Бойко Борисов има пълната легитимност да каже, че след опитите за неговото изваждане от политиката, той се завръща с разгромна победа и огромна преднина пред втория

0
848
Бойко Борисов Снимка и видео: фейсбук

ГЕРБ са длъжни да сформират управление и е важно то да не е с ППДБ, защото те в момента нямат мандат от избирателя да участват в управлението

Петър Кичашки

Петър Кичашки, фейсбук

Няколко неща за резултатите:

1. Категорична победа на ГЕРБ. Горе-долу колкото резултата на втория и третия (които и да са те). Това е голям успех за ГЕРБ и носи още по-голяма отговорност. Първият извод е, че г-н Бойко Борисов има пълната легитимност да каже, че след опитите за неговото изваждане от политиката, той се завръща с разгромна победа и огромна преднина пред втория. Вторият извод е, че ГЕРБ са длъжни да сформират управление и е важно то да не е с ППДБ, защото те в момента нямат мандат от избирателя да участват в управлението.

2. Разгромна загуба на ППДБ. Предстои да видим (след обявяването на окончателните резултати от страна на ЦИК) дали ППДБ ще са втори, трети или четвърти. Но на което и място да са, изводът за тях е прост – огромен провал. Както казах от страниците на столичния печат преди вота – ПП е катастрофа. Тяхната левашка кампания, на фона на проваленото управление на техния Денков, резонира в липса на бюлетини в урните. ДБ, в което има все пак редица опитни политици, трябва сериозно да обмислят присъствието си в коалиция с ПП. Защото очевидно наказателният вот на избирателя е насочен основно срещу ПП.

3. За пореден път се препотвърждава, че русофилският вот у нас е в порядъка на 15-16 процента. Обединени „Възраждане“ и „Величие“ имат кажи-речи толкова. Няма ниша за по-голям резултат на русофилските партии. Колкото са си имали винаги, толкова имат и сега. Русофилията у нас е маргинално политическо малцинство. Нямат капацитет и не могат да направят нищо значимо, освен да кряскат в социалните мрежи.

4. Ниската избирателна активност е проблем. Легитимността на политическото представителство е голяма тема и нейното развитие тепърва трябва да се обсъжда. Ниската активност се дължи на два технически и един политически въпрос. Техническите са свързани с липса на реформа на изборните списъци, с което изкуствено се завишава броя избиратели, както и свързани с големия брой избори напоследък, които сякаш не променят много политическата ситуация у нас. Но важен е политическият въпрос – наскоро в подкаста ми чух една умна приказка. Българите сякаш са обидени на партиите и отказват да гласуват. Тази обида може да се прояви в много направления, но в момента основно води до ниска избирателна активност. Но в крайна сметка, демокрацията е упражнение за участващи. Колкото и да имат право обидените да не гласуват, то те нямат право да се сърдят на никой друг освен на себе си, ако не харесват резултатите.

5. За другите също по няколко думи – добро представяне на „Има такъв народ“, които получават горе-долу колкото БСП. Самото БСП пък вече се държи като малка партия, но поне е стабилна в електоралното си присъствие. Опитите левия вот да се разпилее не се сбъднаха. Въпреки че цялата страна беше в билбордове на „Солидарна България“, тази формация катастрофира, което беше напълно очаквано от всички, освен от тях самите. За съжаление (защото им симпатизирам, но се старая да запазя обективност в случая) „Синя България“ не направи пробив. Има потенциал за бъдещо развитие, но им трябва още много работа.

Остава да видим кой ще е втори. Но кой бие (ГЕРБ) и кой пада (ППДБ) е ясно. Остава да видим нататък какви ще ги свършим като общество.