Кой „подари“ къща на полицая Папалезов ?

0
2546
Къщата на Папалезов край София. СНИМКИ: БИ ТИ ВИ

Тандемът Бойко Рашков-Пламен Узунов осветли връзката си с Прокопиев и Божков

Началникът на сектор „Културно-исторически ценности“ в Националната полиция Ангел Папалезов се оказа изключително ценен кадър за част от официозните медии на режима на Румен Радев, пише Агенция „ПИК“.

Дни след като се разбра, че прокуратурата го разследва за връзки със сочения за най-голям иманяр в България Васил Божков, изданията „Капитал“ и „Дневник“ на Иво Прокопиев се втурнаха да бранят полицейския служител сякаш е на щат в някоя от грантозависимите от „Америка за България“ джендърски НПО-та.

С какво е толкова ценен Папалезов за Прокопиев? ПИК първи разкри, че Папалезов, за когото всички в полицията са били наясно, че поддържа контакти с приближени до Божков, е бил включен в шпиц-команда на тандема Бойко Рашков-Пламен Узунов по прочистване на неудобни ръководни кадри във вътрешното министерство.

Съобщихме за това 6 дни преди акцията срещу него, но въпреки това той бе включен в групата, допълват от медията.

Ден преди обиска на кабинета му, Рашков го отстрани неочаквано от групата, което показва, че е бил наясно с проблемите около него, както и че не са верни твърденията му, че прокуратурата има роля в отстраняването на Папалезов.

Рашков сам е взел решение да се отърве от проблемния кадър по-рано и да опита да земете следите. Това се случва, когато на „Дондуков“ 2 научават, че САЩ ще обявят санкциите по „Магнитски“.

Рашков и Узунов спешно изваждат Папалезов от т.нар. „комисия по проверка на ГДБОП“. Изглежда, че Рашков и Узунов панически са търсили как да прекъснат всякакви съмнения, че през Папалезов ще бъдат свързани с Божков.

Особено след като тази зависимост разцъфтя през началника на кабинета на Бойко Рашков. Учредителката на партията на Васил Божков – Елена Фичерова изхвърча от МВР буквално секунди преди финансовото министерство на Щатите да обяви Божков за санкциониран по Закона „Магнитски“.

Въпреки това в „Капитал“ се появи обширно интервю с Папалезов, а в „Дневник“ в съботния ден пък бе направен опит да се дискредитира прокурорската акция, която не била открила ценни монети в кабинета на полицая, а някакви си сувенири.

Тази медийна подкрепа за Папалезов следва да има своето логично обяснение. От една страна, Прокопиевите издания опитват да атакуват прокуратурата. От друга страна, интервюто с Папалезов бе взето от близък до Бойко Рашков журналист от „Капитал“, което пък говори за това, че вътрешният министър се чувства задължен към полицейския служител или към негов таен покровител.

Не стана ясно и защо въпросните медии са толкова притеснени за Папалезов, след като той дори не бе задържан, а само бе направен обиск на кабинета му. В крайна сметка Папалезов ще трябва да доказва – дали е участвал в престъпна група за трафик на антики и пране на пари, ако се съди по информацията, която от прокуратурата изнесоха.

Като част от монетите, открити в кабинета на Папалезов, са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро. Офицерът от Националната полиция трябва да се готви да доказва и произход на средства.

В репортажа на БТВ, отразяващ акцията срещу Папалезов, вероятно на мнозина зрителите им направи впечатление чудната къща, в която 44-годишният полицай живее. Оказва се, че къщата в местността Войнеговци в северните покрайнини на столицата е завършена преди две-три години.

По груби изчисления само оградата на парцела е струвала поне три-четири месечни полицейски заплати.

Както добре знаем, за съжаление, българските полицаи не са добре платени. Защо тогава изключение е началникът на сектор „Културно-исторически ценности“ в ГДНП, който единствен живее царски?

Външният вид на новата спретната „къщурка“ говори, че Папалезов е разполагал със солидна сума, която да бъде инвестирана в недвижимия имот, нещо, което малцина дългогодишни служители на МВР могат да си позволят. Любопитна подробност е, че няма данни къщата да е ипотекирана, т.е. едва ли е строена с банков кредит. Тогава? Този въпрос обаче изобщо не интересува Прокопиевите официози на режима на Румен Радев. А офицер Папалезов сигурно ще обясни, че къщата му е подарък… от кого ли?