Васил Божков и Румен Овчаров – „кръстници“ на новия председател на ДАНС Пламен Тончев

0
3588
Пламен Тончев Снимка: БНР Видин

Докато е контраразузнавач №1 във Враца – Тончев има тесни контакти с адвокат на Черепа, а през човек на БСП в АЕЦ „Козлодуй“ – урежда съпругата си на добре платена работа в централата

Мнозина бяха изненадани от решението на държавния глава Румен Радев (формално предложението е на служебното правителство) за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ да бъде назначен Пламен Тончев, доскорошен шеф на Териториалната дирекция на контраразузнаването във Враца, командирован преди година в Кюстендил. Наложи се дори Радев лично да защитава издигането на Тончев, след като назначението му бе остро критикувано и от лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева.

Подозренията са, че назначението на Тончев се дължи на военното образование, което е придобил в Шумен през 1994 г. Известно е, че кадровиците около Румен Радев поставят на ключови постове възпитаници на военни училища или бивши офицери от армията. Ситуацията с Пламен Тончев обаче се оказва различна, защото зад издигането му до най-високия връх на контраразузнаването прозира влиянието на Васил Божков и Румен Овчаров.

Бивш политик и адвокат в тесни контакти с новия председател на ДАНС

Укриващият се в Дубай обвиняем Васил Божков на практика прави втори знаков пробив в сектор „Сигурност“, благодарение на служебното правителство, назначено от Румен Радев. Първият бе с поставянето на Елена Фичерова за началник на кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков, с което се осигурява достъп до информационните масиви на службите на МВР. Въпреки скандалните разкрития, че дисциплинарно освободената от КПКОНПИ за конфликт на интереси дама е била учредител на партията на обвиняемия Божков и дори за кратко е била вписана като кандидат за депутат, тя запази поста си, а заради въпроси по темата Бойко Рашков заплаши журналисти с уволнения.

Подозренията са, че назначението на Фичерова за началник на кабинета на Рашков е прокарано през бившия антимафиот Славчо Марков, който бе задържан преди година като част от най-верните сътрудници на Черепа. Славчо Марков веднага отрече да се познава с Фичерова и особено с Рашков, макар по едно и също време с настоящия вътрешен министър да са работили – единият в ЦСБОП, а другият в следствието.

Явор Хайтов (на преден план) с Васил Божков-Черепа и Славчо Марков (с очилата), снимка: СЕГА

Друг бивш следовател и много доверен човек до Васил Божков – Явор Хайтов се явява допирната точка между новия председател на ДАНС Пламен Тончев и укриващия се от правосъдието обвиняем бизнесмен. Хайтов, който никога не е криел, че е доверено лице на Божков, а преди година дори се яви като адвокат на сина му – Антон пред Специализирания наказателен съд, се оказва близък с Пламен Тончев. Двамата поддържат добри контакти.

Докато Тончев е начело на ДАНС във Враца, Хайтов става депутат от региона. Явор Хайтов дори бе заместник-председател на 43-то Народно събрание, в което влезе като част от коалиция с партията на Николай Бареков – „България без цензура“.

През 2017 г. Хайтов отново бе водач на листа във Враца, този път в коалиция с Реформаторския блок, но не влезе в парламента. Явор Хайтов е заместник-председател на Земеделския народен съюз, чийто лидер Румен Йончев успя да стане депутат, макар и за кратко в 45-тия парламент от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“.

С оглед на тесните контакти между Пламен Тончев и Явор Хайтов, Васил Божков, който вече има пряк достъп до кабинета на вътрешния министър, сега разполага и с възможност да получи цялата оперативна информация, която ДАНС държи за него в масивите си.

Същевременно Черепа може да ползва същия канал и дори да пробва да използва контраразузнаването за стартирането на разработки срещу неудобни за него свидетели и длъжностни лица, които стартираха разследванията в началото на 2020 г.

Последното е особено притеснително и с оглед на заявката, която Румен Радев даде при посещението си в Рим, че за Пламен Тончев трябва да се съди по предстоящите действия на Държавна агенция „Национална сигурност“.

Оказва се, че продължителното време, през което новоназначеният председател на ДАНС се е задържал начело на регионалните структури на антимафиотите и контраразузнаването във Враца, също има своето обяснение – политическа протекция, основно по линия на БСП.

През 2008 г. Тончев е награден от тогавашния вътрешен министър Михаил Миков, който по-късно бе и лидер на БСП. Връзката на Тончев с левицата не е Миков, а хора от енергетиката, които се свързват с бившия вицепремиер и заместник-председател на БСП Румен Овчаров.

Семейният приятел – началник в АЕЦ „Козлодуй“

След като поема ръководството на Териториалната дирекция на ДАНС във Враца през 2009 г., Пламен Тончев бързо установява „топли“ контакти с представителите на ръководството на Атомната електроцентрала „Козлодуй“, макар по дефиниция да трябва да ги „разработва“, с оглед на огромния финансов ресурс, който разпределят.

Пламен Тончев става близък приятел с настоящия заместник-изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов.

Приятелството между двамата позволява през 2017 г. съпругата на Тончев – Малина Тончева, да бъде назначена на работа в АЕЦ „Козлодуй“ като главен специалист „Задгранични командировки“ към отдел „Протокол“. Самата Тончева е с педагогическо образование. Скоро след назначението й в атомната електроцентрала, Малина Тончева е издигната като управител на Почивно-оздравителния комплекс на АЕЦ „Козлодуй“ – „Леденика“, който се намира на 16 км. от Враца. Доказателство за близостта на Александър Николов до семейството на Пламен и Малина Тончеви е и това, че енергетикът е специален гост на абитуриентския бал на сина им.

Именно близостта на Пламен Тончев до Александър Николов позволява в края на 2013 г. на работа в АЕЦ „Козлодуй“ да бъде уреден и тогавашният директор на МВР – Враца Росен Иванов. Това става след като Иванов е освободен от поста и спешно поема пожарната на атомната централа.

По-късно бившият шеф на Пламен Тончев в МВР е издигнат като ръководител на сигурността на АЕЦ „Козлодуй“, какъвто е и до днес. Дори когато в края на 2018 г., когато като изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ е назначен Наско Михов, близките контакти на Тончев с ръководството на централата продължават.

Човекът на новия председател на ДАНС в АЕЦ „Козлодуй“ – Александър Николов нашумя през 2011 г. когато беше пребит от неизвестни. В този период той е изпълнителен директор на атомната електроцентрала. Представители на левицата тогава обвиняват бивш депутат от ГЕРБ от Враца като поръчител на нападението, докато от партията контрират, че побоят на Николов е свързан с Румен Овчаров, който отрича. Истината е, че в енергийните среди Николов минава за доверено лице на Румен Овчаров.

Заместник-изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов, малко след като е пребит от неизвестни, снимка: Банкеръ

(Да) не проверяваш…шефовете на жена си

Макар през годините около АЕЦ „Козлодуй“ често да са избухвали публично скандали, свързани с проведени непрозрачно процедури по обществени поръчки и различни други търгове, прави впечатление, че никога не се е стигало до сериозни разследвания срещу длъжностни лица от централата.

Обяснение за това е трудно да се установи, но е факт, че от 2009 до 2020 г., т.е. за период от цели 11 години, начело на регионалната дирекция на ДАНС е близкия до един от вечните шефове в централата Александър Николов – Пламен Тончев. Именно в правомощията на контраразузнаването е да следи за евентуални корупционни престъпления, които ръководството на атомната централа може да допусне, с оглед на десетките милиони левове публичен ресурс, които всяка година се разходват.

Липсата на резултати едва ли е случайно, с оглед на обстоятелството, че докато е начело на ДАНС – Враца, новият директор на българското контраразузнаване е допуснал да се постави в зависимост.

На практика Пламен Тончев е трябвало да събира данни срещу хората, които са осигурили назначението на съпругата му в администрацията на АЕЦ „Козлодуй“ и се явяват нейни началници. Добре известно е, че възнаграждението в атомната централа са едни от най-високите в страната.

Остават неизяснени отговорите и на други въпроси – защо през 2020 г. Пламен Тончев изненадващо е изведен от Враца, където заедно със съпругата си имат две жилища, за да поеме ръководство на териториалната структура на ДАНС в Кюстендил и дали това не се дължи именно на връзките му с Васил Божков и ръководството на АЕЦ „Козлодуй“.