Украински експерти проверяват каква военна техника може да се ремонтира у нас

0
50
Министерството на отбраната

Каските и бронежилетките вече били изпратени в Украйна

В България е екип експерти от Украйна, които в момента са в заводите – искат да видят какво е състоянието, какво може да се прави. Това каза заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов пред журналисти на въпрос за военнотехническата помощ за Украйна, предаде БТА.

Делегацията е от официални представители на украинското правителство, както и представители на тяхната отбранителна индустрия, каза Божилов.

Вчера той и заместник-министър Станимир Георгиев са провели разговори с тях в Министерството на отбраната (МО).

„Решението на Народното събрание за нас е ясно, оказва се военнотехническа помощ чрез ремонт на военна техника, за което МО има готовност. Нашите военноремонтни заводи „Терем“ са в състояние да ремонтират голям спектър от военна техника“, посочи Йордан Божилов.

Той добави, че военноремонтните ни заводи навремето бяха най-голямата военноремонтна база за техника по съветски образци, която трябваше да обслужва не само България, но и целия Варшавски договор. Божилов обясни, че тези заводи са специализирани за ремонт на военна техника – от оръжие с малък до оръжие с голям калибър, военна бронирана техника – танкове, бронетранспортьори.

„Капацитет има, основният въпрос е какво точно ще пожелаят украинските власти да бъде ремонтирано и каква степен на ремонт“, каза Йордан Божилов.

Заместник-министър Божилов каза още, че каските и бронежилетките за Украйна вече са изпратени.

„Каските и жилетките са изпратени – вчера заминаха по направление, откъдето ще бъдат транспортирани директно към Украйна“, обясни той.

Заместник-министърът участва в заседанието на парламентарната комисия по външна политика, на което се представя информация от министерствата на външните работи, на отбраната и на вътрешните работи, и на службите за сигурност за актуалната обстановка в Украйна.

В дневния ред е също представяне на новия ни посланик в САЩ Георги Панайотов.