Ще има ли война в България за наследството на Къро?

0
1680
Снимка: Интерпол

Има за „разпределяне“ огромен ресурс, чакат се още поръчкови убийства. Съмнения, че разстреляният в ЮАР е разпределял пари за политически партии в България, изпратени от Дубай

Стефан Ташев

Ще има ли война в България за разпределение на наследството на Къро? Този въпрос си задават криминалисти и опитни експерти в системата за сигурност.

Кървавият разстрел на Красимир Каменов-Къро в ЮАР, убит заедно с охранителя си, детегледачката на децата му и втората му съпруга, вече получи тревожен отзвук и в България.

Специалисти вещаят, че изстрелите в охраняваното имение на Къро в далечна Африка скоро ще се повторят и у нас, защото наистина има да се разпределя огромен финансов ресурс, с който оперираше убитият и неговото обкръжение.

Реално, но неофициално, Каменов контролираше лъвският пай от бившата империя на ВИС-2 на братя Илиеви. Първоначално с ортака си от славните години по улиците в „Люлин“ Христофорос Аманатидис-Таки, после сам и с негово обкръжение, което обаче го предаде.

Такъв чудовищен за България ресурс трудно може да бъде поет от един човек.

Фактите, известни досега, за разстрела на висаджията в Африка

Убийците са планирали всеки детайл по изпълнение на мократа поръчка, семейството на Каменов е било следено, изучени са навиците им и имението в луксозния район на Кейптаун е била наблюдавана дълго.

Килърите изчакват охранителят на Къро да закара децата му на училище и когато се прибира с автомобила си, е издебнат, колата му е ударена с мощен джип отзад и така екзекуторите нахлуват в имението. Твърди се, че били с полицейски униформи или с якета на американската служба за борба с наркотрафика DEA. Нападателите изненадват хората в имението. Гардът, съпругата на Къро и бавачката на децата са оковани с белезници, а основната цел-Каменов е вързан със „свински опашки“. Защо жертвите не са убити веднага, а се е наложило да им слагат белезници?

Красимир Каменов-Къро.

Хипотезите са поне две. Първата е, че екзекуторите са вързали убитите докато изчакат нареждане по телефона какво да правят с тях. Втората, че Каменов е вързан със „свински опашки“-метод използван от някои специални части, докато от него не се изкопчи някаква информация. След което жертвите са ликвидирани безмилостно с куршуми в главите.

Гергана Кочанова

ЮАР или по-точно Република Южна Африка-РЮА не е най-правовата държава в света, меко казано. Основният мръсен бизнес е свързан с диаманти, злато, оръжие и наркотрафик.

Каменов живее там от поне 15 години, рядко се появява в България, където доверени лица му въртят бизнеса. Защо Къро, а преди него и ортака му Таки се установиха точно там?

Първоначалните данни на полицията в ЮАР, които са предадени и на нашите служби, са, че става дума за мафиотско отмъщение от местни хора. И разчистване на сметки между български и сръбски мафиоти, свързани с наркотрафик.

Търси се връзка между разстрел на Къро и убийството на семейство българи, заподозрени в наркотрафик преди 5 години пак в ЮАР.

Снимка и видео: Ютуб/DustBugs Travel

Веднага след информацията за касапницата в Кейптаун в МВР е проведено съвещание при вътрешния министър Демерджиев, научи Breaking.bg с шефовете на служби. В министерството се опасяват от вендети и кървата мафиотска война у нас.

Със заповед на главния секретар на територията на цялата страна протича операция, насочена към представители на криминалния свят, способни да извършат тежки престъпления. Целта е да се установят връзките и причините, довели до това престъпление, да се открият извършителите и т.нар. поръчители, заяви вътрешният министър пред журналисти.

Според запознати се проверяват евентуални връзки с убийството в ЮАР на Таки и бивш служител на Къро, с които покойният беше в открита война в последните години, за което Breaking.bg писа (Виж по-доу).

Какво контролираше Каменов в България?

Веднага след разстрела в ЮАР криминалистът Ботьо Ботев коментира, че Къро и Таки са учениците на боса от ВИС-2 Мето Илиянски, които са израснали до високите постове в групировката. Официално Каменов има в България участие като собственик в две фирми „Ауто Мобайл“-АД и „Слатина Къра“ АД. Първата е свързана със скритата и полукриминална приватизация на големите общински паркинги в София, които почти без никакви инвестиции носят огромна печалба.

Заради тази приватизация с живота си плати Георги Василев, бивш общински съветник и шеф на всеоще общинската фирма „Паркинги и гаражи“, който бе разстрелян публично през февруари 2005 година. Месец по-късно тогавашната съпруга на Къро Светлана Каменова влезе в управата на „Ауто Мобайл“, която приватизира паркингите. Каменов бе разследван за убийството на Василев и смъртта на още един шеф на „Паркинги и гаражи“ Марчело Доковски, загинал докато опитва да спаси детето си в запаления умишлено апартамент на семейството.

Георги Василев
Марчело Доковски

Публична тайна е, че бившите складове на „Булгарплод“, сега борса „Слатина“ бяха приватизирани от Каменов, който заедно с бившата си жена е собственик.

Това е официалният бизнес. По-голямата част от неофициалният е с хотели и заведения по морето, в Банско и Пампорово. Публична тайна е, че скъпарският плаж „Какао бийч“ и почти целият курорт „Слънчев бряг“ от години се контролира от висаджиите Къро и Таки, като техен наместник там е Радо Слънцето.

Според запознати Красимир Каменов с подставени лица е собственик на една от големите български банки. Неговата групировка държеше канали за наркотрафик и контрабанда.

Имаше и фабрики за нелегални цигари, шеф на една от които бе бившият полицай Любомир Иванов-Любо Полицая.

Любомир Иванов Снимка: 24 часа

Неговият публичен разстрел през март 2022 година стана поводът за разследването срещу Къро и повдигането на обвинения срещу него като поръчител. Двамата задържани за разстрела се оказаха хора на Каменов, а по-нататъшното разследване разкри флашки със записи и чатове, в които той обяснява, че „ПП и ДБ са мои хора, малко малоумни, но вършат работа!

Списъкът с магистрати и полицаи, които трябва да бъдат отстранени.

Сред скандалните записи, разпространени от прокуратурата и МВР в началото на март месец , може да се чуе за Кокорчо и някакви негови порно снимки, които се продавали срещу 50 000 лева, за близкия човек, вероятно посредник, на Кирил Петков-Калин Едрев, за събраните пари за „главата“ на шефа на отдел „Убийства“ в Националната полиция Михаил Наумов и за неограничения ресурс от Цецо от Белград за свалянето на главния прокурор Иван Гешев.

Разкритията на прокуратурата и МВР накараха най-верните хора на Каменов да го предадат и да станат защитени свидетели срещу него.

Осветяването на Къро, пускането му за издирване с червена бюлетина на Интерпол и повдигнатите му обвинения го изкараха „на светло“. А това пречи на „бизнеса“. Никой няма да се съгласи да „работи“ с такъв „светещ“ човек, твърдят експерти. И припомнят, че половин година след „осветяването„ на друг известен бос от ВИС-2 Константин Димитров-Самоковеца той бе застрелян брутално в центъра на Амстердам през декември 2003 година.

Това също е една от версиите за разстрела на Каменов, който бе споменаван в някакви сводки на МВР и службите, но без да има никакви проблеми с правосъдието досега.

Извадените от прокуратурата и МВР записи за връзки на ПП-ДБ с Къро бяха подминати с гордо мълчание от коалицията на добрите сили. Те не са казали дума по темата и до днес.

Кирил Петков на Капитан Андреево си прави пиар.
ГКПП Капитан Андреево Снимка: МВР

Но….да припомним, че благодарение на правителството на Кирил Петков и на не го самият в битката за Капитан Андреево, спечелена с помощта на държавата от Къро.

Според различни публикации в медиите през годините той държи т.нар. златен гьол на пункта чрез подставени лица, а заедно с авера си Христофорос Аманатидис-Таки и прословутата частна лаборатория за на пункта.

През пролетта на м.г. Кирил Петков изведнъж се хвърли да „бори корупцията“ на Капитан Андреево. После използваше пункта и за политическа реклама за изборите.

Обаче крушката си има опашка, твърдят запознати.

Рязката активност на Петков към Капитан Андреево не е свързана с борбата с корупцията, а с нещо друго. Месеци преди това дългогодишните съдружници Къро и Таки влизат в конфликт, който се разгаря и започват взаимни удари между тях. Къро надделява с държавна помощ от МВР и премиера Петков и разкарват частната лаборатория на конкуренцията. Срещу какво е оказана тази помощ, можем само да гадаем. Запознати твърдят, че става дума за двуцифрена сума в милиони левове, хвърлена в предизборната кампания на „добрите“. Източници на медията твърдят, че се проверява информация за преводи на пари през Къро към политически партии преди изборите, като средствата са били осигурени от Дубай и укриващият се там Васил Божков-Черепа.

Къро обаче няма само един враг на границата и в битката за контрола на Капитан Андреево и района на Свиленград.

Той е в тежък конфликт и с бивш негов служител, превърнал се във важен фактор в района. Има и личен момент свързан с дама. Двамата си разменят тежки удари, в необявена война за контрол над казината в Свиленград. Войната прераства в престрелки с автомати, а бившият служител на Къро оцелява в два атентата, единият в Хасково, другият в Истанбул.

На 14 декември 2022 година в 2 през нощта неизвестни стрелят с автомати по сграда на казино в Свиленград. Надупчени са прозорците, полицията намира 10 гилзи. Това засега е последната част от битката за граничния район. В опита да овладее територия Къро разчитал на „неговите“ хора, включително и на полицията, казват запознати.

Казината в Свиленград и Сандански, както и „златният гьол“ са също перли от короната от на империята на Каменов.

Имало ли е в МВР чадър над Къро по времето на Рашков?

Запознати твърдят, че да, имало е, но той е бил свързан с ръководството на „промяната“ и битката за територии край границата, където апетити има и Асен Василев, като водач на листата в Хасково.

Факт е, че след падане на правителството на Петков и напускането на министерството от Рашков МВР рязко сменя курса и започва масивна операция срещу Красимир Каменов-Къро.

Рашков изплува в аферата

През ноември 2022 година акция на полицията удари столичната зеленчукова борса в кв.“Слатина“ и фирмата „Ауто мобайл“ АД. След акцията му бе повдигнато обвинение за контрабанда, неплащане на данъци и измами с ДДС.

В момента в МВР тече проверка дали наистина е имало чадър над хора на Къро от полицията. Според източници на Breaking.bg в е имало „чадър“ и то не случайно, а именно по нареждане на самия Бойко Рашков. Всички сигнали за евентуална съпричастност на полицаи към престъпната група на бившия висаджия, са били „покривани“ в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, по нареждане „от горе“.

Те са били докладвани на вътрешния министър от директора Георги Георгиев, но са покривани. Нещо повече, всички полицаи, които са разследвали бандата са уволнени от Рашков. Такъв е случаят с полицейски директор, осигурил разрешение за оръжие на основен свидетел срещу бандата на Къро, който е уволнен от МВР, но съдът го е върнал на работа наскоро. Искането за това е било направено от Главна дирекция „Национална полиция“. Именно заради него е отстранен и шефът на отдел „Убийства“ в Националната полиция Михаил Наумов, изпратен от Рашков в ОДМВР-Смолян.

Кой е основният претендент за стола на Къро?

Според информация на службите за наследник на бизнеса на убития Каменов се спряга името на сенчест бизнесмен, натрупал огромен капитал от внасянето на контрабандни мобилни телефони, описвани пред митниците като части за тях. Апетити обаче имат и други сподвижници на покойния.