Скандални разкрития в доклада за „Gemcorp“: Без проверки са щели да им дадат чувствителна информация за цялата енергетика

0
76
Подписването на меморандума с Джемкорп

Въпреки уверенията на Кирил Петков, собствеността на двете компании не е била проверана предварително, а след получената постфактум притеснителна справка от ДАНС

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, приключи дейсността си с доклад, в който се съдържат скандални разкрития.

Заключението е, че интересите на държавата не са били защитени, а въпреки уверенията на Кирил Петков, собствеността на двете компании не е била проверана предварително, а след получената постфактум притеснителна справка от ДАНС, месеци наред не са предприемани никакви действия“, гласи едно от заключенията. При подписването меморандума са прегазени Конституцията, куп международни документи и устройствени правилници.

Компаниите са искали достъп до огромен обем информация за цялата енергетика, от който те са се опитали да се възползват по доста груб начин.

На заседанията бяха изслушани министъра на енергетиката Росен Христов, предшественка му Александър Николов, шефа на ДАНС Пламен Тончев и министъра на отбраната Димитър Стоянов. Главните действащи лица Кирил Петков, Лена Бориславова и Асен Василев, така и не се явиха.