4 години Румен Радев – стана ли „президент на всички български граждани“

0
283
Румен Радев

Иронизираше опасността от коронавируса в момент, в който други европейски страни вече се задъхваха

Tribune.bg

На този ден, точно преди 4 години, положи клетва президентът Румен Радев. Днешният ден отбелязва и оставането на точно една година до края на неговия президентски мандат.

„Ще бъда президент на всички български граждани, президент на диалога и сътрудничеството. Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на свободата и толерантността“, обеща на 22 януари 2017 години новият президент.

„Днес сме събрани на свято за България място – на такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава, отстоявала своята свобода и бъдеще“, обяви преди 4 години пред Паметника на незнайния войн президентът.

Не му отне много да забрави за светостта на мястото и „отговорността да застане начело на държава“.

През 2018-а той свърза страната с „блато“. Стори го пред пловдивски студенти.

„Без промяна на политическата ситуация не може да се постигне желаната промяна в икономиката и разрешаване на проблемите с върховенството на закона, несправедливостта, бедността, престъпността и корупцията. Радикалната промяна е единственият изход от блатото, в което сме заседнали от години”, заяви президентът и влезе в серия от лични спречквания с премиера Бойко Борисов.

В началото на 2020 той вече разполагаше с цяла организация от фенове, които го посрещаха по официални събития и освиркваха всички други политици. На 19 февруари 2020 – когато се скланя глава пред паметта на Левски, Радев поведе весело антиправителствено шествие от „Дондуков“ 2 до Паметника на Апостола. Плановете да стори същото и на 3 март за малко да бъдат осуетени от ненавременната в плановете му поява на коронавируса.

За малко… Призивите на властта и здравните власти да не се струпват хора обаче не спряха амбицирания „обединител на нацията“, който вкара сериозна ирония по посока на вируса, превърнал се в пандемия.

„България даде вчера един огромен принос към световната медицина. Успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията, както знаете, се отмениха“, пошегува се Радев, напълно горд от неуместната си реч в момент, в който други европейски страни вече се задъхваха.

Арестът на двама съветници на президента и обвиненията в търговия с влияние и подбудителство за извършване на длъжностни престъпления, отключиха летните протести. През лятото на 2020 Радев беше основен подстрекател на демонстрации и блокади и размахваше юмрук пред институцията.

Анализите има ли Радев шансове (а и планове) за втори мандат, на този етап са в сферата на гадаенето, тъй като даже той самият не е казал, че ще се бори за преизбиране. В БСП избягват въпросите биха ли го издигнали отново, ДПС доста открито заявяват, че този път не може да се разчита на тях.

От другата страна са прокуратурата, които търпеливо изчакват края на президентството на Румен Радев.

„Светлина ли иска или тъмнина в институцията, както и да посочи къде в конституцията или законите е регламентиран имунитет за служители на президентството. Единственият недосегаем човек е само президентът според конституцията. Затова ще изчакаме и уважим решението на КС и в зависимост от него ще сме готови дори да изчакаме да изтече мандатът, за да разрешим и това дело“, закани се миналото лято главният прокурор Иван Гешев, обиден от думите, че държавното обвинение е „мафия“.