Големият реванш на Бойко Борисов

0
3989
Арестът на Борисов преди една година.

Две години след като Киро, Лена, Асен и Рашков го арестуваха, се наложи същите да го молят на колене от трибуната на парламента да ги остави на власт

Стефан Ташев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дочака търпеливо своят реванш. И то какъв. На 26 март 2024 година, две години и девет дни след като бе публично арестуван и унизен, неговите палачи-Просто Киро, Танас, Асен, Рашков и Лена, му се помолиха на колене да ги остави на власт. И то от трибуната на Народното събрание. Официално.

Два пъти. Първо Атанас Атанасов с треперещ глас и ръце и после Кирил Петков, в много особено състояние, с истерични вопли.

В неделя, използвайки незаконно държавен ресурс-БНТ и БНР, това стори и Денков.

Ако седиш достатъчно дълго на брега на реката, рано или късно труповете на твоите врагове ще минат покрай теб. Тези думи на великия стратег Сун Дзъ, написани 5 века преди Христа, илюстрират напълно политическата ситуация в момента. Борисов търпеливо дочака падението на ПП-ДБ, които само преди година се снимаха пред затвора с обещанието пак да го вкарат зад решетките.

Като искаш да вземеш всичко, получаваш нищо, коментира Диана Дамянова, бившият пиар на „Промяната“ шизофренните действия на бившите си питомци. Казано по-просто Борисов ги изчака „да се наиграят“ и ги прати на политическата пързалка към небитието.

Хитреците Христо Иванов и Атанас Атанасов и коалиционните им идиоти Киро, Асен и сие, прекалиха, оляха се тотално в искането си да докопат цялата власт в страната-изпълнителна, законодателна и съдебна, без да имат необходимото представителство и мнозинство.

През задния вход. С огромните си претенции, че те са най-умни, подготвени и красиви. Мислеха си, че ще изнудват до дупка Борисов, но като излязоха от „балона“, в който живееха последните три години, разбраха, че реалността е доста по-сурова. И тепърва ще го научават по най-трудния начин.

Овладели напълно „националните медии“, където в последния момент се свалят от екран събеседници, за да говори гуруто на „промяната“ Лена, те си въобразиха, че ще прилапат всичко. Атанасов специалните служби, Бойкикев съдебната система, Ники Химика ще ръководи дипломацията, МВР и МО, Асен Василев ще рекетира кметове и ще държи и върти бюджета, ще контролират парламента и ще вземат на „абордаж“ „регулаторите“. Срещу един премиер от ГЕРБ-СДС с вързани ръце.

Тоест цялата власт. С мижавата парламентарна група от 63-ма депутати.

Да припомним, защото хората имат много къса памет, ескалацията на нахалството на ПП-ДБ и как паднаха в собствения си капан и влязоха в улица без изход, без полезен политически ход.

След изборите за 49-то Народно събрание преди почти година, спечелени от ГЕРБ-СДС започна рекетът на ПП-ДБ с настояването те да имат председател на Народното събрание, не знайно по какви причини. След месец на блокаж на парламента, ГЕРБ отстъпиха и се съгласиха шефа на Народното събрание и председателите на важните парламентарни комисии да бъдат на „ротация“. Последва извиване на ръце за състава на правителството. Борисов отстъпи първият мандат и се съгласи да има кабинет на ПП-ДБ с втория, като единствено Мария Габриел бе вицепремиер. Останалите министри бяха назначени от ПП-ДБ и въпреки твърденията, че няма да има „ярки политически фигури“ Асен Василев, съпредседател на „промяната“ стана финансов министър.

Започна парцелирането на министерствата от функционерите на ПП и ДБ. Ярък пример в това отношение се оказа Министерство на електронното управление, овладяно напълно от кадри на бившия министър от ДБ Божидар Божанов. Началник в това министерство се оказа шефката на младежката организация на „промяната“ и „бизнес ангелът“ на „Капитал“ Васил Величков. Стана известно, че министърът Йоловски е бил рекетиран и заплашван от Кирил Петков и Божанов да обслужи обръч от техни фирми, като им раздаде под масата над 600 милиона лева с поръчки.

Йоловски ходи още с охрана. Друг кадър на Божанов, зам.-министърът на електронното управление Стойнов, взриви местните избори като снима хешкода на машините за гласуване с личния си телефон в забранена среда, за да „си поиграе“ вкъщи.

Гърмяха скандали в почти всички министерства, но Борисов търпеливо парираше своите депутати, въпреки подигравките, че е „клекнал“ заради „Магнитски“ и „Козяк“.

Вярвайки в своята непогрешимост хората от ПП-ДБ решиха да вземат всичко, мислейки, че е им е позволено и им се полага. И пропускайки същественият факт, че Херо Мустафа отдавна не е в България, а в САЩ духат вече други политически ветрове.

И се започна с рекета. Първо Ники искаше да пътува, да бъде външен министър, за да показвали ПП-ДБ „политическото си лице пред света“. Във Варна през февруари Кирил Петков директно заплаши Борисов с „избори 2 в 1“, ако не им се приеме меморандума. Сега не иска избори.

ПП-ДБ започнаха да извиват ръцете на Борисов с непрекъснато сменящи се искания. Първо за външен министър, после за министър по европейските въпроси. После се оказа, че „министрите не са важни“, а са важни регулаторите. После регулаторите отпаднаха, за да се стигне до службите и омръзналата вече на абсолютно всички „съдебна реформа“ на хитреца Христо Иванов, който опита да лови риба в мътна вода.

Човекът, станал министър без ден трудов стаж, искаше да оправдае милионните грантове от чужди фондации, като превземе съдебната система на абордаж и натика в нея хората на всичките НПО-та, които отдавна се облизват за постове.

Ако Борисов беше отстъпил и удовлетворил всички им искания за превземане на службите и правосъдната система, тези нямаше да се поколебаят пак да го арестуват, бъдете сигурни. „Козяк“ и „Магнитски“, с които уж ПП-ДБ държали и „рекетирали“ Бойко Борисов се оказаха поредният „балон“, в който тези хора живееха.

Някои си бяха въобразили, че шепа сектанти от НПО-та ще яхнат властта през задния вход. И ще колят и бесят. Груба грешка.

Реалностите обаче са други. Стигна се до там маргинали като Бачийски и Тома Белев да заплашват, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС.

Борисов ги остави да лаят по него, да се катерят на негов гръб, но накрая ги вкара в задънена улица и ги принуди да му се молят публично да ги остави на власт. В най-новата ни история Народното събрание не помни такова политическо унижение, такъв срам.

Сега ще хвърлят в медийните окопи аватарите си-Смиловци, Григоровци и Константинвълковци, добре подплатени финансово от сегашното правителство, да пеят пак същите песни от преди две години-„мафия“, кюлчета, пачки и тн.

Но сега сме 2024 година, не 2020 година. И разликата е огромна. ПП-ДБ се превърнаха в най-мразените хора в държавата с чудовищния си стремеж към власт, несъизмерим с техните скромни възможности.

И ще бъде много интересно, ако предизборната кампания се води на фона на разкритията за чудовищни злоупотреби с власт от правителството на Денков, каквито, изобщо не се съмнявайте, че има. Тогава прогнозата, изречена на снощното заседание на ПГ на ПП-ДБ, че ще вземат 10% на предстоящите избори, ще се окаже прекалено оптимистична.

Идва краят на играта за сектантите, които си въобразиха, че са богоизбрани да управляват държавата. А Борисов взе своя сладък реванш.