Българският парламент е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

0
29
Снимка: Novini.bg

Ще се проведе от днес до 27 май

Народното събрание е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която ще се състои от днес до 27 май. Очаква се за заседанието на асамблеята да пристигне генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В събота и неделя ще заседават комитетите – по икономика и сигурност, по наука и технологии, демокрация и политически комитет. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов каза, че в София се очаква украинска парламентарна делегация. Украйна не е член на НАТО, но алиансът посочи, че разговори за членството може да има след края на конфликта с Русия.

Организаторите отбелязват, че по време на срещата ще бъде обсъдена помощта за Киев. Ще се приеме декларация за подкрепа на Украйна „до победа“. Сесиите ще обсъдят и създаването на Център за демократична устойчивост в централата на НАТО, практическото прилагане на новите отбранителни планове, за въздушната и противоракетна отбрана.

Самото заседание на асамблеята ще е в понеделник. За него у нас идва генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това ще е третото посещение на Йенс Столтенберг в рамките на почти десетгодишния му мандат. Първото беше през 2015 година, второто през 2019 година. През юли тази година НАТО ще има среща на върха в САЩ. За нея асамблеята трябва да приеме препоръки.