Бойко Рашков – лекьосаното знаме на „Промяната“

0
919
Рашков на почерпка с Манолова.

Комунистическият следовател и разказвач на смешни истории може да бъде наречен всякак, само не и промяна

Стефан Ташев

Флашмоб на младежи от „Продължаваме промяната“ с картончета бяло, зелено, червено. Ах какъв патриотизъм, каква народна любов. На първия ред един побелял дядка, със закопчано до „козирката“ сако, жизнерадостно вдига картончето. Да, това е символът на „промяната“, младият, красив и умен Бойко Рашков. Бивш комунистически следовател, нереализиран главен прокурор и шеф на КПКОНПИ, а и собственик на 12 тоалетни и 22 имота.

До вчера разказвач на къси разкази, маскиран като министър на вътрешните работи. Днес знаме на „промяната“ и символ на млади, умни и красиви. Егати промяната щом Рашков и е знаме, би казал навремето един министър. Бившият МВР-шеф, станал известен с прозвището Дамаджаната, е тотал щета. Днес се опита да говори за политиката и за изборите, по опорките на пиарите на промяната. Отчайващо се получи. Пак повтарям той е разказвач на къси разкази. За човекоядци, чували с пари и масови подслушвания на които известни журналистки направо се вцепеняваха от изумление.

Всъщност Рашков е лекьосаното знаме на промяната. Оклепано от съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение и политически репресии.

И не е много приятно да се издига пред публиката, защото мирише. Лошо мирише. Но за Кирил Петков и Асен Василев Дамаджаната е панацеята на борбата с корупцията, рицарят на плаща и кинжала, острието на бръснача, върхът на копието и човекът с хладен ум, горещо сърце и чисти ръце, който като един Супермен ще прегази враговете на „промяната“. Само, че в реалният живот Рашков няма как да бъде Супермен. Няма как да бъде шеф на КПКОНПИ, защото той самият е обект на проверка от комисията, а злите езици твърдят, че не му излизат едни милиони в банкови сметки и имоти.

За година и половина няма действие на Бойко Рашков, което да не е оборено от съда. От уволненията на началници в МВР, през ареста на Борисов, до незаконните задържания на обикновени хора в страната и репресиите по време на изборите. Всички твърдения на Рашков се оказаха кьорфишеци. Всички.

Да не се връщаме по-назад и да припомняме провала на делото за убийството на Луканов, където Рашков игра ключова роля, софрите му в хотел „Рила“, ловните му епопеи с мафиоти. Списъкът е дълъг. Няма как Бойко Рашков да бъде промяната. Той е символ на комунизма, на една уж отминала епоха. Явно мъчителният преход още не е приключил след като агенти и офицери от ДС са най-великите русофоби, а комунистически следовател е знаме на промяната.

Значи вървим в обратна посока. Няма друго обяснение. Наскоро прочетох, че в Полша със закон намалили пенсиите на доносниците на комунистическите служби. При нас е обратното-те са знаме на антикомунизма, „експерти“, които по цял ден ни учат на морал по телевизиите. Тъжна картина. Като лекьосаното знаме на „промяната“.