„Хакериадата“-лов на шарани в социалните мрежи

0
730
Снимка: архив

Смесване на реални факти с измислици и откровени лъжи манипулира хората

Стефан Ташев

Гаврила беше болен от гангрена,

Гаврила от гангрена легна болен…

Това е част от „великата поема“ на писателя Никифор Ляпис-Трубецкой, герой от романа „12-те стола“ на знаменитият руски дует-Иля Илф и Евгений Петров.  Ляпис, от глава 29 на романа, обикаля ведомствени издания в Съветска Русия и предлага поемата „Гаврилиадата“ с надежда да измъкне хонорар за публикация. В зависимост от списанието-Гаврила е болен, ловец, пощальон, файтонджия, пекар и т.н.

Нещо подобно се предлага на българската публика ежедневно в социалните мрежи. Българската „Гаврилиада“ може да се приложи за всичко с цел манипулация, като само се сменя леко сюжета. От тротоарни плочки до бойни самолети и от туризъм до енергетика.

Едни и същи „експерти“ са всеки ден в социалните мрежи, наричат се инфлуенсъри, но предпочитам простичкото безделници. Та тези безделници са специалисти по всичко , достойни наследници на Ляпис-Трубецкой. Днес актуалната тема е хакерът, източил данните на 5 милиона българи от НАП.

Хакериадата“ тече от понеделник, вчера беше пикът, а днес рязко спадна, защото…снощи службите прибраха автора на атаката.

Специалистите по всичко, две трети от които не могат сигурно и снимка с телефона си да направят, бяха на първа линия. То киберсигурност ли не бе, то „киберзащити“, то вайкане как е пробита националната ни сигурност. Стигна се до медийна истерия, която тотално манипулира хората.

Писмо на „анонимен хакер“ на английски, в който той се представя за руснак, женен за българка, бе новина номер 1 в телевизии и сайтове. В него той твърдеше, че знае от „родителите на жена си“, че държавата ни е прогнила и т.н. Ти да видиш. Без да се заяждам с никого ще добавя, че такова писмо може да напише дори и третокласник и да го изпрати на електронната поща на различни медии.

Нито някой си направи труда да провери кой е авторът на писмото, нито пък доколко е достоверно за излъчване в новини или пък на първа страница.

Този шаблон, тип „Гаврилиада“ вече е ползван многократно, но продължава да е ефективен за лов на шарани в социалните мрежи. Да припомним за ремонтите в София, „Апартамейнтгейт“, покупката на самолетите Ф-16 от САЩ, енергетиката и още и още.

Така беше и с убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова при което уважавани световни медии станаха жертва на тотална дезинформация само и само двама души да излязат герои, използвайки една човешка трагедия. Всичко това разбира се е с политически цели. Ето един фрагмент от шаблона.

В разгара на „Апартаментгейт“ един бивш секретар на МВР (за неосведомените до приемането на първия „демократичен“ Закон за МВР в края на 90-те вътрешното ведомство се управляваше от министър и „секретари“, не от зам.-министри) обикаляше телевизиите със заканата, че апартаментите са нищо работа, сега предстои да се вадят офшорни сметки и тогава щяло да стане страшно.

Господинът, незнайно защо представящ се за главен секретар на МВР, говореше с такава категоричност, че зрителят оставаше с убеждението, че лично Тръмп ще извади „офшорните сметки“ на българския политически елит. Щото „секретарят“ има пряка връзка с него. Минимум.

Всичко това се оказа поредният кьорфишек, поредната „Гаврилиада“, за която никой вече не помни. Но ето вчера „секретарят“ пак се появи на първа линия в телевизиите-този път по темата с източването на данните от НАП. С една малка добавка-на въпросния господин бе обещано да стане министър на вътрешните работи в бъдещ кабинет на Корнелия Нинова и БСП. След като тя загуби катастрофално изборите „секретарят“ забрави и за апартаменти и за офшорни сметки.

Ето така ви будалкат драги зрители, читатели и слушатели.

И с „Хакериадата“ също. Нещата се оказаха съвсем тривиални. Едно момче, наречено от премиера Борисов вълшебник, проби защитите на НАП и източи данните на цялото работещо население на държавата.

Издаде го желанието му да се хвали, както направи преди две години, когато проби сайта на Министерството на образованието. Тогава стана известен, но сега нещата не са добре за него. Може да бъде осъден и да получи до 8 години затвор.

Какво предстои от тук нататък по „Хакериадата“? Младежът ще потърка малко арестантските нарове, ще попадне „на хора“ зад решетките. Дали ще осъзнае каква глупост е направил, времето ще покаже.

Но да не се отклоняваме. Съдът ще го пусне от ареста, след което младежът ще се появи по всички телевизии с интервюта, ще стане известен, нещо като Робин Худ едва ли не. Ще го канят в риалити и готварски формати, докато накрая забравят за него. Ако дотогава не е осъден и пратен в затвора.

Това е реалността. Но във виртуалното пространство тя е друга, защото някой много ловко манипулира и лови шараните.