Фон дер Лайен иска от България да спази обещанията към РС Македония и Албания

0
279
Урсула фон дер Лайен Снимка: NOVA

Трябва да има обща позиция на ЕС по въпроса за плащането на руския газ, казва председателката на ЕК

Темата за защитата на малцинствата е основна ценност на Европейския съюз, заяви на пресконференция в Министерския съвет председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещение у нас. Сред темите, които коментира тя, беше и европейската интеграция на Северна Македония и Албания.

„През 2020 г. Европейският съвет взе едно много важно решение да излезе и да каже, че сега е време и обещаваме да започнем преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания. Европейският съвет взе окончателно решение и затова е важно да го изпълним заедно“, каза Урсула фон дер Лайен. „Трябва да спазим обещанията към нашите партньори и приятели“, допълни председателят на ЕК. „Разчитам на България умело да води процеса. Знам, че можете да го направите“, каза Фон дер Лайен.

Искам да благодаря на вас и на българското общество за изключителната щедрост към украинците, които бягат от войната, каза още тя. „Вие посрещнахте над 130 хиляди бежанци от Украйна. Много е важно да мобилизираме всички усилия да помогнем на бежанците. Сега европейските фондове са по-гъвкави, за да покрием разходите на държавите за бежанците. Тази събота ще има събитие на ЕК заедно с премиера на Канада Джъстин Трюдо за подкрепа на Украйна“, съобщи Урсула фон дер Лайен.

Важно е как са сключени договорите за доставка на руски газ и петрол, а те са много ясни – в тях пише, че трябва да се плаща в евро или долари, каза още председателят на ЕК. „В момента много внимателно разглеждаме договорите и там пише, че се плаща в евро, а не в рубли. Това е процесът, който ще следваме, трябва да има обща позиция на ЕС по този въпрос, но дотогава всички договори се изпълняват в долари и евро“, каза председателят на ЕК.