Как Рашков почти не провали Плана за възстановяване и устойчивост

1
1094
Решението на МС за Информационно обслужване.

Правителството на Петков се възползва от „ин хаус“ процедури в последния момент за да спаси над 65 млн. евро от него

Служебното правителство вече се оплака от мините, заложени му от предшествениците им от „промяната“. Само за няколко дни бяха извадени нелицеприятни факти за газа, за действията на Нинова в Министерство на икономиката, за далаверите с парите за пътища. В МВР обаче сякаш всичко е изрядно и новият министър Демерджиев сякаш е доволен от управлението на предшественика си Бойко Рашков, наречен от Кирил Петков най-почтения човек, единствено достоен за шеф на КПКОНПИ. Дали обаче е така? Завари ли скелети в гардероба служебният министър на вътрешните работи? Не знае или ги крие? Защото скелетите са много и явно трябва да му се помогне малко на г-н Демержиев. Ето за какво става дума.

Поставил ли е под риск първоначалното плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) „великият екзекутор“ Рашков, разказаха пред Breaking.bg запознати. За да замажат гафовете му, за да не стигне дотам България да загуби над 2 млрд. лева от първото плащане по Плана, с който толкова много се хвалеха от „промяната“, в последните си дни правителството на Кирил Петков опря до…..уж страшно корупционните и вредни „ин хаус“ процедури, някои от които уж Рашков разследваше. Интересно е, между другото, какво е мнението на новия министър за тези лоши практики и дали ще има смелостта да провери поне тези, завещани от най-почтения му предшественик.

Става дума за изграждане, развитие и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиoрелейна мрежа, управлявани от МВР, част от Стълб 3 на Механизма за възстановяване и устойчивост „Свързана България“. Описван от някои през годините като „държавен мобилен оператор“.

Според авторите на плана изграждането на национална безжична комуникационна мрежа за мобилни устройства /TETRA на МВР/ е от важно значение за реагиращите звена, грижещи се за сигурността на гражданите, превенция на престъпността и защита при природни бедствия и аварии. Системата притежава гъвкави технически механизми за управление на комуникационните групи на реагиращите органи, както по хоризонтала, така и по вертикала в процеса на управление и бързо прегрупиране в зависимост от конкретното събитие. В контекста на принос за икономическото и социално възстановяване от кризата, причинена от пандемията COVID-19, създаването на единна радиокомуникационна система ще помогне за подобряване на стабилността и устойчивостта на отговорните структури и ще спомогне за подобряване на тяхната готовност за кризисни ситуации.

ТЕТРА системата на МВР ще се използва, като единна радиокомуникационна система за осигуряване на комуникационна среда за управление, взаимодействие и координация в МВР както и другите държавни структури, имащи ангажименти по предотвратяване на кризи, аварии, бедствия и въпроси, свързани с националната сигурност.

Общ бюджет на проекта в евро:

Финансов ресурс за сметка на МВУ – 63 655 861,71 евро без ДДС

Финансов ресурс за сметка на национален бюджет –12 731 172,34 евро ДДС

Общ бюджет на проекта в лева:

Финансов ресурс за сметка на МВУ – 124 500 044 лева без ДДС

Финансов ресурс за сметка на национален бюджет –24 900 008,80 лева ДДС. Според плана реализирането на проекта ще бъде по реда на Закона за обществените поръчки. Предвиждат се 2 (две) обществени поръчки. Всичко е чудесно. Но само на хартия. МВР пуска обществените поръчки за системата ТЕТРА със срок края на 2022 г., които ако не бъдат приключени, това може да попречи България да загуби цялото първоначално плащане от над 2 милиарда лева по Механизма за възстановяване и устойчивост според договорката с ЕК.

Много изненадващо няколко дни след откриването им процедурите по ЗОП са прекратени и поръчките изчезват. Действията на МВР предизвикват страшен скандал с Кирил Петков и Асен Василев, твърдят запознати. Тук трябва да се зададе въпроса заради спрените процедури по ЗОП имало ли е спешна среща в Министерството на финансите в средата на юли. на която са присъствали Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков, министъра на елекронното управление Божидар Божанов, както и вездесъщия небезизвестен Васил Величков, съветник на граждански договор на вицепремиерката Калина Константинова, човек, който се бърка за какво ли не и къде ли не, без официално да е част от политическия й кабинет, може би защото за такава длъжност се изисква висше образование, а самият той преди десетина години сам е признавал, че няма такова.

Снимка: архив

Говори се, че на срещата в МФ е избухнал бурен скандал, финансовият министър Василев-Кокорчо е крещял и заплашвал, искал е да падат глави, да му се обясни кой си е позволил да спре поръчките, което ще ни коства загубата на милиарди левове от плана. Кокорчо си позволява да иска уволнението на всички виновни по веригата за спирането на поръчките в МВР. Въпреки атаките „почтеният“ вътрешен министър мълчи и не дава никакви обяснения на разгневените Петков и Василев. И тук следва се зададе друг въпрос, а именно кой е предложил реализирането на този проект да се осъществи от държавното дружество Информационно обслужване, което реално е заобикаляне на ЗОП чрез използване на страшно корупционните и вредни ин хаус процедури според най-почтените Кирчо, Кокорчо и Дамаджанков. Следващият много важен въпрос е кой може да реализира проекта за изграждане на тази система ТЕТРА, като тук интересната подробност е, че според запознати само една фирма може да доизгради пуснатата през 2002 година система ТЕТРА и това е българското представителство на гиганта „Еърбъс, които са закупили шведската „Ериксен“, която първоначално е работила по изграждането на тази система в България. Всъщност за да не загубим милиардите от ЕС по ПВУ най-почтените по идея на Божидар Божанов предлагат хем инхаус, хем директно договаряне. Някои източници твръдят, че точно той предлага поръчките за ТЕТРА системата да не бъдат осъществени от МВР, а да бъдат извършени от държавната фирма „Информационно обслужване“. Още по-интересно е какво мисли Европейската комисия по тези въпроси и съгласувано ли са тези действия с нея.

Защото с решение на Министерски съвет от 27 юли, дни преди кабинетът „Петков“ да падне окончателно, правителството определя „Информационно обслужване“ за системен интегратор по проекта за системата ТЕТРА според предвидените механизми в Плана за възстановяване. Министерски съвет нарежда на вътрешния министър всички дейности по цифровизация и модернизация на системата ТЕТРА да възложи на „Информационно обслужване“ АД. А държавната фирма да пуска при необходимост обществени поръчки, за което МВР няма да им дължи пари.

Тук е мястото служебният вътрешен министър да се позаинтересува от тези действия на предшественика му, обявен за най-почтения от братята, да назначи проверка и да съобщи на обществеността какви са причините да се появи риск за България да загуби над 2 млрд. лева от първото плащане по ПВУ и каква е ролята на Бойко Рашков?

Вчера ресорният вицепремиер Атанас Пеканов изрази опасения, че заради тази „врътка“ в МВР можем да загубим доста пари от ЕК. Но не спомена името на Бойко Рашков като виновник за това. Защо? Не е ли крайно време Дамаджаната вместо да дрънка политически глупости по телевизиите, да излезе и да обясни как ощети България с милиони?