските власти ? Никакъв. Затова си правят каквото си искат. Можем да се хванем на бас, че и този водач на ТИР, който блъсна автобуса край София ще изчезне скоро в родината си.

Освен нахалството на пътя чужденците демонстративно не плащат винетки, като това масово важи и за турските «гастарбайтери», които пътуват от Западна Европа към Турция и обратно през България. А те по данни на МВР са над 2 млн. души годишно. Само през 2016 година бяха засечени над 176 турски ТИР-а да карат без български винетки. Бъдете сигурни, че и тези не са платени.

Единственото спасение е бързото въвеждане на ТОЛ системата по родните пътища. Тогава измъкване няма. Няма как турците да се изнижат от страната без да плащат и да газят както им скимне по българските шосета.

В този коментар няма расизъм, нито насаждане на омраза. Фактите са си факти и някой трябва да направи нещо, за да не се носи смъртта на крилете на турските тирове.