Щабът се оттегли – доволни ли сте мрънкачи?

0
7834
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: МС

По време на извънредно положение изплува нов жанр – политвирусна пропаганда

Иван Михайлов

Защо не виждам масова радост по площадите – тържествени хора, знамена, софри и потури? Националният оперативен щаб вече няма да дава пресконференции сутрин.

Приятели, честита победа, победихме оперативния щаб. Време е да си ходи началникът му и началникът на началника му“, написа в социалните мрежи един бивш партиен апаратчик от МВР. Голяма радост.

Няма кой вече да „ви плаши и стресира“, да ви „ограничава правата“, да ви „води към диктатура“. Свободата изгря – напред към софрите, пардон планините, парковете и бирата. Долу маските, долу лекарите! Те ще ни казват какво да правим. Ние знаем всичко, всичко разбираме, нашето знаме е доц. Мангъров, летете към „стадния имунитет“. Няма излекувани, няма починали. Да живей!

Не знам кое отказа достойният генерал професор Мутафчийски и останалите достойни експерти да спрат с изявленията по темата “коронавирус“.

Но едва ли някой от нас щеше да издържи, в чисто човешки план, цялата мръсотия, помия, гаден политически хейт и смъртни заплахи, които връхлетяха върху тези достойни хора. Които спяха по няколко часа, за да могат други да спят спокойно в домовете си. Които, без капка преувеличение, спасиха страната от страшната пандемия и успяха в най-важното – да я вкарат в поносими и предвидими граници. Даже много издържаха.

Е, сега вече специалистите по всичко, най-вече от Фейсбук, могат да са доволни. Нали са победили“. Животът извън фейсбук-троловете на „Демократична България“, БСП, „Възраждане“ и Слави Трифонов обаче е доста различен. Това го показаха всички социологически проучвания и чудовищно високия рейтинг на ген. Мутафчийски. Излезте днес по улицата, нали няма вече кой да ви плаши, и ще видите, че 90% от хората пак носят защитни маски. Без никой да ги задължава и „ограничава“.

Това означава едно, че щабът е свършил перфектно своята работа с превенцията на епидемията от коронавирус. Другият убийствен показател е, че България продължава да е на последните места по заразени и починали от заразата.

Хайде на бас, че ако утре броят на заболелите и починалите скочи рязко нагоре, същите тези платени мрънкачи ще вдигнат вой до небесата как щабът и правителството са се издънили и провалили държавата. Как крият, лъжат и мълчат, „за да откраднат парите“.

Извънредното положение роди един нов жанр – политвирусна пропаганда.

Тя се води от новия Отечествен фронт – БСП, Демократична България, Слави Трифонов и други политически маргинали.

Иконата на ОФ-то е президентът Румен Радев. Орезилил се напълно като неспособен и некомпетентен човек по време на кризата. Със силно „клюмнал“ рейтинг.

От края на февруари и особено след въвеждане на извънредното положение на 13 март на населението бяха пробутани следните опорки. Предимно във Фейсбук и сайтове за фалшиви новини.

– Това е обикновен грип, правителството лъже, за да ни ограничи свободите и да наложи диктатура.

– Броят на заболелите и починалите е смешно малък, от катастрофи, инфаркти и инсулти умират стотици повече българи.

 – Не носете маски, това е все едно със железни решетки на прозореца да ловите комари. Ръкавиците причиняват гъбички – Мангъров.

– Няма достатъчно предпазни облекла, дезинфектанти, маски и оборудване за медиците на първа линия. И за полицаите, и за гражданите.

– Правителството и щабът лъжат за заболелите, те са милиони повече, но са здрави.

– Тестване на цялото население, незабавно в салони, училища и спортни зали с бързи тестове. Дайте ни половин милиард лева и го правим. (Ето един пример за митичните бързи тестове. Мой приятел се завърна от чужбина. Правят му на летището бърз тест – положителен. Той тича в Инфекциозна болница и двата по-късни PCR-теста отрицателни. Толкова за бързите тестове).

– Правителството няма план и няма бързи тестове, с които да провери цялото население. А в Сингапур, Швеция, Германия и Тамбукту направиха на всички и те са пример (в момента Сингапур е залят от вълна заболели, от 10 дневно на няколко хиляди дневно, Швеция също).

А в другите държави дават пари на всеки, тук на бедните и безработните се предлагат кредити.

– Нищо не налага социалната изолация, хората са държани умишлено в дома си, за да не протестират.

Дайте на българите витамин Д, децата стоят в домовете, без слънчева светлина и въздух. Искаме на морето, на Витоша, да тичаме в парковете и да пием бира.

– В България покрай извънредното положение стотици хиляди хора стоят без работа, идват гладни бунтове, по Румен Радев. „Гладните бунтове“ се изразиха в масово пътуване, плюскане и пиене до припадък и разграбване на пазарите по Великден.

– Никакви мерки, никакво извънредно положение и карантини. Всички навън, отворете кръчмите, отворете всичко. Да си живеем живота. Който оцелее, оцелее.

– Аман от тези генерали от щаба, защо са в черно, за да ни плашат и стресират. Не се живее вече.

– Къде е адът, който предричахте ? Къде са камионите с трупове, къде са хилядите жертви на коронавируса ?

Това може да продължи безкрай. Офейците, въвели политвирусната пропаганда, атакуваха щаба, но основният им прицел бе правителството. Всеки, който изрази друга позиция по извънредното положение, бе оплюван като подлога и слуга на управляващите. Това е политвирусна пропаганда. Да използваш световна пандемия и нещастието на хиляди хора, за да извличаш политически дивиденти.

Признавам, ще ми липсват сутрешните пресконференции на щаба. Дежурните въпроси на вестник „Марица“ от преквалифициран спортен журналист, въпросите „от името на читатели, зрители и слушатели“, монолозите и частната пресконференция на някакъв „мисир“ от телевизията на Слави Трифонов. С предварително наизустени въпроси. Това е всичко друго, но не и нормална журналистика. Както написа Александър Йорданов, Трифонов не е журналист, той се занимава с пропаганда. А на мен пък, честно да ви призная, Слави Трифонов не ми прилича на народен герой, борец за свобода и правдини, с бронирани джипове и 20 души охрана. Но това е друга тема.

Ще ми липсва и хладнокръвието на ген. Мутафчийски, който изтърпя върху гърба си какво ли не от посочените по-горе. Но запази завидно спокойствие. Какво ли ще прави сега новото ОФ? С какви опорки ще си попълва пропагандата ? Какви ще ги приказва президентът, неговият паж Митко Есемеса и фамозната му жена, с нощните й изпълнения от Фейсбук ? 

Ми те останаха без тези, нали вече настъпи Свободата? Тоест всеки сам да се грижи за здравето си.  И доцент Мангъров няма да го канят във всички телевизии едновременно. Или идва краят на политвирусната пропаганда?