Асен Василев: ДДС за ресторантьорите засега остава 20%

0
77
Асен Василев Снимка: архив

Министърът чака изсветляващи мерки от бранша и едва тогава може да се мисли да остане сегашната ставка от 9 %

ДДС за ресторантьорите ще си остане 20%. Това заяви финансовият министър Асен Василев пред журналисти в Министерския съвет.

„Това, което казах и миналата седмица, е, че министерството към момента е публикувало данъчните закони с 20% ставка. Те няма да бъдат изтеглени и ставката няма да се промени на 9%“, категорично заяви той.

Василев обясни, че в момента водели разговори с бранша за изсветляване, които били в няколко посоки.

„Сложиха 7-8 предложения на масата, чакаме ги писмено. Едно от тях е да се вдигнат минималните осигурителни прагове по професии в сектор ресторантьорство и хотелиерство, като най-ниският да е 1000 лв., а не да се осигуряват на минимална работна заплата“, поясни Василев.

Обсъждано било всяко заведение да има постерминал и да се глобяват тези, ако нямат такова.

„Трето, което обсъждахме, е да не се плаща сметката, ако не бъде издаден фискален бон. Освен това да не могат да се осигуряват служители на по-малък работен ден, ако нямат друга работа, или други доходи, или не са учащи или студенти“, каза още той.

„Нека да видим как изглежда този пакет изсветляващи мерки, да го пресметнем, ще видим какви са приходите в бюджета от него и ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава може да имаме разговор дали ще остане на 9%“, заяви Василев и добави: Тогава и само тогава“.

По-рано обаче депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви в парламента, че ДДС за ресторантьорите ще остане 9%, защото така са се договорили с Асен Василев.