Само в Breaking.bg: „Почтеният“ Кирил Петков се крие, не иска да си плати 2000 лева глоба от ЦИК

0
2800
Кирил Петков агитира в изборния ден на 14 ноември 2021 година.

Комисията го дава на НАП като неизряден длъжник

Стефан Ташев

„Почтеният“ брат Кирил Петков се крие от държавните органи и не иска да си плати 2000 лева глоба, наложена му Централната избирателна комисия-ЦИК заради агитация в изборния ден и нарушаване на Изборния кодекс на вота на 14 ноември 2021 година, научи Breaking.bg. Тогава той бе за президент и за Народно събрание.

Какво се случи тогава?

След като гласува в избирателната си секция в София в неделя сутринта Петков заяви пред журналисти: „Гласувах, за да продължим промяната. Гласувах, защото вярвам, че България може повече. Гласувах за моя президент Румен Радев и цифрите за деня за мен са 6 и 25“.

На въпрос на журналист дали това не е агитация, която е забранена в изборния ден, Петков отговори: „Аз споделих какво съм направил както в един екзитпол. Споделих за кого съм гласувал като гражданин, не като политик и не агитирам никой. Не казах: Гласувайте!“. Последва жалба от страна на коалиция ГЕРБ-СДС до ЦИК за нарушаване на Изборния кодекс. След което комисията реши да глоби Кирил Петков, защото е установила неправомерна агитация от негова страна, тъй като след като упражни правото си на глас в неделя сутринта, той обяви номерата на кандидата за президент и политическата партия, за която е гласувал.

„Прието е решение, въз основа на което председателят на ЦИК ще издаде акт, след което се издава наказателно постановление, където се определя размера на съответната глоба“, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

„Призовавам всички водещи политици да се въздържат да споделят вота си, тъй като това е нарушение“, добави другият зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

След скандала с агитацията и нарушението на Изборния кодекс „почтеният“ брат Кирил Петков обяви пред медиите, че е готова веднага да си плати глобата, наложена му от ЦИК.

Да, ама не. След дълги перипетии представител на ЦИК е успял през август тази година да връчи административният акт в дома на Петков. Приела го е обаче съпругата му-Линда Петкова. Актът е за 2000 лева. До момента обаче босът на „Продължаваме промяната“, който твърди колко честен и почтен борец срещу корупцията и недъзите в България е, не си е направил труда да плати глобата. Напротив, той се крие от държавните органи.

Затова ЦИК ще го даде на Националната агенция за приходите-НАП, като неизправен длъжник.