България ще дари още ракети на Украйна, ще преговаря с НАТО да ни пази с ПВО

0
60
Ракети С-300

Проекторешението е внесено в НС

Още ракети с отпаднала необходимост да бъдат дарени на Украйна – това предлага проект на решение, внесен в Народното събрание по-рано днес. Вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

В него се предлага България да дари на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип. Министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се конкретният списък да бъде готов през януари или февруари. Списък с неизправната техника има и сега в Дирекция „Логистика“ на Министерството на отбраната, но трябва да се отсее каква част от нея може да бъде дадена.

Манол Манолов от БСП поиска да види списъка, за да реши как да гласува, макар че формацията му е против помощта за Украйна.

Ако документът бъде приет, Министерският съвет ще бъде задължен да преговаря с правителствата на страни от НАТО за разполагане на ПВО и брегови противокорабни ракетни комплекси за „усилване на отбранителните способности на България“, както и да поиска възстановяване на средствата за транспорта по Европейския инструмент за мир и фондове от държави-членки на НАТО.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат още у нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника.