Питайте шефката на Обществения съвет към ЦИК за цената на олиото, не за изборите

0
1249
Шефката на Обществения съвет Цветелина Пенева е виден протестър. Видно от страницата на нейната организация.
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Кухи организации и „протестъри“ пълнят състава на съвета

Стефан Ташев

Когато стане дума за избори и изборни технологии в медиите веднага изплуват членовете на Обществения съвет към ЦИК, които със зъби и нокти бранят машинното гласуване и всички прищевки на Мая Манолова, ПП и ДБ като тези за разделното записване на резултатите от машинния и хартиения вот.

Кои са тези „експерти“, говорещи винаги от последна инстанция?

СЪСТАВ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ ЦИК

Цветелина Пенева – председател

„Демокрация и законност“

Надежда Гологанова – зам.-председател

Гражданска инициатива за свободни и демократични избори

Ива Лазарова – зам.-председател

Институт за развитие на публичната среда

Даниел Стоянов

Асоциация за реинтеграция на осъдени лица

Дончо Пачиков

Българско сдружение за честни избори и граждански права – Национална асоциация

Велко Милоев

Българско сдружение за честни избори и граждански права – Плевен

Стефан Манов

Българско сдружение за честни избори и граждански права – Пловдив

Стоил Цицелков

Европейска асоциация за защита на човешките права – България

Контантина Кипрова

Зона за трансатлантически просперитет – наблюдателна мисия България“

Михаела Доцова

Институт за модерна политика и Асоциация на младите юристи

Стоянка Балова

Институт за социална интеграция

Денислав Генчев

Сдружение „България на гражданите“

Сдружение „Нова алтернатива“

Росен Андонов

Сдружение „Памет“

Тодор Гунчев

Федерация на независимите студентски дружества

Олчай Шабан

Фондация „Младежка толерантност“

Това е съставът в момента на Обществения съвет, срещу чието закриване през декември, чрез промените в Изборния кодекс, предизвика истерия в ДБ, ПП и разни „протестъри“. Оказа се, че има защо. Почти целият състав е „протестърски“.

Но каква е експертизата на тези хора, които са гражданският контрол на ЦИК?

Най-разпознаваемото лице е на шефката на съвета Цветелина Пенева, която дефилира по всички медии. Тя е председател на НПО-то „Демокрация и законност“.

Проверка в регистрите показва, че то е регистрирано през 2020 година в разгара на т.нар. народни въстания. Интернет страницата на „Демокрация и законност“ е пълна само със снимки от тогавашните протести, включително и на председателката.

Няма дума за избори, изборен процес, технологии и контрол на вота. Няма данни за членовете на сдружението, ръководство. Има само имейл за връзка.

От НПО-то на Пенева съобщават гордо, че са участвали в протестите през 2020 година и ако ги подкрепяте можете да направите дарения. Толкова.

Пенева е протестър

Справка в Търговския регистър показва, че Цветелина Пенева е в Съвета на директорите на четири компании свързани с производството на популярна марка олио.

През 90-те години на миналия век тази марка бе една от перлите в короната на групировката „Мултигруп“ на Илия Павлов.

Къде е олиото, къде са изборите? Шефката на компанията може дава интервюта за космическите цени на олиото, но за изборен процес едва ли е компетентна.

Как се става член на обществения съвет към ЦИК?

Как се става член на Обществения съвет към ЦИК? Много просто. Регистрираш НПО, което уж ще следи изборите и те вписват там.

Членовете на съвета избират председател.

Бърз поглед към сегашния Обществен съвет показва, че в него липсват изборни експерти, а са вкарани хора на „кухи организации“ или на политически партии.

Такъв е случаят с един от зам.-председателите на съвета Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. Това е институтът на Антоанета Цонева, която тя ръководеше преди да влезе в ръководството на „Да, България“ на Христо Иванов.

Антоанета Цонева

Само за периода от май 2020 г. до май 2022 година института на Цонева е получил от „Америка за България“ 530 хиляди и 500 лв. Според публикации в медиите.

Грантовете не са само за тези две години, а много повече назад във времето.

Основната дейност на организацията се състои в мониторинг на изборния процес и лобистки натиск за прокарване на определени нормативни уредби, свързани с изборното законодателство /машинно гласуване, електронно дистанционно гласуване и др./.

Като член на ръководството на „Да, България“, Антоанета Цонева има водеща роля в изграждането на доброволческа мрежа от наблюдатели на партията, която следи провеждането на изборния процес – платформата „Ти броиш“. След Цонева начело на института застава Ива Лазарова, която в момента е и зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

Друг зам.-шеф на съвета е Надежда Гологанова от Гражданската инициатива за свободни и демократични избори-прословутото ГИСДИ. Известно като подопечна на БСП организация в зората на демокрацията. Ръководена от Илия Божинов, член на Висшия съвет на БСП дълги години, оттеглил се от столетницата през 2009 г. Починал година по-късно.

Илия Божинов

Проверка на страницата на ГИСДИ показва, че последната активност, новини и други материали, е от 2018 година. А последните данни от паралелни преброявания на ГИСДИ на избори са от 2014 и от местните избори през 2015 година.

Странно, нали?

Още по-странно е присъствието в съвета на представител на Федерацията на независимите студентски дружества-ФНСД. Организацията възникна през 1990 г под ръководството на Емил Кошулков и бе член на СДС.

ФНСД е пререгистрирана през 2018 година, няма ръководство и членове, няма служители. Любопитен е адресът по регистрация-“Леге“№10 в София, където се помещава Градският съвет на БСП.

Интересно какво правят в обществения съвет Сдружение „България на гражданите“, което реално е партията на Меглена Кунева и сдружение „Нова алтернатива“, партията на бившия военен министър Николай Цонев, арестуван като „абсолютен престъпник“, съден, оправдан и осъдил България в Страсбург.

Доверено лице на президента Радев, назначен от служебното му правителство в ръководството на държавния ВиК холдинг. Близък с Мая Манолова.

Европейската асоциация за защита на човешките права от която в съвета членува Стоил Цицелков е регистрирана през 2011 година. Няма интернет страница, а само във фейсбук,където са качени само статии от „Дневник“ и изявления на Цицелков в различни телевизии.

Единственото лице за контакт на организация е…самият Цицелков, председателствал доскоро Обществения съвет към ЦИК. След последните избори на 2 октомври Цицелков бе засечен да оплюва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в дискусия във фейсбук.

Изпълненията на „независимия“ Цицелков във фейсбук.

Същата куха история има и с друг член на съвета. Даниел Стоянов от Асоциацията за интеграция на осъдени лица!??. Какво прави тази асоциация в ЦИК не е много ясно. Проверка в регистрите показва, че асоциацията има само едно лице за контакт- въпросният Стоянов, а посочената интернет страница не съществува.

Една организация-двама представители!???

Много е интересна историята с други двама членове на Обществения съвет към ЦИК. Росен Андонов от Сдружение „Памет“ и Дончо Пачиков от Българско сдружение за честни избори и граждански права – Национална асоциация.

Според регистрите първото НПО е регистрирано в Плевен. Други данни няма. Второто НПО също е регистрирано в Плевен, но Пачиков фигурира в регистрите само в страницата на ОС към ЦИК.

В ютюб има видеоканал на Пачиков, със 107 последователи, в който е качен клип как „Сдружение Памет“ подкрепя протест на партия „Възраждане“ срещу ковид-мерките през декември 2021 година. Каква е връзката между Пачиков и „Памет“ остава да гадаем.

В същата мъгла е обвито и другото НПО, което има цели двама представители Вълко Милоев от Българско сдружение за честни избори и граждански права-Плевен и Стефан Манов от Българско сдружение за честни избори и граждански права-Пловдив. Според регистрите на НПО-та това сдружение се оглавява от Антон Хиджов от Плевен, ръководител и на НПО-то Българско сдружение за честни избори и граждански права – Национална асоциация на Пачиков. Случайно или не?

Във фейсбук страницата на Българското сдружение за честни избори и граждански права, БСЧИГП основано навремето от Кеворк Кеворкян, се цитират интервюта на Хиджов, който би трябвало да ръководи друга организация.

Най-вероятно става дума за свързани лица и схеми на кухи НПО-та, с които да бъде напълнен Общественият съвет с приближени на протестъри лица, които да манипулират обществото, че са експерти по изборен процес. И да дават становища.

Изследването на Живко Георгиев, поръчано от Института на Решетников, стои още на сайта на БРОД за България.
БСП
Автор му е Живко Георгиев, който е в съвета на президента Радев.

Сред членовете на обществения съвет има представител на Института за социална интеграция-ИСИ. Институтът е създаден и ръководен от Живко Георгиев, автор на прословутото социологическо изследване през лятото на 2016 година на Руския институт за стратегически изследвания на прословутия ген. Решетников, по което бе избран „руския кандидат“ за президент Румен Радев. След избирането на Радев социолога Живко Георгиев влезе в Съвета за стратегическо развитие на президента.

Мисля, че на всички е ясно с какви „експерти“ е напълнен съвета към ЦИК и каква е тяхната тежест.

ГЕРБ/СДС