Само в Breaking.bg: Къде се скри главният секретар на МВР и къде беше по време на погромите?

0
1405
Главсека Живко Коцев

Живков Коцев бил уморен от командировка в Гърция, решил да си почива у дома

Стефан Ташев

Къде се скри главният секретар на МВР Живко Коцев, протеже на депутата от ДСБ Атанас Атанасов? Защо премиерът Николай Денков уволни скоростно зам.-вътрешният министър Стоян Темелакиев, който отговаря за оперативната работа, но не поиска оставката на най-висшата професионална длъжност в МВР?

Тези въпроси се набиха на очи след пресконференцията на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Около Стоянов стояха началниците на СДВР и Жандармерията, но липсваше главният секретар на МВР Живко Коцев.

Министърът обясни, че Коцев бил в командировка в Турция.

Но не каза къде е бил главният секретар на МВР по време на погромите и сблъсъците край националния стадион „Васил Левски“.

От свои източници Breaking.bg възстанови цялата хронология на охраната на протестите срещу БФС на фенове на различни футболни клубове, прераснали в кървави побоища, палежи и вандалски прояви снощи в центъра на София.

По Закона за МВР най-висшата професионална длъжност в министерството е тази на главният секретар, за разлика от зам.-министрите и министъра, които са политически кабинет.

Всички мащабни операции, искания за използване на СРС и тн., се извършват само с подписа на главния секретар на МВР.

Няма как такъв мащабен протест, подготвян от месеци и неговата охрана и опазване на обществения ред да е станал през главата на главният секретар на МВР. Не е работа на зам.-министър Темелакиев да организира охраната на протести, работа е на главсека.

Единственият началник от по-висок ранг, който телевизионните камери показаха снощи по време на погромите, бе на зам.-директора по оперативната част на СДВР Стефан Иванов, бивш началник на специализираните полицейски сили-СПС, който бе на място и ръководеше работата на униформените.

Протестът прерасна в насилие.
Запаленият полицейски бус в центъра на София при погромите.
Сблъсъци между полицията и фенове. СНИМКА: МВР

Къде беше главният секретар на МВР снощи? Източници на Breaking.bg разкриха, че по план Коцев е трябвало да бъде в щаба по охраната на протеста, а именно в сградата на СДВР в залата за видеонаблюдение, откъдето да ръководи действията на полицията и специалните части за борба с безредиците.

Или в краен случай в оперативната-дежурна част в МВР. Коцев обаче не е бил на нито едно от двете места, а…у дома си.

При ескалацията на протеста и началото на сблъсъците между феновете и полицията Коцев е получил обаждане от зам.-вътрешният министър Темелакиев с твърденията, че край стадион „Васил Левски“ става страшно. Коцев обаче обяснил, че се е прибрал от командировка в Гърция и ще си остане вкъщи, защото е много уморен.

Така се измъкнал от отговорност, а командването на полицейските сили останало в ръцете на директора на СДВР Любомир Николов, който ги ръководел, вместо главният секретар Коцев, от залата за видеонаблюдение в дирекцията.

Проблемът и на Николов и на Коцев е, че те нямат понятие как се охраняват масови мероприятия.

Преди да стане директор на столичната полиция Николов е работил основно по икономически престъпления в ГДБОП, за да се издигне до зам.-шеф, а Коцев е от сектор „Криминална полиция“, бивш директор на областните дирекции на МВР във Велико Търново и София-област.

Коцев бе наказан по случая с ювелирната операция на СОБТ в Лясковец, при която социопатът Петко Петков разпердушини отряда на баретите, уби командоса Емил Шарков и рани тежко петима негови колеги. Той получи наказание забрана за кариерно издигане като бивш директор на ОДМВР-Велико Търново.

Защо обаче Денков не иска неговата оставка, а уволнява зам.-министъра Темелакиев? Защото Живко Коцев е назначение на шефа на ДСБ Атанас Атанасов. Братът на Коцев е член на ръководството на ДСБ-София.

Уволнението на зам.-вътрешният министър цели да скрие неадекватното ръководство на МВР и действията на полицията при погромите снощи. Въпреки, че за протеста се знаеше от дълго време и бяха струпани 1600 униформени, те се оказаха безпомощни пред вандалщините на около 1000 фена. На всичкото отгоре части от специализираните полицейски сили допуснаха да бъдат обградени от феновете.

Това се случва за втори път в най-новата ни история. Първият е в т.нар. нощ на белия автобус, когато над 800 протестиращи срещу кабинета „Орешарски“ приклещиха край парламента депутати от управляващото мнозинство и около 600 униформени служители, които ги охраняваха.

Сега, при числено превъзходство на полицията пред стадион „Васил Левски“, се получи същото. Като цялата отговорност падна на директора на СДВР Николов и заместника му Стефан Иванов, докато големите началници в МВР се изпокриха.

Вина за погромите носи и столичният кмет Терзиев, който можеше да забрани протеста, но предпочете да се прави на популист.

Фенклубовете на „Левски“, ЦСКА-София, Ботев-Пловдив и други отбори, които участваха в протеста снощи, категорично опровергаха твърденията на полицията, че погромите са започнали след сбивания между различните агитки. Всички те твърдят, че такива изобщо не е имало и феновете са протестирали мирно.