Как отстранена от Ревизоро екошефка изкара само седмица като зам.-министър при наследника му

1
1611
Сигналът на бизнесмена Цветан Стоянов до премиера и еко минисъра Емил Димитров.

Коя е “ Дъщерята на Жаки”, която урежда многомилионни договори по програма ОПОС ?

Иван Михайлов

Високопоставена чиновничка от Министерството на екологията счупи рекорда като изкара едва една седмица като новоназначен зам.-министър във ведомството.

Вчера, в 17 часа, Правителствената информационна служба пусна съобщение, че от поста си е освободена Валерия Калчева, назначена за зам.-министър на екологията на 14 май от служебния министър Асен Личев. На нейно място е поставена Ренета Колева.

Така Калчева би всички чиновнически рекорди като заместник-министър само за седмица. Обяснения за светкавичната рокада от служебното правителство няма.

Валерия Калчева

Читатели на Breaking.bg сигнализираха, че назначението на Калчева за зам.-министър е пореден гаф на служебното правителство и че със скоростното и отстраняване се цели неговото замазване.

Преди да бъде монтирана като заместник на Асен Личев дамата е уволнена от неговия предшественик Емил Димитров-Ревизоро.

Тя е заемала ключовия пост шеф на Главна дирекция “Оперативна програма околна среда”-ОПОС. Но това не е всичко. Нейната майка Жанет Жикова е съветник на министъра на околната среда в кабинета Борисов-3 Нено Димов.

Майка и дъщеря са заемат началнически длъжности във ведомството от времето на правителството на Пламен Орешарски. Тогава Жикова е назначена едновременно за началник на политическия кабинет на министъра и парламентарен секретар. А преди това в първия кабинет на Борисов е само парламентарен секретар при министъра Нона Караджова.

Жанет Жикова

По времето на Орешарски е създадена и Главната дирекция “Опазване на околната среда”-ОПОС, където Жикова урежда дъщеря си Валерия Калчева като експерт. Калчева израства до директор на дирекцията, когато майка й е вече съветник на Нено Димов.

Защо се стига до отстраняването на двете от доходоносните службички в екоминистерството ?

През януари 2021 година възмутен бизнесмен пише писмо до премиера Борисов и министъра на околната среда Емил Димитров като в него разкрива схема за получаване на многомилионни проекти по програма ОПОС. С предварителна уговорка кой да спечели парите и проектите.

Бизнесменът се казва инж. Цветан Стоянов, работил 22 години в голяма френска инжинерингова компания. Стоянов е ръководил 9 години големи строителни обекти в Алжир.

Върнал се преди 15 години в България и започнал собствен бизнес в малка компания, която се занимава с изработване на инвестиционни проекти за чуждестранни фирми и строителство.

 

Втората част от писмото на Цветан Стоянов.

Преди 10 дни аз и моят партньор бяхме посетени от г-жа Аглика Георгиева изпълнителен директор на “Балканика енерджи” АД. Причината бе предложение от нея за бизнеспартньорство като се учреди обединение за участие в обществена поръчка за строителство с включена доставка на машини за инсталация за предварително третиране на отпадъци в град Асеновград…Беше ни представена луксозна брошура за изпълнен такъв проект в Сандански. Госпожата ни разказа какъв е проекта и че тя ще достави машини, а ние да извършим строителството. Прогнозната стойност на обществената поръчка около 6 500 000 лева от които 3 100 000 и 3400 машини. Ние помолихме ако е възможно да разгледаме работния проект и тогава да кажем нашето становище дали можем да поемем строителството.

На срещата госпожата каза цитат: “На кмета е разпоредено аз да спечеля обществената поръчка, а моите хора написаха поръчката. Обществената поръчка не се обявява, защото се чака подписване на анекс с ОПОС, но това не ме притеснява, защото дъщерята на Жаки е главният директор и няма да има никакви проблеми. Сподели, че вече има 9 такива проекти, на стойност 85 000 000 лева. Цитат: Очаквам всеки момент да ме изберат за изпълнител на друга подобна обществена поръчка пак за третиране на отпадъци в община Костинброд като на кмета също е разпоредено, но аз имам хора и в комисията по оценката”, пише на 28 януари 2021 година Стоянов.

Той допълва, че е направил справка на посочените договори по общини, които изпраща на премиера.

Уважаеми г-н Борисов, пиша до вас, защото в разговора многократно се споменаваше вашето име както и това на Цветан Цветанов”,допълва Стоянов.

В писмото бизнесменът допълва, че е направил справка в община Асеновград и е открил, че става дума за две поръчки едната на стойност малко над 3 млн. Лева, а другата над 5,3 милиона лева.

Дали тази госпожа лъже или ще прави нещо друго с хората, които са и на хранилка, както тя се изказва. Така ли господа трябва да работим в нашата майка България, пита Цветан Стоянов. Към писмото инженерът прилага и документи, според които “Балканика енерджи” АД е спечелила обществени поръчки на процедури по ОПОС в 14 общини.

Списъците на общините, в които фирмата „Балканика енерджи“ АД е спечелила проекти за милиони левове.

Той подава и сигнал до прокуратурата.

Заради писмото премиерът Борисов нарежда на екоминистъра незабавна проверка, което довежда до освобождаването на съветничката Жикова и дъщеря й Калчева, директор на “ОПОС” и техният помощник Владимир Михайлов, зам-директор на “ОПОС”.Оказва се, “Жаки” е майката, а Калчева дъщерята, която урежда проектите. А Михайлов е работил в екип с тях.

Според запознати дуетът е ползвал сериозното рамо на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и не случайно бизнесдамата е ползвала неговото име пред Стоянов и партньора му.

След назначаването на служебното правителство Калчева се връща на бял кон в Министерство на екологията като заместник-министър, но седмица по-късно е освободена от поста и върната…като зам.-директор на Главна дирекция “ОПОС” от министър Асен Личев. Кой стои зад двете дами сега ? Интересно е как Калчева ще изчегъртва старото управление и ще прави ревизии на…самата себе си.