12 август – 18 години от гибелта на атомната подводница „Курск”

Два дни командващите Северният флот лъжеха за трагедията

0
1239
подводница
"Курск" след изваждането й.

Как Путин издигна и затрупа с ордени виновниците за трагедията

Капитан о. з. Васил Данов*

повдодница
Генадий Лячин

Командирът на „Курск” капитан I ранг Генадий Лячин, герой на Руската федерация, смятан за най-способния командир на подводница в Северния флот, до последния миг от живота си прави опити да спаси кораба и екипажа.

След катастрофата командването на Северния флот пуска слухове за някакви „недостатъчно грамотни действия” на командира, довели до взрива на торпедо и до смъртта на 118 военни моряци. За да се измъкнат от отговорност, възпитаниците на сталинската военноморска школа не се свенят да хвърлят кал върху професионалната чест и името на екипажа, официално обявен за първенец на Северния флот на РФ.

Кои са убийците на атомната подводница „Курск“ ?

Елена Васильева, председател на Мурманската екологична организация Green Club е написала онова, което адмирали, старши и младши морски офицери не са посмели. Пак за „Курск“ – едно от първите престъпления на Путин и на путинизма, станало символ на управлението, изтъкано от подла жестокост. От 2000 г. та до днес.

1. Командващият Северния флот адмирал Вячеслав А. Попов

подводница
Вячеслав Попов

През август 2000 г. денонощно гледах всички руски телевизии, които смело показаха причините и виновниците за трагедията. Във военното градче Ведяево вдовиците на загиналите офицери яростно крещяха в лицето на адмиралите и на някакво дребно човече, току-що назначено за президент на Руската федерация, всичко, каквото мислеха за тях и за „командването“ им.

Веднага след инцидента най-разкрепостената и гледана телевизия НТВ бе фалирана и оглавена от някакво рижо путиноподобно същество на име Алексей Милер. Днес съществото е генерален директор на „Газпром“ и понякога пристига в България да подписва заробващи договори или да обяснява колко по-изгоден за страната ни ще бъде поредният „Южен паток”.

подводница

После бяха забърсани и другите руски телевизии. Помня как този командващ червей Попов се гърчеше от екрана, молеше за прошка майките на удавените поради неговата низост 118 офицери, старшини и матроси, заканваше се на някакви мними виновници за аварията и кандърдисваше майките да „раждат още синове“ (?!).

Този изрод бе подписал заповед, според която най-добрата атомна подводница на Северния флот с дължина повече от 150 м и пълно водоизместване 25 000 тона бе пратена в учебен полигон с дълбочина стотина метра, където е невъзможно да маневрира и би станала лесна плячка на най-остарели и бавноходни надводни кораби. Все едно да напъхаш акула в корито.

После правителството на Заразното Зло отказа помощта, предлагана от спасителни екипи на САЩ и Норвегия, за да не би някой да открадне великите военни тайни на православната джамахирия. 

Свидетели се кълнат, че в момента на катастрофата Попов и заместниците му са били пияни и след подводните взривове са се изнесли от флагманския крайцер „Пьотр Великий“. След което два дни официално лъгаха, че екипажът бил жив и с него бил установен контакт по Морзовата азбука чрез почукване по бордовете на подводницата.

Накрая Путин награди „героя“ със сенаторско място в Съвета на Федерацията.

2. Вицеадмирал Михаил В. Моцак — главният виновник, член на Путиновата партия „Единая Россия“.

подводница
Михаил Моцак

Единственият подводничар от тройката. През 2000 г. командва 1-а флотилия подводници от Северния флот. След трагедията е назначен от Путин за заместник-губернатор на Северо-Западния федерален окръг. 

Герой на Русия от 1994 г.

3. „Най-некадърният главнокомандващ руския флот“

подводница
Виктор Куроедов

Виктор И. Куроедов (и името му хубаво!), член на Путиновата партия „Единая Россия“. Разрешава участието на „Курск“ в учения с бойни стрелби, въпреки редицата пропуски в подготовката на екипажа и на техниката. С тъпо упорство отстоява версията, че „Курск“ се е сблъскала с американски подводен крайцер (на 100 м дълбочина!). Съставя „разстрелни списъци“ на мними виновници за трагедията, като пуска истинските престъпници в пенсия или позволява да заемат „други отговорни длъжности“. 

След „Курск“ успява да потопи още една руска подводница и неколцина претенденти за поста си, където се държи със зъби и нокти до 2006 г.

Първоначално обявената дата за гибелта на „Курск” е 14 август. Истинската е 12-и. Двата дни им трябваха, за да лъжат, че уж спасяват екипажа. Оттогава до днес постоянно се разминават истинската и фалшивата, официална версия за причините, обстоятелствата и детайлите около съдбата на атомния ракетоносец.

Изписани са хиляди страници с лъжи и истини. Едно е ясно: с такива адмирали нито Северният, нито Тихоокеанският, нито който и са е друг руски флот ще го бъде. В мига на катастрофата и на Истината главнокомандващ и командващи, адмирали и старши морски началници се оказаха обикновени страхливи кокошки, мижави чиновници и дефектни продукти на късния болшевишки соц.

*Капитан I ранг о. з. Васил Данов е журналист, публицист, военен експерт, офицер от резерва, координатор на Медийния съвет към Атлантическия съвет на България