Солидарност, съпричастност, срам

0
4454
Румен Радев и Корнелия Нинова Снимка: архив

Това са символите на извънредното положение

Иван Михайлов

Влезте вие преди мен, защото трябва да сме съпричастни в кризата.

Тези думи чувам на една опашка пред магазин за хранителни стоки от млада дама към възрастна жена.

Опашката стои чинно на необходимото разстояние. Хората чакат търпеливо реда си с маски на лицата, някои и с ръкавици. Няма скандали, предреждане, разправии. Продавачите упътват хората, помагат на възрастните. Съпричастност.

3000 души са изявили желание да бъдат доброволци, стотици други вече работят – бъдещи медици дезинфекцират болниците, журналисти, артисти и музиканти разнасят храна и лекарства на възрастни и самотни хора. Младежи носят кафе и храна на полицаите, които висят на студа по улиците.

Фирми, бизнесмени и граждани даряват масово пари за болниците. Българинът показва, че в дни на криза се мобилизира и помага, кой с каквото може. Солидарност. Живи сме и въпреки злокобните хибридни теории България няма да изчезне. Нещо повече,правителството реагира адекватно на задаващата се пандемия и световна икономическа криза. Повечето българи също, взеха предпазни мерки, останаха по домовете си. Спазват правилата, пазят се, пазят и околните.

Бяха взети всички мерки и само най-черногледите могат да говорят обратното. Не, че не го правят. Ако се дават редовно брифинги на Националния кризисен щаб, защо се дават ? Ако е обратното, защо не се дават, властта крие, лъже, манипулира.

Дайте икономически мерки, раздайте парите, отворете резерва, спрете плащанията по кредити, не плащайте сметки, живейте си живота. Държавата веднага да отвори чувала с парите и да дава на калпак. На всеки българин – плик с пари. Никой от „специалистите“, които дават тези мъдри съвети, не казва какво ще стане като свършат парите в чувала.

Защо 60 на 40 плащане от държавата, не може ли 70 на 30, даже 80 на 20 ? Безлихвени кредити до 1500 лева за останали без работа в кризата – малко са. Докато Тръмп раздава милиарди долари на американците, наШте управници дават кредити. Това може да продължи до безкрай. Защо си с шапка и защо си без шапка. Никой не твърди, че всичко е идеално, но държавата се държи адекватно и коригира грешките си в движение.

Двама хитреци поискаха само половин милиард, за да правят бързи тестове в изборни секции. Чакам други соцносталгици да предложат държавата направо да плаща всички сметки и кредити на българина. В тази посока има още какво да се измисли.

На фона на масовата съпричастност и солидарност една група хора стои напълно неадекватна. Това са борците за социални правдини, защитниците на бедните и онеправданите. т.нар. Социалисти. Бивши комунисти. И днешни милионери и приватизатори. Накратко казано -БСП. И произлезлият от тях Румен Радев, понастоящем президент на България.

Борците са социални правдини не отделиха нито лев, нито стотинка даже, за дарения. Няма ги хората, покриха се. Кирил Добрев-Кире Милионера, който се фука с часовник за 20 000 лева го няма, няма го босът на българската енергетика Р. Овч, милионерът от боклуци, скрап и рециклиране Явор Божанков, Елена Йончева с къщите за гости и парите от КТБ, червената лидерка Корнелия Нинова, приватизатор на „Техноимпекс“.

Кирил Добрев с часовник за 20 000 лева.

В миша, държавна, дупка се покри и Румен Радев. От началото на кризата той изпълзя два пъти на съвет с правителството и на изявлението си, че връща част от текстовете на Закона за извънредното положение. И изчезна, скри се.

Личен пример нещо ? Да дари високата си заплата за болница ? Или пък да свие разходите за екстри на жена си, които се плащат от държавния бюджет ? Мълчание. Тежко мълчание. Президентството е пълно със секретари и съветници, чиито функции се дублират. Направо се прескачат там.

Тази свита не е родила нищо смислено, никакви идеи, освен за президентско вето. Вместо това високомерие и заплахи – гладни бунтове, напрежение. За какво ни е въобще тази администрация? Оказва се за нищо.

Този президент е напълно излишен. Това е срам.