Защо Кирил и Асен не помолят конгресмена Дейвидсън да помогне за екстрадицията на Божков от Дубай?

0
1276
Пламен Бобоков и Васил Божков

Защо използваха Черепа, за да арестуват Борисов?

Соня Колтклиева

Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

Навръх Стефановден, третият ден на Коледа, “Продължаваме промяната” тиражира прессъобщение, в което припомня откъси от писмо на конгресмена-републиканец и тръмпист Уорън Дейвидсън, предизвикало ограничени вълнения сред дейци на ПП+ДБ и присъдружните им сайтове. Той, впрочем, е единият от шестимата щатски конгресмени, гласували против санкциите срещу Русия, не стана при появата на украинския президент Зеленски, слаган е от медиите в групата на Vlad’s Guys (момчетата на Владимир Путин).

В писмото на Дейвидсън се настоява още, че българската съдебна система е повлияна от поведението на прокуратурата и намира проява в прекратяване на всички разследвания и мерки срещу лица от български произход, санкционирани по силата на закона Магнитски”, пишат до ВСС от нерегистрираната партия.

Я, пак! Срещу кого са прекратени разследванията?

Когато от Вашингтон обявиха списъка с тримата санкционирани по Global Magnitski Act: Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, единственият срещу когото вече бяха повдигнати обвинения, беше бившият хазартен бос, известен с прякора Черепа. Нито едно от обвиненията срещу него не е прекратено. Но – има проблем, който е извън правомощията на българската прокуратура – Васил Божков се укрива в Дубай и многократните искания на българската прокуратура за неговото екстрадиране остават без отговор от Обединените арабски емирства и без последствия, въпреки 19-те му обвинения. Защото Черепа все още разполага с достатъчно пари от своите казина в чужбина, за да се откупи и да си живее необезпокояван в Дубай.

Аз ще подкрепя съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев в следното – призовавам ги да поискат конгресмен Уорън Дейвидсън да напише писмо до президента Джо Байдън, до държавния секретар Антъни Блинкен и до министъра на правосъдието и главен прокурор Ерик Холдър – и да попита: защо досега не са помогнали на България, приятелска страна, член на НАТО? Защо Вашингтон не настоява пред властите в Абу Даби да бъде върнат Васил Божков в София, за да се изправи пред правосъдието?

Аматьорите в политиката – Кирил Петков и Асен Василев, не се усещат колко е конфузна за тях тази ситуация. Направо е срамна и позоряща.

Ето защо.

На 17 март 2022 г. лидерът на опозицията в България, заедно с бившия министър на финансите и пиара на първата политическа сила, бяха арестувани за 24 часа по доноси от … санкциониран по Global Magnitski Act!

На 11 октомври се срещнах с Кирил Петков на неформален разговор по негова покана. Попитах го, естествено, как се е стигнало до ареста на Бойко Борисов, по какви обвинения, по чии показания? И знаете ли какво ми отговори: на Васил Божков, на неговия шофьор и на портиера на Министерството на финансите. Да, точно така. Това е най-зловещият случай на унижаване на българската правосъдна система в най-новата история на България.

А конгресменът Уорън Дейвидсън, за когото изобщо не съм чувала някога да е идвал в България, който неглижира снежните бури, причинили смъртта на американски граждани – в родната му страна и в родния му щат Охайо – за да изпрати донос, подаден му от София и Париж, защо не се поинтересува от връзките на бившия български премиер Кирил Петков, на бившия български вицепремиер и министър на финансите Асен Василев и на бившия български вътрешен министър Бойко Рашков с бившия български хазартен бос Васил Божков, санкциониран по Global Magnitski Act.

Защо разказите на Васил Божков бяха достатъчни, за да предизвикат арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, обявени впоследствие от българския съд за незаконни?

Защо дясната ръка на Асен Василев, Румен Спецов, живеещ в Дубай, обяви, че данъчната ревизия на Делян Пеевски е завършила напълно безпроблемно за него? Гражданско сдружение “Боец” поиска оставката на Румен Спецов с възгласи: “Пеевски отново е недосегаем”! “Обявен е за най-чистия човек в държавата след ревизия, приключила на 28.11.2021 г., т.е. продължила 6 месеца след обявяването на 02.06.2021 г. на санкциите по закона “Магнитски”.

Как Министерството на финансите, което администрира последствията за санкционираните по списъка “Магнитски”, свърши работата си по времето на министър Асен Василев?

Защо Бойко Рашков назначи за свой началник-кабинет Елена Фичерова- Караиванова, учредител на партията на Васил Божков-Черепа, член на Изпълнителния съвет и кандидат за депутат от “Българско лято”? Как тя беше допусната до тайните на МВР при управлението на кабинета “Петков”?

Кога Кирил Петков ще обясни чатовете си с Калин Едрев, който предлага неизгодни сделки с оръжейна продукция на ВМЗ на тогавашния премиер, чийто телефон е бил хакнат от 31-годишния хакер Механджийски, от Благоевград, който пък приема указания от Черепа от Дубай? Аз открих Калин Едрев чрез приложението BOTIM в Дубай, където той се подвизава, водейки луксозен начин на живот, за коментар, но той като разбра коя съм, бързо ми затвори. За него ми обясниха, че предлага услугите си като посредник между санкционирани по “Магнитски” и американски адвокатски кантори и по такъв повод е търсил връзка с Васил Божков.

Да съобщя на Кирил Петков и “Продължаваме промяната” – новаци и аматьори в политиката, че тази банална форма на information laundering не е непозната в България, ни най-малко. Някой пише донос в София, изпраща го на медии или политици в чужбина, после се позовава на тях като авторитетни източници. И вдига шум до небесата.

Най-фрапантният пример за локална проява на information laundering беше онзи скандален случай по време на кабинета “Орешарски”, когато претендиращият да играе ролята на тежката артилерия на финансовата журналистика в България – вестник “Капитал” на олигарха Иво Прокопиев, ментор на “Да, България” и на Кирил Петков, цитира … форума на BG-Mamma за проблеми на ПИБ, които по-сетне публично се подеха и се тиражираха, предизвиквайки сътресения в банката и във финансовата система на държавата.

Мен лично ме разсмиват шушуканията на “жълтите павета” и публичните коментари, появяващи се час-по-час у нас, кой ще бъде посочен в нова серия от списъци по Global Magnitski Act. Най-често това се клюкарства за Бойко Борисов, сега се заприказва и за Иван Гешев. Тъпо е, да ви кажа. Системата не работи така. Аз съм първата журналистка, представила на българската публика Бил Браудър, бивш американски инвеститор в Русия, а понастоящем правозащитник, живеещ в Лондон, заради когото преди години арестуват данъчния адвокат Сергей Магнитски, който умира в затвора, а на негово име е назован закона “Магнитски”, приет от много малко страни по света. Накратко: някой трябва да подаде иск срещу личност, нарушаваща правата на човека, ощетяваща икономиката, играеща роля в корупционни сделки – през адвокатска кантора – искът се разглежда от сенатски комисии, минава през Държавния департамент и се подписва от президента на САЩ. Global Magnitski Act не се търгува.

Всъщност, конгресмен Уорън Дейвидсън пише писмо до министъра на финансите, защото служба OFAC към Министерството на финансите на САЩ, администрира прилагането на санкциите за посочените по списъка “Магнитски”. Получава се едно голямо нищо, тъй като България не е приела закона “Магнитски” и никой не може да бъде санкциониран у нас чрез финансови инструменти, защото няма по кой закон. Асен Василев най-добре знае това. Но се прави на убита лисица. Да припомня: Върховният административен съд обяви за нищожни действията на служебния кабинет от лятото на 2021 г., който състави списъци на лица и фирми, свързани със санкционираните по списъка “Магнитски”.

Като изтрезнеете малко от запоите по Коледа, може и да осъзнаете, че пак ще се изложите – като клетите Христо и Надежда.